Přečteno za ČERVENEC.

Zdravím všechny knihomoly :)

Za červenec jsem přečetla 6 knih, z nichž většinu mohu veeelmi doporučit :)

Mini recenze:

Quentin Tarantino - Filmové spekulace

Z textu je intenzivně cítit obrovská láska k filmu někoho, kdo se pro filmy narodil, kdo jimi žije a kdo je v #makingmovies setsakramentsky dobrej:) A já si ji moc užila!... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

David Hecl, Martin Moravec - Mluví k vám kapitán

Novinář Martin Moravec zpovídá pilota Davida Hecla, prvního Čecha, který se stal kapitánem Airbusu A380.

Tohle bylo tak skvělý! Zajímavá profese a osobnost + zajímavé otázky = skvělý čtenářský zážitek :)

Četlo se to výborně a nasála jsem zase kupu nových informací, např. o tom jak se stát pilotem, co všechno se převáží v letadle, o zásadách bezpečnosti spojených (nejen) s únosy letadel, o turbulencích a mnoho, opravdu velmi mnoho dalšího. Vlastně se díky knize bojím létat zase o něco méně, i když pořád z toho mám velký respekt a obdivuju všechny, kteří svůj život zasvětili právě létání a jsou ve vzduchu xkrát za měsíc a doma minimálně! Rozhodně jedna z nejlepších knih roku!

Mé hodnocení: 100 %

Petra Soukupová - Nejlepší pro všechny

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami být šťastní neumíme?... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Zuzana Dostálová - Karneval zvířat

Ponožky, pyžamo, smokink, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních...

Autorky kniha Soběstačný je pro mě jedna z nejlepších, co jsem kdy četla, totálně mě odrovnala a mám ji v hlavě doteď. A tak mě maličko mrzí, že u KZ jsem se nedočkala podobných emocí.. Mám z knihy smíšené pocity, je napsaná velice dobře, krásně se čte a bavilo mě, jak se autorce podařilo přenést na čtenáře tu atmosféru a kulturu zájezdů, ten kontrast mezi slavnými koncertními sály, smokingy a životem v autobuse, po hotelích, vaření na pokojích, levných lahví alkoholu..

Ale měla jsem problém s těmi postavami, vůbec mi nesedly.. Pak ta romantická linka? Asi jsem ji nepochopila, navíc proč skončila tak, jak skončila..? Také mi moc nepasovala dohromady ta část odehrávající se na cestách po turné (ta mi přišla zbytečně dlouhá, repetitivního charakteru) s částí po návratu domů (u které by mi vůbec nevadilo, kdyby byla o dost delší:))

Co jsem ale pochopila moc dobře, tak tu message, co má kniha čtenářům předat - je mi naprosto jasné, že to umělci u nás v ČR nemají tak jednoduché, jak si veřejnost často myslí, jak mají představu, že vydělávají miliony a nic moc pro to nemusí dělat.. Pokud si to myslíš i ty, co čteš tuto recenzi - pak si knihu rozhodně přečti:))) Je mi líto, že ve mně příběh nevzbudil takové emoce, jaké nejspíš vzbudit zamýšlel.. Nicméně námět knihy je za mě dost originální a tuším, že autorce bude velmi blízký.

Mé hodnocení: 60 %

Kateryna Michalicyna - Kdo roste v zahradě

Slavík se po zimě vrací z Afriky domů a hledá místo, kde si postaví hnízdo. V zahradě je tolik stromů a keřů! Který z nich se stane jeho domovem? Možná to bude třešeň, jabloň, švestka nebo šeřík... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Jana Vašková a kolektiv - Nezapomeň na nohy

Obrázková publikace zkušené podiatričky Jany Vaškové seznamuje čtenáře hravě a nenásilnou formou s tím, jak nohy ovlivňují fungování celého těla, proč nás někdy bolí, jak se správně obout a proč je dobré občas chodit naboso... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.







Publikováno: 01. 08. 2023