Přečteno za LEDEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

V lednu jsem přečetla 12 knih, z nichž si určitě musíte přečíst:

komiks Bezdětná a Záleskautky 4,

survival horor Kořist

román Lustr pro papeže.

Naopak největším zklamáním pro mě byla Historie včel, od které jsem měla zřejmě příliš vysoká očekávání...

Mini recenze:

Nejkrásnější dárek

Nejkrásnější dárek je antologií 12 vánočních příběhů od různých autorů.

Většina z nich měla velmi intenzivní melancholický nádech, takže nepočítejte s tím, že se dočkáte miloučkých příběhů se šťastnými konci. Alespoň ne ve všech případech. Některé povídky byly sice slabší, ale určitě více než polovina z nich se moc povedla.

Jestli si děláte seznam knih, které si chcete přečíst o Vánocích, tak tuhle si tam klidně připište :)

Mé hodnocení: 70 %

Jan Tománek - Lustr pro papeže

Tak tenhle příběh mi zlomil srdce. Je výpovědí nevinně odsouzeného mladého kluka, který deset let snášel tolik, pro nás nepředstavitelného, utrpení. Je o tom, jaká zvěrstva byl (a vlastně pořád je) člověk schopen udělat druhému člověku a jak takové činy zůstaly bez jakékoli satisfakce pro ty, kteří je museli protrpět...

K tomu se už snad jen hodí citovat pasáž ze songu od Vladimíra 518: "Ale za komunistů prej bylo líp. Cože? Asi začnu blít."

Mé hodnocení: 100 %

Monika Baudišová - Bezdětná

Komiks o velmi citlivém tématu - neplodnosti. 

Tohle je rozhodně nejlepší kniha, jakou jsem letos četla.

Jak sama autorka v anotaci popisuje - tahle kniha je pro každou ženu, která si prochází tím nepředstavitelně bolavým bojem o dítě, aby věděla, že v tom není sama. A je také pro všechny ostatní, aby si to uměli alespoň trochu představit.

Za mě by si tento komiks měl přečíst úplně každý, třeba by si pak konečně všichni rozmysleli otázku typu "Tak kdy budete mít konečně dítě?". Jasný, když se vás zeptá někdo blízký, nebo o tom začnete mluvit samy od sebe - je to v pořádku. Ale jinak je to téma úplně mimo jakékoli small talks. Nehledě na to, že často na tyhle otázky nevíme odpovědi ani my samy.

Chtělo by to méně zvědavosti a více empatie :)

Mé hodnocení: 100 %

Darcy Coates - Kořist

Kořist je skvělý survival horor a první kniha tohoto roku, která si ode mě vysloužila plný počet bodů! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Cassandra Calin - Dneska jsem vyšla z domu!

Ideální komiks pro všechny knihomoly a introverty - zaručuji vám, že se v mnoha situacích najdete a děsně se u toho pobavíte :D Já se u některých stripů pěkně nasmála. Geniální, moc doporučuji na odreagování :) 

Mé hodnocení: 90 %

Maja Lunde - Historie včel

Historii včel jsem si půjčila od mé mamky, které se knížka moc líbila a vlastně úplně všude jsem na ni četla jen samou chválu. To byl zřejmě kámen úrazu, protože má očekávání byla veliká. A já se musím přiznat, že tohle mě moc nebavilo :( Nevím, asi jsem čekala něco úplně jiného, co se děje a žánru týče. Větší drama? Lavinu emocí? Jo, přesně to. Ale já po (i během) dočtení necítila vůbec nic. Příběh včel mě bohužel vůbec neoslovil... A to jsem se na něj tolik těšila.

Mé hodnocení: 40 %

Karen Schaler - Jak si zamilovat Vánoce

Tohle je přesně to sladké, zamilované vánoční klišé, které má duše potřebovala :D

Četlo se to neuvěřitelně lehce, příběh je neskutečně milý, plný Vánoc, sněhu a lásky a jestli hledáte opravdu nenáročnou literaturu bez závažných témat, je tohle to pravé :) 

Tuhle knížku si rozhodně připište na svůj vánoční seznam knih :)

Mé hodnocení: 70 %

Neil Gaiman - Oceán na konci cesty

Neil Gaiman je autor, jehož fantazie evidentně nezná mezí (určitě znáte jeho knihu Koralína) a tenhle příběh je něco, co rozhodně chce číst každý milovník hororu a fantasy. Oceán na konci cesty je nesmírně citlivý a zároveň napínavý příběh, který vyzní ještě lépe díky těm kouzelným ilustracím :) Moc mě bavilo, jak si autor hrál s tou hranicí pohádka/horor, to na mě jako na čtenáře fungovalo bezvadně!

Mé hodnocení: 80 %

Marek Veverka - 13 děsivých těstovin

Mé první setkání s creepypastou :D Ze začátku jsem byla vyloženě nadšená! Miluju hororové povídky, čím kratší a údernější, tím lepší. Ovšem po čase postupně přibývalo víc a víc těch, které mě až tak nebavily - tudíž nemohu udělit plný počet bodů :( Ale i tak moc doporučuji, bylo to zase něco jiného, osvěžujícího, u čeho si výborně zarelaxujete :)

Mé hodnocení: 70 %

Adriano Barone - Andy Warhol: Život v komiksu

Netradičně zpracovaný komiks, který pojednává o životě Andy Warhola. V tomto případě kvalita grafického pojetí vysoce převyšuje obsahovou stránku, která na vás během čtení bude působit trochu jako byste vyzobali to nejlepší z široké škály drog :D Ale i tak jsem nadšená, protože naprosto miluju, když se autoři nebojí být jiní :)

Šílená jízda, ale moc jsem si ji užila.

Mé hodnocení: 80 %

Andy Weir - Mezi světy

Andy Weir napsal komiks! Chápete? Ten Andy Weir, co napsal slavného Marťana teď vydal komiks! A ještě k tomu fantasy! A crossover! Boží :)

Máte rádi Alenku z Říše divů, Dorotku z Čaroděje ze země Oz a Wendy z Petra Pana? V tom případě vás tenhle komiks nesmí minout. Jsem neskutečně překvapená, jak mě tohle bavilo, mělo to šmrnc, napětí, zasmála jsem se a vlastně tomu nemám ani moc co vytknout, snad jen, že to místy bylo už moc přitažené za vlasy :) 

Mé hodnocení: 90 %

Noelle Stevenson & Shannon Watters - Záleskautky: Rozmary času

Čtvrtý díl série.

Nejnovější Záleskautky jsou vážně skvělé! Celá série je úžasná, ale tenhle díl se mi zatím líbil úplně nejvíc :) Byl vtipný, akční, ale i dojemný a po dočtení ve vás celý příběh tak příjemně rezonuje a vy znovu přemýšlíte nad všemi hlavními hrdinkami a hrdiny :) Tohle se mi líbilo. Moc!

Mé hodnocení: 100 %

Publikováno: 02. 02. 2021