PŘEČTENO ZA 2020 a NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU.

Zdravím všechny knihomoly!

Rok se s rokem sešel a je tu další roční "Přečteno", ve kterém si dělám takovou rekapitulaci toho, co a v jakém množství jsem loni přečetla. Tenhle souhrn má informační hodnotu primárně pro mě :D, abych zjistila, jaký žánr jsem četla nejvíc, jak moc jsem byla v hodnocení knih mírná, jaké jsou mé měsíční počty přečtených knížek a kolik z nich jsem měla vypůjčených z knihovny :)

Další část už pro vás bude určitě zajímavější, budu se v ní totiž věnovat těm nejlepším a nejhorším knihám, které jsem loni přečetla. Tak tam třeba najdete nějaké tipy, co číst :)

MĚSÍČNÍ SKÓRE:

LEDEN - 18 knih

ÚNOR - 8 knih

BŘEZEN - 10 knih

DUBEN - 9 knih

KVĚTEN - 13 knih

ČERVEN - 14 knih

ČERVENEC - 9 knih

SRPEN - 10 knih

ZÁŘÍ - 14 knih

ŘÍJEN - 15 knih

LISTOPAD - 11 knih

PROSINEC - 17 knih 

CELKOVÉ SKÓRE: 148 knih z nichž jsem 63 knížek měla půjčených z městské knihovny.

Co se týče žánrů, tak jsem přečetla:

26 thrillerů,

23 komiksů,

20 románů,

18 detektivek, 

16 hororů, 

15 fantasy příběhů, 

13 dětských knih,

13 naučných knih (kam jsem zařadila jak životopisy, literaturu faktu, knihy o zvířatech, artové záležitosti apod.),

2 povídkové knihy

a 2 sci-fi. 

Hodnocení:

Počet knih, které jsem hodnotila v rozmezí 90 - 100 %: 59

Počet knih, které jsem hodnotila 50 % a méně: 17 (je vidět, že jsem byla při hodnocení hodná :D)

NEJHORŠÍ KNIHY ROKU 2020:

Krimi/thriller/horor: Kanibal z Elm Street, Providence, Noční návštěva, Kukačka, Děti Halloweenu, Co po ní zbylo, Dívky z Roanoke

Fantasy: Everless: Panství zášti a láskyDům soli a smutku

Román: Už je tady zas, Dilema 

To ovšem neznamená, že jsou to knihy, které si nenajdou své čtenáře. Mnoho ze zmíněných knih má na Databázi knih velmi dobré hodnocení, tudíž je klidně možné, že některá z nich bude vaší oblíbenou :) 


NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU 2020:

Za minulý rok jsem přečetla celkem 59 knížek, které jsem hodnotila v rozmezí 90 - 100 %. Z nich vám sem dám nejužší výběr těch, které ve mně nějakým způsobem rezonují doteď, když si na ně jen vzpomenu :) Rozřadím vám je, stejně jako vždycky, do jednotlivých žánrů :)

KNIHY PRO DĚTI:

Gerda: Příběh moře a odvahy - Druhý díl série. 

Ty ilustrace, ten příběh.. Jestli hledáte knihu pro ty nejmenší z nás, tak tohle je jedna z nejkrásnějších knih pro děti, co jsem kdy četla :)

Addamsova rodina - Celá Addamsovic rodinka je prostě úžasně trhlá a boží, stejně tak i tenhle příběh! :)

NAUČNÁ LITERATURA:

Psí hrdinové - Připravte si balíček kapesníků, protože příběhy pejsků, kteří zachránili život - a to doslova - svým páníčkům, vás dostanou do kolen! 

Vlčí stopy - Tanja Askani v knize popisuje svůj život mezi vlky a vztah, který si k sobě během let vytvořili. 

Moudrost starých psů - V knize se dozvíte hned několik věcí, kterým nás staří pejsci mohou naučit. Ať už je to schopnost odpouštět, brát každý den jako dar či poznat, na čem doopravdy záleží. 

Jeden z nás: Příběh o Norsku - 22. červenec 2011, Oslo. Anders Behring Breivik v centru Osla odpálil bombu, kterou zabil 8 lidí. Poté se převlečený za policistu vydal na ostrov Utøya, kde se chystal povraždit co nejvíce účastníků letního tábora. 69 mladých lidí nepřežije. Kniha chronologicky popisuje veškeré události spojené s touto událostí. 

THRILLERY:

Pamatuj na smrt - Skvělý young adult thriller od českého autora, výborně propracovaný, se skvělou atmosférou a u kterého vám 400 stránek bude připadat málo :)

Nádech do ticha - Příběh o teroristickém útoku pro mě byl velmi silným zážitkem. Člověk si uvědomí, že stačí být v nesprávný čas na nesprávném místě, prakticky kdekoli, a ve vteřině tady nemusí být. 

Vykrvácet - Čtvrtý díl série.

Kniha má neuvěřitelný spád, atmosféru, je plná zla, manipulace a vy ji, i když má přes 500 stránek, přečtete na jeden zátah, protože nebudete moct jinak. Navíc Joe O’Loughlin je skvělá hlavní postava se zajímavou profesí - je to znalec klinické psychologie a zaměřuje se na profilování pachatelů.

Řetěz - Neuvěřitelně sugestivní příběh, který vás šokuje a věřím, že ve mnohých z vás bude rezonovat ještě dlouho po dočtení! Ukazuje, že pro své vlastní dítě jsme ochotni udělat cokoli. A to i spáchat zločin!

KRIMI PŘÍBĚHY:

Katův polibek - Jedenáctý díl série.

Neuvěřitelně čtivý, drsný, nervy drásající příběh, který pojednává o únosu letadla - víc vědět, myslím, nepotřebujete :)

Černé léto - Druhý díl série.

Krimi příběh ze světa šéfkuchařů! 

Skryté karty - Osmý díl série.

Násilí páchané na dětech je téma samo o sobě, takže je jasné, že příběh prostě musí otřást každým (normálním) člověkem. I já byla v šoku a to si myslím, že už něco snesu. Tohle je úplně nejlepší krimi, jaké jsem loni přečetla!

Jeden za druhým - Pátý díl série.

Neuvěřitelně pohlcující, surové, šokující, napínavé a drsné! A nejděsivější je na tom skutečnost, že to celé působí neuvěřitelně autenticky! A vlastně by mě ani nepřekvapilo, pokud by se TO někdy někde odehrávalo i v reálu.

HORORY:

Duch domu Ashburnů - pořádná duchařina o strašidelném domě, od které se neodtrhnete!

Dracul - Upíří horor a hlavně - je to prequel k Drákulovi! :)

Kladivo na čarodějnice - Velmi silný příběh, bez soucitu a plný zbytečných úmrtí.

ROMÁNY:

Dopisy ztraceným - První díl série.

Nenechte se oklamat tou krásnou růžovou obálkou - nejedná se o žádnou sluníčkovou romanci, kde je všechno dokonalý a úžasný. Tohle je velmi krásný, ale smutný příběh o dívce, která se vyrovnává se smrtí své mamky. 

Červená, bílá a královsky modrá - LGBT příběh, který je nesmírně sladký, milý, vtipný a zároveň svým čtenářům předá důležitou message!

Kniha o tichu - Tohle je tak krásná knížka! Od začátku až do konce. Je z ní cítit nesmírný klid, smíření a vyrovnání se se vším, co autorovi život nadělil. Josef Formánek to se slovy vážně umí :)

KOMIKSY:

Úžasný, fantastický, neuvěřitelný Stan Lee - Komiksový skvost, především co se vizuální stránky týče - velmi příjemná podívaná, navíc se dozvíte spoustu informací ze života tohoto génia :)

Jedno obyčejný léto - Ač to byl úplně obyčejný příběh dospívající holky, něčím na mě působil až snově. Bůh ví, jestli to bylo tou atmosférickou kresbou s úžasnými detaily, nebo tím neuvěřitelně melancholickým příběhem o těžkostech dospívání. Krásné, krásné a ještě jednou krásné! Tohle jsem si užila moc.

Nervy - Tento komiks zhltnete na posezení a vám po dočtení hlavou poběží jediné - takové příběhy mají smysl a jsou tím pravým pro všechny děti a klidně i dospívající, kteří ve svém životě bojují se strachem, a to v nejrůznějších podobách.

FANTASY:

Everless: Panství krve a kovu - Příběh je zasazen do originálního světa, který je velmi drsný. Platí se v něm totiž časem. Roky, měsíce a dny jsou vám extrahovány z krve a mění se v mince, které jdou většinou do kapsy mocným lidem, kteří si tak zajišťují nesmrtelnost.

Jestli se vám líbily Dvory a Hunger Games, tak se vám určitě bude líbit i Everless :)

Část tvého světa - Retelling (převyprávění) Malé mořské víly.

Úžasný příběh, ve kterém se dozvídáme, jak by to bylo, kdyby Ariel Uršulu neporazila. 

Prokletý rok - Hlavní hrdinka Tierney žije ve zvláštním světě - nejen že jsou v něm ženy brány jako pouhý nástroj pro uspokojení můžu a plození dětí, ale každá dívka si v 16 letech musí projít "prokletým rokem", při kterém je vyhnána z města a po celý rok musí žít v lesích a zbavit se své temné magie, aby se mohla vrátit zpět domů "očištěná".

Jestli se vám líbily Hunger Games, bude se vám líbit i Prokletý rok :) 

Publikováno: 25. 01. 2021