Přečteno za DUBEN

Zdravím všechny knihomoly :)

Další měsíc je fuč a s ním přichází i nový článek o knihách, které jsem přečetla za duben. S výběrem knih jsem tentokrát šlápla hodně vedle a těch, které se mi nelíbily, bylo tentokrát o mnoho víc než těch, které byly super :( 

Z 9 knih, které jsem přelouskala, doporučuji horor Pozvaní, první díl středověké fantasy série Everless a retelling Malé mořské víly Část tvého světa. Zbytek byl průměr a pár knih mě vážně dost zklamalo.. Mezi ty nejhorší patří Nelži mi, Kukačka, Noční návštěva a Mapa dní.

Mini recenze:

Carol Goodman - Noční návštěva 

Noční návštěva je napínavý příběh o Alici a jejím desetiletém synovi Orenovi, kteří jsou na útěku před Aliciným násilnickým manželem. Do příběhu vstupuje také sociální pracovnice Mattie, která bere osud Alice a Orena do svých rukou a snaží se jim pomoct za každou cenu. Situace se ale vyostřuje a všichni se ocitají ve velkém nebezpečí..

Tohle byl relativně krátký příběh, který od první stránky fakt odsýpal, četl se snadno a rychle, ale postupně to celé působilo divněji a divněji, až jsem se modlila, aby už byl konečně konec! Za mě to byla úplně zbytečná směsice žánrů, detektivka, protkaná duchařskými prvky, zaměřená na rodinná tajemství.. Závěr byl už totálně překombinovaný. Kdyby se autorka držela stylu, který nasadila hned na začátku a necpala tam duchařinu, která tomu totálně srazila věrohodnost, byla by to velmi dobrá detektivka, a knižní jednohubka, kterou bych s radostí doporučovala dál. Takhle bohužel vůbec nedoporučuji...

Mé hodnocení: 40 %

Jennifer McMahon - Pozvaní

J. McMahon je má docela oblíbená autorka hororového žánru (moc doporučuji knihu Zimní lidé, pokud se chcete bát!!!). Její kniha Pozvaní rovněž stojí za vaši pozornost. A o čem je? Mladý sympatický pár se rozhodne změnit svůj život a přestěhovat se na venkov. Najdou si ideální pozemek, kde se rozhodnou postavit svůj vysněný dům. To však ještě neví, že pozemek, který si vybrali, je protkaný dávnou a děsivou minulostí. Po okolí totiž panují legendy, že tam kdysi bydlela čarodějnice...

Pokud jste četli Zimní lidé, tak rozhodně nečekejte, že se v případě této knihy budete bát stejně jako u nich. Příběh zde plyne pomaleji, hlouběji se dostáváme pod povrch naší hlavní dvojici, ale také jejich malé sousedce, kterou si určitě oblíbíte stejně jako já. Moc oceňuji celkové vystavění příběhu, autorka nám odkrývala pěkně kousek po kousku jednotlivá tajemství a na konec do sebe všechno krásně zapadalo. Já jsem s příběhem moc spokojená, ačkoli byl napínavý spíše jen tak zlehka, takže bych ho vyloženě do žánru "horor" neřadila, spíše šlo o thriller. 

Jo a mimochodem, ta obálka je úplně boží! :)

Mé hodnocení: 80 %

Sara Holland - Everless: Panství krve a kovu

První díl  středověké fantasy série, který mě totálně pohltil a navnadil na další díly tak, že už mám doma druhý díl :)

Příběh je zasazen do originálního světa, který je drsný! Platí se v něm totiž časem. Roky, měsíce a dny jsou vám extrahovány z krve a mění se v mince, které jdou většinou do kapsy mocným lidem, jako jsou Gerlingové, kteří si tak zajišťují nesmrtelnost. Naší hlavní hrdinkou je mladá Jules, která žije jen s otcem, který na tom není vůbec dobře. Jules se tak rozhodne, že se navrátí tam, odkud s otcem museli před lety utéct - na panství Everless, kde vládnou právě Gerlingové, aby tak získala otci potřebný čas..

Tuhle knížku jsem měla doma už od Vánoc a teprve teď jsem si řekla, že už je načase ji prubnout. A dobře jsem udělala! Nechápu, na co jsem tak dlouho čekala, ale nakonec jsem ráda za to načasování, protože zrovna v této době vyšlo její pokračování :) Doporučuji všem milovníkům YA fantasy světům s hlavní hrdinkou, která je odvážná a nebojí se riskovat život pro ty, které miluje. Jestli se vám líbily Dvory a Hunger Games, tak se vám určitě bude líbit i Everless. Neuvěřitelně pohlcující, skvěle napsaná, čtivá kniha, kde nechybí romantická linka a na své si přijdou i ti, kteří mají rádi bad boye :) 

Mé hodnocení: 90 %

Natalie Daniels - Kukačka

Tahle knížka mě primárně zaujala třemi věci - obálkou, tím, že je to detektivka a že ji vydal HOST :) 

Bohužel, tohle bylo dost velké zklamání a to hlavně z důvodu, že TOHLE NENÍ DETEKTIVKA! A jelikož jsem velký milovník detektivek, tak jsem se na tuhle dost těšila. Rozumějte, příběh to nebyl špatný, jednalo se o psychologický román ze života hlavní hrdinky Connie, která se probouzí na psychiatrii a nic z toho, co se stalo, si nepamatuje. Čtenář tak postupně s Connie odhaluje všechny její bolístky (a že jich bylo) a sleduje, co všechno se odehrálo před tím, než se ocitla na psychiatrii. Takhle - kdybych věděla, že se jedná o román, kde se primárně řeší manželské a duševní problémy a šla do toho s tím, zase až tak moc bych zklamaná nebyla. Nicméně já ale až takový fanoušek rodinných dramat a nimrání se v životě hrdinky, která mi ani nebyla sympatická, nejsem. Sama sobě se vlastně divím, že jsem knihu vůbec dočetla. 

Mé hodnocení: 50 %

A. V. Geiger - Nelži mi

Jedná se o pokračování knížky Sleduj mě, což je YA thriller.

První díl se mi líbil o něco víc, přeci jen tam převažovala ta online komunikace, skrze kterou jsme se seznamovali s děním a to dalo knize zase trochu jiný design - a to tady chybělo. Místy se mi ty scény zdály dost předvídatelný, dost se opakovaly a některé tak trochu vykrádaly první díl :D Navíc se to celé hrozně vleklo a ve finále se tam toho vlastně moc nestalo. Nejvíc se mi na knížce líbila obálka a to je docela smutný :D

Mé hodnocení: 50 %

Ransom Riggs - Mapa dní

Čtvrtý díl série Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.

Do knížky jsem se pouštěla s nadšením, které ale bohužel s přibývajícími stránkami opadávalo. Nevím, co se stalo, ale tohle byl za mě velký omyl, příběh se vlekl, vůbec mě nebavil, místy tam byly pasáže, kde se odkazovalo na předchozí díl, která jsem četla před 2 roky a ten si skoro nepamatuju  - fail :D Celá série mi přijde, že je zbytečně natahovaná tak, aby se z toho vytřískalo co nejvíc peněz... Tohle mě nebavilo a za mě je to docela zklamání.

Mé hodnocení: 50 %

Jo Spain - Přiznání

Přiznám se, tuhle knížku jsem si pořídila jen kvůli líbivé obálce, která mi připomněla nové vydání Vánoční říše od Joe Hilla.

Jedná se o krimi román, kde se vyšetřuje útok na slavného bankéře. Příběh je vyprávěn skrze tři pohledy - Julii, manželku onoho bankéře, JPho, obviněného útočníka a Alici, vyšetřovatelky. Dozvídáme se tak podrobnosti o manželství, které mělo svá tajemství a dává tak knize nádech společenského románu. Vedle toho se seznamujeme i se životem JPho, který nám tak odhaluje jeho motiv. První třetina knihy mě bavila, pak to bohužel šlo od desíti k pěti. Objevilo se zde pár krimi klišé, chování postav bylo děsně předvídatelné a motiv "kdo je tady vlastně oběť?" mě zde moc za srdce nechytil. I tak je největším průserem knihy totální absence korektury. Takových chyb! 

Mé hodnocení: 60 %

Liz Braswell - Část tvého světa

Část tvého světa je retelling (převyprávění) Malé mořské víly, která je jednou z mých nejoblíbenějších Disneyovek :)

Úžasný příběh, ve kterém se dozvídáme, jak by to bylo, kdyby Ariel Uršulu neporazila. Uršula tak žije s princem Erikem a vládne království a Ariel se stala po smrti svého otce Tritona němou vládkyní Atlantiky. Je ale její otec doopravdy po smrti? 

Tohle mi zase zvedlo čtecí náladu! Neuvěřitelně milý, čtivý a napínavý příběh! Tohle si musí každý fanoušek Ariely přečíst!!! :)

Mé hodnocení: 95 %

Adam Christopher - Temnota na okraji města

Další prequel k skvělému seriálu Stranger Things!

Tentokrát se děj točí okolo postavy Jima Hoppera a jeho života v New Yorku, kde působil rovněž jako policista! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Publikováno: 10. 05. 2020