Přečteno za ČERVEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

u docela opožděného měsíčního shrnutí za měsíc červen. Stihla jsem přečíst 14 knížek z nichž si rozhodně musíte přečíst:

Jeden z nás,

Dopisy ztraceným,

Přízraky domu Carrowů,

Pravda nebo lež

a Úzkosti a jejich lidé.

Naopak pro mě docela zklamáním byla Holubice a had.

Mini recenze:

Åsne Seierstad - Jeden z nás: Příběh o Norsku

22. červenec 2011, Oslo. 

Anders Behring Breivik v centru Osla odpálil bombu, kterou zabil 8 lidí. Poté se převlečený za policistu vydal na ostrov Utøya, kde se chystal povraždit co nejvíce účastníků letního tábora. 69 mladých lidí nepřežije... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Brigid Kemmerer - Příběhy ztraceným

Jestli jsem za poslední dobu četla nějakou young adult knížku, která mě zasáhla, tak je to právě tato! Má prostě všechno - přesah, silné téma a úžasné hlavní hrdiny. Přečetla jsem ji jedním dechem! :) Ale nenechte se klamat tou krásnou růžovou obálkou - nejedná se o žádnou sluníčkovou romanci, kde je všechno přeslazený a dokonalý. Příběh vás mnohokrát dojme a vzbudí ve vás spoustu silných emocí! Mě knížka v některých místech (hlavně na konci) úplně rozsekala a měla jsem co dělat, abych se nerozbrečela!

Mé hodnocení: 90 %

Darcy Coates - Přízraky domu Carrowů 

Na tento horor mě nalákala už anotace, ale pořád jsem byla taková nerozhodná. No a když nevím, jdu se podívat na GoodReads - hodnocení 4,09 z 5? Bylo rozhodnuto!.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Colleen Hoover - Pravda nebo lež

Colleen se odchýlila od svého kalsického žánru a naservírovala nám svůj historicky první thriller!

A byl naprosto bombastický! Ten název celou knihu perfektně vystihuje - během čtení budete jako na trní, protože nevíte, komu a čemu máte věřit. Kolikrát budete mít ze všech postav natolik ambivalentní pocity a vy budete jen číst a číst, abyste se konečně dozvěděli celou pravdu. Geniální! Tohle si rozhodně musíte přečíst!

Mé hodnocení: 100 %

Chris Prierley - Kletba vlkodlačího chlapce

Dětské horory já můžu, a to hodně! Konkrétně od Chrise Priestleyho jsem zatím četla jen Příšerné příběhy vánoční, a ty jsem si naprosto zamilovala! No a jakmile jsem zblejskla, že autorovi vychází nový horor pro děti, věděla jsem, že ho potřebuju číst :)... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Shelby Mahurin - Holubice a had

Já se asi nesmím hned pouštět do knih, které mají napříč Instagramem takový hype. S ním totiž přicházejí velká očekávání. A ty za mě Holubice a had tak úplně nesplnila. Označila bych ji jako průměrnou fantasy, která se sice čte lehce, má bezva námět, hlavní hrdinka mi sedla a moc jsem jí fandila, ale ten svět čarodějnic a magie, který mě zajímal nejvíc, byl na můj vkus až moc v pozadí a hlavní důraz se kladl na romantickou linku. Neříkám však, že to byla špatná kniha, to určitě ne. Přečetla jsem ji za dva dny, ale že by ve svém žánru nějak vyčnívala? Za mě bohužel ne... Co ale musím rozhodně pochválit, tak je obálka, ta je nádherná!! :)

Mé hodnocení: 65 %

Mark Griffin - Sběratelé zla

Krimi příběh o vyšetřování případů sériového vraha v čele s detektivem Bishopem a forenzní psycholožkou Holly, která se zaměřuje na profilování pachatelů. Lehce morbidní, čtivá detektivka, které na výsledném hodnocení uškodí jen ten překombinovaný závěr. 

Mé hodnocení: 75 %

Fredrik Backman - Úzkosti a jejich lidé

Fredrik Backman je jedním z mých nejoblíbenějších autorů a tak jsem si chtěla jeho novou knihu přečíst co nejdřív :) Měla jsem za sebou asi dvě první kapitoly a hned jsem ji běžela koupit i mému taťkovi ke Dni otců a to z jednoho prostého důvodu - po dlouhé době jsem se u knížky smála nahlas :D

Jak už je Fredrikovi vlastní - jeho um propojit humor se závažnějšími tématy se i zde ukázal jako stále aktuální! Nejedná se totiž o vyloženě humoristickou knihu. Celý příběh je vlastně takovým mixem krimi příběhu s humoristickými prvky, který je zaměřený na lidské osudy, které byly na první pohled dost zamotané, ale ve finále dokonale propojené! 

Co se mi úplně nelíbilo je obálka - při pohledu na ní si jen říkáte "WTF??!" :D Ale po dočtení ji vlastně pochopíte :D 

Úzkosti a jejich lidé neřadím mezi autorovy nejlepší kousky, ale i tak ji musím doporučit - pobavíte se, místy vás některé osudy zasáhnou, občas se budete cítit jak Alenka v říši divů, ale celé si to užijete! :) Za mě super oddechovka!

Mé hodnocení: 80 %

Andy Rowski - Nejhorší večírek tvého života

Tak tohle mě bavilo! Můj první gamebook a rovnou horor! Hodně jednoduché čtení (taky je to psané pro děti), při kterém si sami můžete vybrat, jakým směrem se bude příběh ubírat. Já si přečetla mnoho verzí, asi ne všechny, ale pobavila jsem se :D Jako oddechovku doporučuji.

Mé hodnocení: 75 %

Karel Kovy Kovář - OVŠEM 

Velmi podařený životopis mého oblíbeného youtubera. Ačkoli se můžeme podivovat nad tím, jak to, že někdo tak mladý vydává svou biografii, tak zrovna Kovy je podle mého člověk, který má co předat a po dočtení to můžu jedině potvrdit. Skvěle zpracovaná kniha, doplněna o básně, fotky a příběhy, u kterých budete mít slzy v očích, ale u kterých se i zasmějete. Tahle knížka je jedním slovem - OSOBITÁ. Stejně tak, jako je Kovy sám :)

Mé hodnocení: 85 %

Hubertus Rufledt & Helge Vogt - Alisik

Čtyřdílná série Alisik je skvěle zpracovaný komiks o dívce, která zemřela a svůj posmrtný život tráví na místním hřbitově s bandou podivných individuí. :D A co hůř, zjistí, že je stejně jako ostatní, uvězněna kdesi mezi nebem a peklem.

Celé to na mě působilo tak napůl magicky a napůl depresivně. I co se týče kresby - už samy barvy navozovaly spíše temnou, místy až "burtonovskou" atmosféru, ale mně to vyloženě sedlo. Doporučuji!

Mé hodnocení: 80 %


Publikováno: 30. 07. 2020