Přečteno za LISTOPAD.

Zdravím všechny knihomoly:)

a vítám vás u nového měsíčního shrnutí. Za listopad jsem přečetla 17 knih a to hlavně díky tomu, že jsem 3 týdny proležela na neschopence, a tak mou primární denní činností bylo jíst, pít, ládovat se prášky a číst. Ačkoli si někdo může říct, že to vlastně byly super 3 týdny - řeknu vám, ne, nebyly. Byl to neskutečný opruz a nuda a já jsem ráda, že tohle všechno už můžu psát v plné síle :D

Největším knižním překvapením pro mě bylo jednoznačně Sucho, které jsem zhltla na dvě posezení. Moc ho doporučuji a více si o něm můžete přečíst níže v mini recenzních :) Další knihy, které doporučuji jsou rozhodně Sněhová sestřička, Popravčí a také Hora mezi námi.

Kniha, které pro mě byla zklamáním je Křik a bohužel i Životní terno :(

Mini recenze:

EXPEDICE: MŮJ MILOSTNÝ PŘÍBĚH

Originálně zpracovaný tragický příběh tříčlenné expedice, která se rozhodla dobít severní pól a to pomocí balonu. Tajemství, které je staré přes 30 let se v knize snaží objasnit švédská spisovatelka a lékařka Bea Uusma, která se vydala po stopách expedice až tam, kde všechno skončilo, a na stránkách faktografického románu propojuje minulost s přítomností. Za mě je tato kniha vizuální i informační skvost a doporučím ji především milovníkům cestopisů a záhad. Pokud jste četli knihu Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? a líbila se vám, tak rozhodně věnujte pozornost i knize Expedice: Můj milostný příběh :) Je jí svým tématem docela blízká. 

Mé hodnocení: 95 %

NŮŽ

Žhavá novinka z pera úspěšného spisovatele Jo Nesbo. Za mě o něco slabší než např. Sněhulák či Žízeň. Autor se zde více zaměřuje na osobní život hlavního hrdiny Harryho Holea, na událost, která otřásla jeho životem, na jeho problémy s pitím.. Chybělo mi tam více akce, napětí, text byl zbytečně natahovaný, vůbec nechápu, že tato knížka měla téměř 600 stran, když se tam skoro nic nestalo :D Za mě celkem zklamání, ačkoli poslední třetina to celé tak trochu vyvažuje, ta se mi líbila nejvíc. 

Mé hodnocení: 65 %

SLEDUJ MĚ

Tuhle knihu si přečtěte, máte-li rádi young adult knihy, thrillery a zároveň i netradiční pojetí vyprávění. Děj zde totiž sledujeme skrze tweety, záznamy z policejních výslechů a soukromé zprávy. Hlavní hrdinkou je mladá Tessa, která trpí agorafobií a úzkostmi a tak většinu času tráví doma na mobilu, skrze který si začne dopisovat se svým idolem, aniž by o tom věděla! Kniha dokonale ukazuje nástrahy online světa. Příběh je milý, ale zároveň napínavý a ke konci to je jeden velký nervák! Doporučuji :)

Mé hodnocení: 75 %

SEDM SMRTÍ EVELYN HARDCASTLOVÉ

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové má brilatní a chytrou zápletku, strukturovaný příběh a překvapivý závěr... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

NOC S AUDREY HEPBURN

Hledáte-li něco doopravdy roztomilého, relaxačního a navíc jste fanoušky Audrey Hepburn, tak by se vám tahle knížka mohla líbit! Hlavní hrdinka Libby je střelená a její nejlepší kamarádkou se stává Audrey Hepburn! Velmi jednoduché čtení, které doporučím nečtenářům nebo těm, kteří hledají odpočinkovou knihu :)

Mé hodnocení: 70 %

21 LEKCÍ 21. STOLETÍ 

Autor bestsellerů Sapiens a Homo deus přichází se svou novinkou 21 lekcí pro 21. století! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

DAVID BOWIE - GÉNIUS PROMĚN

Tahle kniha? Naprostá nutnost pro všechny fanoušky Davida Bowie :)

Kniha je bohatá na krásné fotografie, dozvíte se informace o jeho životě, o jeho láskách, přátelích, sbírce umění nebo například o umělcích, pro které byl David Bowie hudební ikonou a obrovským uměleckým vzorem. Já jsem nadšená - u závěrečné kapitoly jsem uronila několik slz a díky knize jsem objevila místa, která nutně potřebuji navštívit - např. Berlín, který pro Davida v jeho kariéře představoval zásadní místo, kde vytvořil několik svých hitů (např. Heroes) a strávil zde část svého života. Za mě si tato kniha zasluhuje plný počet bodů a navíc jako bonus obsahuje DVD, které jsem ještě neměla příležitost zhlédnout, ale brzy se na něj chystám! 

Mé hodnocení: 100 %

ŽIVOTNÍ TERNO 

Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás. Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která maluje svou oblíbenou židličku na červeno, dvacetiletého mladíka leštícího pivní sklenici v milované hospodě, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

MANŽELSKÉ LŽI

Wow tak u téhle knihy jsem plná rozporuplných pocitů!

Jedná se o thriller, který se četl velmi lehce, zhltla jsem ho za jedno odpoledne, protože jsem měla dost času a především proto, že jsem nutně potřebovala vědět, jak to celé dopadne! Manžel hlavní hrdinky Iris měl, zdá se, tajemství. Velké tajemství. Místo aby nastoupil do letadla směr "pracovní cesta", byl na seznamu pasažérů zcela jiného letu, který se právě zřítil.. Iris se tak musí vyrovnávat nejen se skutečností, že je její manžel mrtvý, ale také s tím, že jí v tolika věcech lhal! Postupně odhaluje další a další nejasnosti z manželova života, že už vlastně neví, čemu věřit..

Jak jsem psala na začátku - u této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu se četla velmi dobře, děj odsýpal, byl napínavý, akční, na stranu druhou jsem vůbec nebyla spokojena se závěrem knihy.. Ocenila bych originálnější a hlavně reálnější vyústění příběhu.. Čekala jsem něco víc, z čeho si sednu na zadek.

Mé hodnocení: 65 %

POPRAVČÍ

Ok, oficiálně miluju Chrise Cartera.

Popravčí je druhý díl série Robert Hunter a jsem vyloženě v depresi, že na třetí díl si musím počkat až do Štědrého dne!

Víte co bylo na tomhle díle nejlepší? Nejen námět - vrah, který ví o tom, čeho se jeho oběti nejvíc bojí a záměrně to proti nim použije, ale především ta pointa, vyústění. To je prostě na medaili. O stylu psaní ani nemluvě - čtivý jako blázen, totálně vás to vtáhne do děje, spousta akce, napětí, ale i násilí - takže nedoporučuji slabším povahám. Za mě velký skvělý. Doporučuji všem milovníkům krimi románů!!! :)

Mé hodnocení: 90 % (těch 10 % si šetřím na další autorovy knihy)

SNĚHOVÁ SESTŘIČKA 

Tato kniha je jako definice Vánoc. Tak kouzelná, plná krásy, naděje, ale i smutku po těch, které nosíme v srdci a kteří tu s námi nemohou být.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

NOC S MARILYN MONROE

Druhý díl Noci s Audrey Hepburn, který je o něco delší a především vtipnější :) Opět se jedná o oddechovku, nic hlubokomyslného, ovšem čtivého a milého :) Líbila se mi o trochu víc než první díl. 

Mé hodnocení: 75 %

AMÁLIE ZUBATÁ A PŘÍŠERNÝ PLES

Příběh, který je velmi podobný mé oblíbené Mortině - hlavní hrdinka je podivná holčička s neobvyklým domácím mazlíčkem - dýní Tykvískem :) Tohle je ideální kniha pro děti - lehce strašidelná, s hezkými ilustracemi, vtipnými postavami a dobrodružným dějem :) Ale na Mortinu to stejně nemá :P 

Mé hodnocení: 75 %

HORA MEZI NÁMI

Příběh, který možná znáte, jelikož se mu dostalo i filmového zpracování. Hlavními postavami je muž a žena, kteří se poprvé potkávají na letišti a oba spojuje jedno - spěchají domů. Jenže kvůli blížící se bouřce jsou lety zrušeny. Společně si tedy objednají charterový let, při kterém jejich letadlo havaruje a oni dva se ocitají uprostřed zasněžených hor bez jakékoli vidiny na záchranu..

Velmi zajímavá kniha s nečekaným a silným koncem, který mě totálně dostal a já ho obrečela. Sympatické postavy, napínavý děj, boj o přežití a láska - tuhle knihu mohu jedině doporučit.

Mé hodnocení: 80 %

SUCHO

Největší knižní překvapení za poslední dobu. Sucho popisuje z pohledu party teenagerů situaci, kdy přestane téct voda. Lidé během několika hodin berou útokem všechny supermarkety, kde je zajímá jen jediné - barely s vodou. Ty brzy docházejí a lidé se ocitají ve velmi nebezpečné situaci, kdy jde o život. Řeknu vám i když je to young adult kniha od autora, se kterým nemám vůbec dobrou zkušenost, tohle byla jízda! Kniha mě vyděsila a během čtení jsem měla ještě větší žízeň než obvykle :O 

Za mě pecka a pokud máte rádi reálné katastrofické příběhy s postapo atmosférou, Sucho je jistota,že vás bude bavit! 

Mé hodnocení: 90 %

KOCOUR V KLOBOUKU 

Dvě malé děti jsou za jednoho deštivého dne samy doma. Neví, jak se zabavit a tak se jen tak poflakují a nudí se.. Ale jen do chvíle, než k nim domů dorazí Kocour!... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

KŘIK

Křik mě zaujal svou obálkou (ta je boží) a anotací. Bohužel už po pár kapitolách jsem cítila, že to zřejmě nebude úplně ono.. Příběh se brzy začal ubírat zcela jiným směrem, než jsem čekala. Chápejte podle anotace prostě čekáte thriller až téměř horor, ale toto byl vlastně obyč krimi román. Alespoň tak to na mě působilo. Hodně zvláštní kniha, pomalá, četla jsem ji docela dlouho. Navíc ten děj - jen těžko uvěřitelný a čtenář byl místy zahlcen informacemi. Tohle mi bohužel vůbec nesedlo.

Mé hodnocení: 50 %

Publikováno: 08. 12. 2019