Přečteno za DUBEN a KVĚTEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Máme tu méně klasické měsíční srhnutí toho, co jsem stihla přečíst - tentokrát dva měsíce v jednom článku a to z jednoho prostého důvodu - STÁTNICE. Tak se nedivte, tento článek bude trošku delší.

Za duben jsem stihla přečíst celkem 13 knih (což moc nechápu, jak se mi povedlo :D, ale jsem fakt ráda). V dubnu jsem si taky dala rereading Harryho Pottera a bylo to skvělé odreagování. Ačkoli nejsem ten typ, co by některé knihy četl vícekrát - přeci jen si radši přečtu nějakou knihu, kterou jsem ještě nečetla :) Nejlepší dubnovou knihou se stává Podivné město - druhý díl Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti.

Ovšem tak, jak jsem v dubnu stíhala číst, v květnu jsem nestíhala skoro nic - ani číst, ani publikovat články. Přelouskala jsem 3 knihy a jednu rozečetla (Hladového ducha, kterého budu zřejmě číst ještě pár týdnů). Z těch tří květnových byla nekrásnější jednoznačně GERDA!

A teď ke každé krátké shrnutí:

Podivné město – druhý díl Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti! Musím říct, že navzdory negativním ohlasům, které se ke mně donesly, tak druhý díl považuji za velice vydařený! Naprosto miluji svět Podivných! Děti v tomto díle čeká předlouhá cesta za vidinou záchrany jejich milované slečny Peregrinové. Ta se v tomto díle vlastně vůbec neobjevila – trochu jsem její postavu postrádala, ale nebylo to nic, co by mě přimělo ubrat na hodnocení knihy. Příběh vám nabídne hromadu akce (podle mě mnohem více než v prvním dílu). A závěr knihy? Mazec! Pokud se plánujete vrhnout na druhý díl - máte se na co těšit :) Co je velkou předností knihy, tak je to její zpracování – ta obálka? A grafika uvnitř? Naprosto dokonalý! Navíc skvěle členěné kapitoly a podivné fotky, které vám umožní si celý příběhlépe představit. Tohle mě vážně bavilo a už se moc těším na třetí díl!

Mé hodnocení: 95 % (těch 5 % si nechávám pro případ, že bude třetí díl fakt pecka, v což pevně doufám!)

Kriminalista – biografie Jiřího Markoviče – kriminalisty z prvního oddělení, který se podílel na vyšetřování těch nejzávažnějších zločinců (Jiří Straka, Ladislav Hojer) a nyní si užívá zaslouženého důchodu. Dozvídáme se zde informace z jeho osobního života – jak na jeho profesi nahlížela manželka a  také děti. Vedle toho dstáváme především informace z toho pracovního - jak se mu podařilo z řadového policisty vypracovat až na pozici, o které se některým může jenom zdát! Bohužel spousta věcí z knihy pro mě nebyla zase až takovou novinkou, především proto, že mě obecně kriminalistika a výrazné osobnosti z ní dost zajímají (nechtějte vědět o čem byla moje bakalářská práce :D). Doufala jsem, že se zde prostě dozvím něco navíc, nějaké "lahůdky". I přes to jsem po dočtení knihu zavírala s pocitem neuvěřitelného obdivu k osobě Jiřího Markoviče, člověka zrozeného pro tuto profesi! Obdivuji jeho přístup, takový nalezneme u málokoho. To, jak se i k vrahům choval lidsky (neměl problém jim třeba nabídnout svačinu) :) Jednoduše Markovič - Legenda! Pokud vás zajímá téma kriminalistiky nebo máte, stejně jako já, rádi Jiřího Markoviče, tak je to to pravé pro vás. Jediné minus – zpracování rozhovorů, chybějící korektura, občas zmatečné přeskakování z vyprávění k rozhovorům. Velká škoda, že si někdo nedal se zpracováním větší práci.

Mé hodnocení: 70 %

Hořící stromy – miluju Kristinu Ohlssonovou a zatím mě žádná její kniha nezklamala! Když jsem v knihkupectví zahlédla její nový titul, musel být můj! Tento příběh má trochu mystický nádech – ve městě záhadně mizí mladí lidé.. Pokaždé když se blíží něčí zmizení, začne hořet strom.. Už takhle zmizeli tři mladí lidé a jen jeden z nich se vrátil – mladý Lukas, hlavní postava příběhu. Ten si však vlivem svých zranění absolutně na nic nezvpomíná – jak k jeho zmizení došlo, kde byl a jak se stalo, že přežil. Ve městě kolují teorie, že se snad sám měl podílet na zmizení ostatních – je to možné? Že by on byl vrahem a nevěděl o tom? Třičtvrtě knihy bylo super, napětí se kumulovalo, vy jste si utvářeli x teorií a pomalu jste se blížili k rozuzlení příběhu – a pak BUM. WTF? Jako celá pointa příběhu, odhalení pachatele a jeho motivu mi přišlo naprosto absurdní a celkově závěr knihy absolutně nevyhovoval mým očekáváním. Vlastně nevím, jak mám knihu výsledně zhodnotit..Četla jsem pár recenzí, jaký je to skvělý horor s děsivým koncem a to teda asi ostatní četli jinou knihu nebo nevim :D A k tomu totálně podezřelá nečinnost policie, která mě vyloženě vys…. ! Chci zpět starou Ohlssonovou a její bezchybné detektivky!

Mé hodnocení: 50 %

Cesta kolem světa za 80 dní – miluju knihy Julesa Verna! A tak mi tato nemohla chybět do sbírky! Za mě je, bohužel, Cesta kolem světa za 80 dní trochu slabší Verneovka, ale i přes to jsem si u ní bezvadně odpočinula a odreagovala se. Příběh, jak už název napovídá, se týká sázky o to, že náš hlavní hrdina, anglický gentleman pan Fogg, (ne)zvládne objet celý svět za 80 dní. A bude se muset opravdu snažit tuto lhůtu dodržet, protože v sázce je hodně! Pana Fogga a jeho sluhu, který mu na cestách dělá doprovod, čeká na jejcih cestě mnoho nástrah, ale i dobrodružství a dokonce také lásky! Tato cesta totiž obrátí život panu Foggovi život naruby :)

Mé hodnocení: 65 %


Harry Potter a Kámen mudrců, Tajemná komnata, Vězeň z Azkabanu, Ohnivý pohár, Fénixův řád, Princ dvojí krve, Relikvie smrti - no co napsat k Harrymu Potterovi! Snad neexistuje osoba na této planetě, která by nikdy neslyšela o malém kouzelníkovi, který je předurčen k velkým věcem, Bradavicích - škole čar a kouzel, Brumbálovi, Hagridovi, nástupišti 9 a 3/4, dvojčatech Weasleyových, Famfrpálu, Skorobezhlavém Nickovi, Hedvice a Lence Střelence! To je 10 věcí, kter se mi vybavily jako prvních a mohla bych pokračovat! Bylo skvělé znovu si připomenout tento bezchybný kouzelnický svět, který všichni milujeme! Navíc ty první tři ilustrované díly jsou naprosto dokonalé. Už se nemůžu dočkat, až letos na podzim výjde čtvrtý!

Mé hodnocení: no jasně, že 100 %


Jutta - román, odehrávající se za dob druhé světové války na malém moravském městě. Jak už anotace napovídá, jedná se o tak trochu jiný historický román. Celá recenze již brzy.

Prach a popel – závěrečný díl série Oko za oko. Musím říct, že celá série měla strašně zvláštní spád a moc mi nevyhovovalo, jakým směrem se ubírala. První díl byl fajn, druhý byl o dost lepší než první a třetí? Celkem zklamání – opět plný zla, na což jsem si mohla už zvyknout, ale v tomhle díle ho bylo až příliš. Mary jsem začala vyloženě nesnášet a na můj vkus byla tato série až moc duchařsky zaměřená.. No a ten KONEC? Tak ten mě dost naštval, kor když to srovnám se sérií Všem klukům, které jsem milovala a ta byla zakončena naprosto skvěle. Takže jsem to obdobně čekala i zde, ale bohužel.. hrozně uspěchané, i když čtivé a svižné. 

Mé hodnocení: 70 %

Jarní mrtví - další díl z krimi série o vyšetřovatelce Malin Forsové. Ta se svým týmem vyšetřuje výbuch bomby, která zabila dvě malé holčičky. Už jen fakt, že se jedná o vraždu malých dětí nenechává nikoho klidným a všichni do případu vkládají maximum úsilí, aby co nejdříve dopadli toho, kdo to má na svědomí.. Jako v každém díle, i zde se čtenářům dostává vsuvek v podobě promlouvání obětí a opět to funguje dokonale. Ačkoli Jarní mrtví nejsou nejlepším dílem série - tím jsou pro mě stále nepřekonatelní Vodní andělé - setkáváme se zde se zajímavým dějem, ve kterém jsou stěžejním problémem vztahy mezi rodiči a dětmi. Odhalení motivu není až tak velkým překvapením, ale i tak hodnotím díl pozitivně a doporučuji!

Mé hodnocení: 75 %

Napůl zlý - fantasy příběh ze světa Černých a Bílých čarodějů, kteří se navzájem nenávidí. Hlavní hrdina Nathan, je unikátní, jelikož je synem smíšeného páru. Je vězněn a mučen a jeho jediným cílem je uprchnout ještě před svými 16. narozeninami, jinak zemře. Příběh je vyprávěn formou jakýchsi deníkových zápisků.. Tahle knížka má jediné štěstí, že stála 25 Kč! Páč tohle byla katastrofa, nuda, nuda, nuda. Fakt se divím, že jsem ji dočetla. Ale pozor, tuto knihu všichni na Databázi knih zbožňují, takže zkuste sami a uvidíte.. Mně teda vážně nesedla.

Mé hodnocení: 30 %

Gerda - tak fotogenická, božsky ilustrovaná, s hořkosladkým příběhem z podmořského světa, který ač je kratičký, ukrývá v sobě vlastně všechno. To je kniha o velrybě Gerdě. Asi si říkáte - cože, kolik té holce je - no, radši se ani neptejte. Ale pokud se to dítě někde ve vás stále ukrývá nebo pokud máte doma malé ratolesti - musíte Gerdu mít! Nebudete litovat :) I když jde o lehce smutný příběh, pohladí vás po duši. Určitě se mrkněte na Knihozem, protože KRÁSNÝCH dětských knih není nikdy dost. Už dlouho jsem neviděla tak povedené kousky, jako právě odtamtud. Ale Gerda z nich všech určitě nejvíc vyčnívá :) Z Knihozemě mám doma i knížku Harry Potter - Cesta dějinami čar a kouzel, ale o té zase někdy příště.

Mé hodnocení: 100 %



Publikováno: 01. 06. 2018