Přečteno za ČERVEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Vítám vás u měsíčního čtecího shrnutí, tentokrát za červen. Červen byl měsíc, kdy jsem měla štěstí spíše na průměrné knihy, avšak najde se i pár nadprůměrných - a to novela od Fredrika Backmana A každé další ráno je cesta domů dělší a delší či scifi Na odvrácené straně. Celkem jsem přelouskala 11 kousků. Teď už si pojďme ve stručnosti shrnout každý z nich :)

A každé ráno je cesta domů delší a delší – novela, ve které se Fredrik Backman věnuje tématu stárnutí. Tomu jaké to je, když mozek odejde z tohoto světa dříve než tělo. Když se člověk musí vyrovnat se ztrátou milované osoby, která je však ještě mezi námi... Celá recenze ZDE.


Na odvrácené straně – Naší hlavní postavou je velmi sympatický poručík Damien Zackon, který ač má rodinu na Zemi, on je nucen žít na Měsíci, jelikož je zde v programu na ochranu svědků. A jaký je život na temné straně? Plný absurdních kodexů, zkorumpované policie a těch nejtěžších zločinců v Městě hříchu... Celá recenze ZDE.


Jedna želva za druhou - Greenovka, která nezklamala. Velmi odpočinková, nenáročná, čtivá, s milým příběhem a důležitým poselstvím. Poukazuje na mentální onemocnění, které může člověku pěkně zkomplikovat život. Co zvedá na autentičnosti příběhu, je skutečnost, že autor čerpal ze svých vlastních zkušeností s tímto onemocněním. Působila na mě trochu jinak, než jeho předešlé knihy - ale rozhodně v pozitivním slova smyslu. Obsahuje spoustu krásných myšlenek. 

Mé hodnocení: 75 %


Ohníčky všude kolem - druhá kniha od Celeste Ng a já nemůžu jinak, než potvrdit, že prostě psát umí. Ovšem na její prvotinu - Vše, co jsme si nikdy neřekli - to nemá, ta je nepřekonatelná. Ohníčky, stejně jako autorčina první kniha, řeší otázky vztahů, popisuje odlišné vrstvy, kultury a opět poukazuje na vztah rodiče a dítěte. Ovšem celé to na mě působilo méně melancholicky a příběh jako celek mě tolik nechytl za srdce. V tomto případě také není zcela jasná hlavní postava, protože jí může být potenciálně kterákoli, je tedy spíše na čtenáři, kdo pro něj bude ta "hlavní". Musím přiznat, že jsem měla doopravdy potíž se s nějakou postavou ztotožnit a vytvořit si k ní vztah. Co bych "vypíchla" tak je to konec, který se autorce doopravdy povedl! Bohužel od knihy jsem měla obrovská očekávání a ve finále jsem byla trochu zklamaná. 

Mé hodnocení: 70 %


Žena v kleci - má druhá kniha od tohoto autora a líbila se mi o trochu méně než Vzkaz v láhvi. I přes to, že Žena v kleci odsejpá, je čtivá, vracíme se v textu do minulosti, která prokládá současnost (což v knihách miluju), stejně jsem pořád měla pocit, že tomu prostě něco chybí. Nedokážu to přesně pojmenovat, ale po dočtení ve mně i přes akční scény, kterých bylo tak akorát, ve mně kniha nezanechala pomyslné konečné WOW. Jak název napovídá jedná se o vyšetřování zmizení ženy, kterou současně nějaký magor drží uvězněnou už pěknou řádku let.. V knize se postupně dozvídáme, jak k únosu došlo a jak probíhal rok po roce jejího věznění. Pozor, pro slabší povahy to není úplně vhodný titul. Plusové body připisuji za postavy vyšetřovatelů Carla a Asada a vtipné momenty, které se kolem těchto dvou odehrávaly :)

Mé hodnocení: 70 %


Feminismus je pro každého - "Feministka. Podivné slovo, s nímž se většina poprvé setká jako s nadávkou." Recenze již brzy!


Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních - "Feministka. Podivné slovo, s nímž se většina poprvé setká jako s nadávkou." Recenze již brzy!


Artemis  - měsícní scifi z blízké budoucnosti s přenádhernou obálkou. Hlavní hrdinkou je Jazz, měsíční kurýrka, která nemá problém zapojit se občas do něčeho nelegálního (kor když je k tomu příslíbená tučná finanční odměna). Ovšem poslední taková zakázka ji má přivést do maléru.. Tohle bylo prostě scifi jak má být - akce, skvělé postavy, k tomu se to vše odehrává na Měsíci a to je cool. Mám u toho všeho jedno ALE.. To vše fungovalo, ale ne až do konce. Ten KONEC se měl totiž odehrát jinak - nechci spoilerovat, proto nebudu zabíhat do detailů, ALE prostě.. ten konec to celý podělal. Artemis by se dala tématem vesmíru (pokud bereme v potaz, že Měsíc je ve vesmíru) přirovnat ke knize již zmiňované - Na odvrácené straně - ve které nechybí napětí, akce ,trochu té surovosti, černého humoru a ten správný konec. Nicméně i tak se mi Artemis líbila (kdyby dopadla jinak, dala bych ji 95%!) docela by mě zajímalo její filmové zpracování, to by mohlo být fajn, tak třeba se ho dočkáme s pozměněným koncem! :D

Mé hodnocení: 80 %


Harry Potter - Cesta dějinami čar a kouzel - ano, další HP kniha a i když mě už trochu štve, jak se všichni snaží ze světa Bradavic vytřískat co nejvíc peněz a vydávají další a další knížky, stejně jsem ráda, že jí vlastním, protože je prostě roztomilá :D Ovšem má pro mě pár nedostatků:

- je to kniha pro děti od 8 let, ale obsahuje spoustu originálních textů v angličtině (no řekněte mi, které osmileté dítě umí natolik dobře anglicky, aby si to samo dokázalo přeložit?)

- obsahuje hodně ilustrací, které už známe z ilustrovaných vydání prvního až třetího dílu (taky si mohli dát více práce a prostě namalovat pár jiných obrázků a nevykrádat již vydané knihy)

- poměrně málo nových informací a poměrně dost zbytečných informací, které se ani netýkaly konkrétně Bradavického světa

No, sumasumárum:

Mé hodnocení: 70 %


Lady Fuckingham - nejúchylnější kniha, jakou jsem kdy četla. Fakticky jsem chvílemi myslela, že ji nedočtu, ale to dělám nerada, takže jsem se hecla a dočetla ji. Jen tak mimochodem, když jsem dávala anketu na tuhle knihu na Instagram, tak 27 lidí odpovědělo, že ji četlo - z toho 19 uvedlo, že se jim líbila a 8 že ne. Tak jsem si říkala, že se mi to třeba taky začne líbit. Ale ono ne. Pořád jsem čekala, že to prostě nemůže být jen obyčejné porno, že to prostě bude mít i nějakou tu message.. No jediné, co jsem si z téhle knihy odnesla bylo to, že někteří lidé milují sex natolik, že jsou pro něj ochotni i zemřít.

Mé hodnocení: to snad ani nestojí za zmínku :D


Kraď jako umělec - po této knize jsem pokukovala už hodně dlouho a nakonec se mi ji podařilo vyhrát (jupí). Obsahuje fajn myšlenky, ale ke konci jsem měla pocit, že se tak trochu opakují. Hlavní myšlenka knihy je taková, že absolutní originalita v dnešní době jednoduše neexistuje, že každý z nás se ve své tvorbě něčím nebo někým inspiruje. Navíc je moc hezky graficky zpracovaná, autor zde nic zdlouhavě neokecává a jde rovnou k jádru věci. Za mě hodně čtivá a inspirativní věc :)

Mé hodnocení: 90 %


Publikováno: 11. 07. 2018