Knihy pro děti.

Zdravím všechny knihomoly :)

vítám Vás u nového článku, tentokrát na téma dětských knih. 

V poslední době si domů nosím z knihovny čím dál víc knih pro děti. A důvod? 

Za prvé - jsou ideální na to, vyčistit si bordel v hlavě.

Za druhé - většina dětských knih je sakra dobře graficky zpracovaná do posledního detailu. A mě baví kochat se vyšperkovanými ilustracemi, ztrácet se zároveň jak v barvách, tak i v laskavém příběhu. Myslím, že každý - ať už dítě, student nebo dospělý - by si měl čas od času najít nějakou tu chvilku pro sebe, pro únik z každodenní reality a přečíst si dobrou knihu. A klidně i tu pro děti! Já to praktikuji poslední dobou často a je to skvělá terapie :)

Proto jsem se rozhodla sepsat článek o dětských knížkách (od těch pro nejmenší až pro puberťáky), které mě za poslední dobu zaujaly nejvíce a které Vám velmi doporučuji. A když máme už jen pár dnů do Vánoc a Vy třeba ještě nemáte všechny dárky - může Vám být tento článek inspirací třeba právě teď nebo někdy v budoucnu :) 

P.S. V článku nezmiňuji Harryho Pottera - předpokládám, že toho už četl a viděl vážně každý :)

"Jednoho dne budeš dost stará na to, abys znova začala číst pohádky".

Město v noci -  ta je vhodná pro ty nejmenší. Vychytávkou knihy je to, že obrázky ve tmě svítí! Tudíž si ji s mrňousem můžete prohlížet večer a společně sledovat, jak žije město v noci. Kouzelné, roztomilé, nápadité. Existuje i díl Příroda v noci :)

Gerda: příběh velryby - Gerda je tak fotogenická, božsky ilustrovaná, s hořkosladkým příběhem z podmořského světa, který ač je kratičký, pohladí Vás po duši. Gerda ze všech dětských knih vyčnívá a je tou NEJ, kterou vlastním :) A mají na to podíl i nádherné ilustrace :)

Obejmi mě, prosím - pokud máte doma mrňouse, je tohle ideální kniha pro vaše čtecí chvílky. Obejmi mě, prosím je za mě jedna z nejroztomilejších a příběhově nejkrásnějších dětských knih, které jsem za poslední dobu četla. Nádhera - jak příběhově, tak i vizuálně. Je to dojemná kniha o tom, že se máme mít rádi. A to všichni, bez rozdílů. A především nezapomínat na ty, kteří jsou nám nejblíž. 

Medvěd nechce jít spát - Příběh je o medvědovi, který se za každou cenu odmítá uchýlit k zimnímu spánku. Chce totiž zažít zimu a vše to okouzlující, o čem mu vyprávěl zubr! A tak tukoňům nezbývá nic jiného, než se snažit našeho medvěda přesvědčit, aby šel spát! Tahle kniha je naprostá rozkošnost a nutnost pro ty nejmenší z nás, ale také pro ty, kteří jsou na tom stejně jako já a zbožňují dětské knihy. Toho textu, který je v ní ukryt, je sice pomálu, ale rodiče (nebo i sami čtenáři) mohou i s tou troškou textu pracovat a společně se s dětmi nad příběhem zamyslet a třeba ho i více rozvinout.

Jak se dělá galerie - pokud chcete své děti vzdělávat a přiblížit jim kulturní dění, je tato knížka ideální. Pravdou však je, že i já jsem se dozvěděla pár nových informací. Jak se dělá galerie je přesně o tom, co má obsaženo v názvu. Dozvídáme se co galerie ukrývají, kdo v nich pracuje, co všechno obnáší organizování výstavy, prostě a jednoduše - jak to v takové galerii chodí po všech směrech. Musím uznat, že velkou přidanou hodnotou jsou v tomto případě ilustrace, které jsou propracované do detailů. Velký skvělý! 

Řeky - opět vzdělávací kniha, tentokrát na téma vody. Cokoli chcete vědět o řekách po celé naší Zemi - vše se dozvíte z této naprosto dokonale graficky zpracované knihy. Líbí se mi, že i ilustrovaná kniha má svou logiku - postupuje od popisu "celku" až k detailům - od popisu oceánů, moří až k jednotlivým kontinentům, kde se detailně věnuje řekám.

Mapy - Dvojice Aleksandra a Daniel Mizielińští přišla s božím nápadem – a to Atlasem světa, jaký svět ještě neviděl! Nejen, že budete obdivovat úchvatné kresby, ale určitě oceníte i informace, které se z tohoto atlasu dozvíte. Je stylově pojatý – nejsou zde pouze informace typu - kudy jaká řeka teče, kde je jaké pohoří, ALE v zde se dozvíme například nejčastější jména pro chlapce a dívky v dané zemi, jejich typická zvířata, sporty, tance, jídla (v České republice jsou uvedeny například švestkové knedlíky, smažený sýr a vepřo knedlo zelo) a v neposlední řadě významné kulturní osobnosti. Zajímavé je také uvedení trávení volného času – pro ČR je to houbaření, ve Španělsku odpočinek na pláži, v Maroku jízda na velbloudovi a v Peru například fotbal. Tímto způsobem je vyobrazeno 42 států :) 

Robinson - vypráví příběh malého chlapce, který dá čtenáři objevit hodnotu přátelství, ale také samoty. Kniha plná modré barvy, která představuje vodu, vzduch a zároveň ve čtenáři vzbuzuje pocit klidu :smile: Nádherné, do detailu propracované ilustrace. Robinson je kniha, která si rozhodně zaslouží Vaši pozornost.

Země příběhů šestidílná série - je tedy důležité hlídat si, abyste je četli ve správném pořadí :) 

Chris Colfer vzal své čtenáře na cestu plnou dobrodružství dvou malých sourozenců, jejichž život se mění ve chvíli, kdy dostanou k narozeninám knihu s názvem Země příběhů. Ta je zavede do kouzelného světa, ve kterém je čeká nebezpečná výprava po Trpasličích lesích, navštíví princezny z různých království, uvidí Zátoku mořských panen, Říši víl a mnoho dalších míst, při jejichž spatření nebudu věřit vlastním očím. Nemohou se zde ale příliš zdržovat, protože je čeká důležitý úkol, který musí zvládnout, aby se dostali zpět do našeho světa. Jinak by se mohlo stát, že v Zemi příběhů uvíznou napořád.. 

Zajímá Vás co se odehrálo po „Šťastně až na věky“? Jak se asi daří Sněhurce, Popelce, Červené Karkulce či Šípkové Růžence? Pak je Země příběhů to pravé pro Vás! Já Zemi příběhů řadí mezi nejlepší knihy letošního roku :) 

Dobrodružství rodiny Smolíkovy - příběhy velmi potrhlé rodiny, která zažívá nespočet dobrodružství. Hlavou rodiny je Pepa Smolík, kterého však vždy rázně usměrňuje jeho manželka Gábi. Mají dvě děti - vynalézavého Ládínka, který tráví spoustu času navazováním kontaktu s jeho příbuzným z budoucnosti a Týnu, která se projevuje především svými pubertálními výlevy. Jako správná rodina mají i domácí mazlíčky - kočku Žofku a psa Zorra. Mojí nejoblíbenější postavou celého dějství je Dr. Halíř - jejich věčně mrzoutsky naladěný soused. 

Knížka obsahuje nejen 8 příběhů, které pokaždé končí známým výrokem Gábi: „Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla“, ale také všem známý text úvodní znělky. Navíc Vám čtení zpříjemní krásné ilustrace :)

Strašidýlko Stráša - příběh o Strašidýlku, které se bojí snad úplně všeho. Milý příběh s detektivní zápletkou, který pohladí po duši a který je  napsaný neuvěřitelně citlivě. Je ideální pro malé děti, které mají z něčeho strach - Stráša jim může dát "návod" jak s takovým strachem bojovat :smile: Navíc knížka zaujme i dospělé, takže se rodiče nemusí bát, že by se při společném čtení nudili. Jediné, co mě rušilo, bylo to, že text nebyl zarovnán do bloku. Pak by byla kniha dokonalá :smile: Navíc je doplněna o nádherné ilustrace. Opravdu vřele doporučuji. 

Záleskautky - dívčí komiks, jehož ústředními postavami je 5 mladých slečen, které jsou na skautském táboře. Záleskautky nepostrádají nápadité zpracování, skvělé ilustrace, notnou dávku humoru, trhlosti a také dobrodružství. Uvítala bych ovšem dovysvětlit pár drobností, ale třeba se toho dočkám ve druhém díle. Cílovou skupinou Záleskautek jsou spíše dospívající dívky (kluky by asi nebavily), ale i ty odrostlé (já jsem toho důkazem). Pokud toužíte po knize, která zlepší náladu a zrelaxujete se u ní - pořiďte si Záleskautky.

Dospělost je mýtus - jedna z mála humorných knih, který jsem za poslední dobu četla a neměla chybu. Komiks reflektuje všechny strasti a trapnosti našeho života. Věřím, že se v něm najde každý a dokonale Vám zlepší náladu :smile: Vhodný spíše pro starší děti :)

Překlep a Škraloup - tato kniha je něco naprosto výjimečného. Vypadá sice, že je to kniha pouze pro děti, ale věřte, že opak je pravdou! Uchvátí Vás nejen boží ilustrace, ale také příběh, který je o tom, jak věci stárnou. Překlep a Škraloup, hlavní postavy příběhu, jsou entropíci, kteří pracují na tom, aby věci stárly a aby světu vládl nepořádek. Oba chodí na základní školu pro stárnutí věcí, kde tyto své dovednosti zdokonalují. Klíčovým okamžikem se ale pro Překlepa stane exkurze do světa lidí, kdy zjistí, že pro lidi znamená stárnutí něco zcela jiného, než pro entropíky. Lidé stárnutí totiž vnímají jako něco nežádoucího a negativního. A to mu zcela nabourá jeho pohled na existenci entropíků..

Hilda - trilogie, doporučuji všechny 3 díly číst ve správném pořadí :)

Originální příběh a ilustrace, zapamatovatelný hlavní hrdina - to vše by měl podle mě dobrý komiks mít. A Hilda všechny tyto aspekty splňuje. Příběh modrovlasé holčičky jménem Hilda uchvátil snad všechny čtenáře po celém světě. Hilda žije se svou maminkou na samotě v blízkosti lesa a skal, obklopeny přírodou. Důležité je zmínit, že nežije jen tak v ledajakém světě – ale ve světě fantasy, kde je zcela běžné, že vedle lidí žijí také elfové, obři a pidilidi. Ačkoli se může zdát, že je to kniha určená mladší cílové skupině (taky ji najdete v dětském oddělení), jsem přesvědčena, že si najde příznivce i ve starší věkové kategorii. 

Jak Grinch ukradl Vánoce! - i přes to, že je to útlá kniha pro děti a obsahuje vlastně jen útržek z filmu (tu výpravnou část), musím říct, že jsem si čtení moc užívala. Knížka má naprosto nádherné ilustrace, vtipný a svěží text, který vypráví Grinchův příběh ve verších. Příběh je to určený spíše mladší věkové kategorii - věřím ale, že i filmové zpracování si našlo své diváky i u těch dospělých. A z toho důvodu i knihu doporučuji úplně všem :smile: Budete ji mít přečtenou raz dva a dočkáte se přesně toho, co očekáváte - naštvaného Grinche, milých Kdovíků, roztomilého Maxe a dokonalé vánoční atmosféry.


Publikováno: 18. 12. 2018