1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

Ke stoletému výročí vzniku republiky vzniká hromada krásných knih. A tato od Nakladatelství HOST je právě jednou z těch velmi povedených!

O čem kniha je?

Příběh popisuje, jaké okolnosti doprovázely vznik samostatného Československa. Ukazuje nám, že to nebylo jen růžové, ale že mnoho lidí toho muselo dost obětovat, ztatit své životní jistoty.. Podobně to měl i desetiletý Jenda, pro kterého až do teď bylo středobodem jeho života jediné a to fotbal. A také kamarádi, se kterými v každičké volné chvíli trávil čas na hřišti a čutal do míče. Ale jeho tatínek má jisté plány, které jemu i celé rodině mají obrátit život vzhůru nohama. A čtenář tak sleduje cestu Jendy a jeho rodiny na pozadí událostí, které měly na naši republiku zásadní vliv.

Jak se mi líbila?

Kniha je velmi čtivá, v příběhu se střídaly jednotlivé pohledy postav našich knižních hrdinů a díky tomu jsme měli šanci se ještě více vcítit do jejich situace. Autorce se povedlo věrohodně popsat jak politické události, tak i každodennost oné doby. 

plusy:

- Čtivost a čitelnost.

- Krásné ilustrace a celkové zpracování knihy - jde vidět, že tady si dal někdo doopravdy záležet (i když to je u knih z HOSTu standard :)).

- Sympatické postavy.

- Sugestivně napsaný příběh - naprosto jsem se do Jendy vcítila a rozuměla mu. 

Kniha čtenáři dokonale zpřístupňuje dějiny, takže i ti, kteří tyto události nezažili sami na vlastní kůži, mají šanci se tomu alespon přiblížit právě prostřednictvím Jendy. Je to srozumitelné a čitelné jak pro mladší čtenáře, tak i pro ty starší. Příběh je doplněn o krátké poznámky, kdy jsou dané události, pojmy apod. vystěleny a dávají tak příběh do širšího kontextu s historií.

Takže pokud toužíte po knize, která je věnována stoletému výročí - tuhle rozhodně doporučuji :)

Ve spolupráci s Nakladatelstvím HOST.



Mé hodnocení: 100 %


Autor:  Vendula Borůvková
Počet stran: 248 s.
Nakladatelství: Host
Datum vydání: 2018
Anotace:
To si takhle čutáte a najednou bum! Československo! Je pondělí 28. října. Desetiletý Jenda se těší, že si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel Antonín Vosika, s ním má na odpoledne jiné plány. Zatraceně, zdržení před blížícím se důležitým zápasem si Jenda nemůže dovolit! A to ještě netuší, že tohle zdržení se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. V roce 1918 vzniklo Československo. Stát, v němž si po dlouhých staletích opět vládli Češi společně se Slováky. Oslavy a provolávání jména prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka zní dodnes. Děti i mnozí dospělí se přitom sami sebe ptají — co to má všechno propána společného se mnou? Stejnou otázku si kladly tisíce lidí i před sto lety. Hlavně děti se musely podivovat. To se najednou všichni dospělí zbláznili? Takhle jásat nad nějakým starým pánem a podivným slovem republika… Jako Jenda. Ten si chce jen zakopat s kamarády, ať už mluví česky, nebo německy. Nemá však na výběr, Československo nečeká. A Jenda se musí s celou rodinou vydat na dlouhou a dalekou cestu, při níž zjistí, jak se ho celý ten blázinec týká.

Publikováno: 04. 01. 2019