Přečteno za DUBEN.

Zdravím všechny knihomoly:))

Duben je fuč a já během něho stihla přečíst 5 knížek, z nichž si určitě přečtěte Lego, Vítěze a Život na míru!


Mini recenze:

Marek Rabij - Život na míru 

Připadá vám, že nutně potřebujete nové tričko? Než si ho pořídíte, přečtěte si knihu Marka Rabije. Přesčasy, dětská práce, dlouhé směny, továrny v rozpadajících se barácích: cena evropské módy.

Knihy od Nakladatelství Absynt jsou báječné. Pokaždé vám jisto jistě zajistí zajímavé téma, skvělé zpracování a zásah přímo do srdce..

O problematice oděvního průmyslu asi každý z nás něco tuší a tahle krátká reportáž z Bangladéše, kam se vydal polský reportér po zřícení textilní továrny, vám to maximálně přiblíží. Co všechno stojí za fast fashion, v jakých podmínkách zde lidé pracují.. No, co vám budu. Rozhodně to vede k zamyšlení a přehodnocení, zda to nové tričko opravdu potřebuju..

Mé hodnocení: 90 %

Miloš Doležal - Jana bude brzy sbírat lipový květ 

Já jsem tak ráda, ze jsem tuhle básnickou sbírku sehnala!

Velmi, velmi melancholické vzpomínky pana Miloše Doležala na svou zesnulou ženu.. Silné čtení a naprosto rozumím, že kniha získala ocenění Kniha roku. Jestli máte rádi alespoň trochu poezii a budete mít příležitost si knihu přečíst, tak rozhodně doporučuji..

Mé hodnocení: 100 %

Fredrik Backman - Vítězové

Jedna z největších literárních událostí tohoto roku! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Benjamin Stevenson - Každý z mé rodiny někoho zabil

Rodinka, jejíž členové mají na krku nějaký ten mord, se sjíždí na rodinné setkání do lyžařského střediska. Mají zde zažít pohodové chvilky, to by se ovšem nesměla objevit mrtvola neznámého může. Otázkou zůstává - zabil ho někdo z nich?

Námět knihy je všem krimi nadšencům známý - skupina potenciálně podezřelých lidí se ocitá na jednom místě, kde se stala vražda.

Co knihu činí odlišným je styl vyprávění. Od prvních stránek mě příběh bavil, autorovy vsuvky pro okomentování a dovysvětlení situace byly zábavné, dávalo to knize šmrnc, ale občas byla cítit možná až příliš velká snaha odlišit se od ostatních detektivních románů a zbytečné tlačení na pilu.

Styl vyprávění mi ale vyhovoval, bylo to svěží, vtipné, škoda, že se autor často věnoval vysvětlování celkem nedůležitých a nezajímavých informací, to zbytečné narušovalo tempo knihy. Nečekejte žádné krveprolití, ani popisné nechutné mordy, Každý z mé rodiny někoho zabil bych zařadila spíše k těm tradičním detektivním příběhům.

Za mě průměrné krimi, které neurazí:)

Mé hodnocení: 60 %

Jens Anderson - Lego: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě

Velmi obsáhlé a detailní putování historií lega. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Publikováno: 01. 05. 2023