Přečteno za ČERVENEC

Zdravím všechny knihomoly :)

Za červenec jsem přečetla 8 knížek a měla jsem fakt šťastnou ruku, protože mě ani jedna z nich nezklamala! :)

Mini recenze:

Linda Bartošová - Novinářky

Linda Bartošová klade otázky deseti ženám, které pracují v českých médiích. Baví se o tom, jaké to je, být ženou v natolik mužském prostředí, jaká byla jejich cesta do mediálního světa, jaké překážky musely překonat, apod.

Barbora Černošková, Světlana Witowská, Petra Procházková a Lenka Kabrhelová. Jejich rozhovory mě zaujaly a bavily nejvíc. Asi i proto, že si mé sympatie získaly už dávno před touto knihou a zde se mi jen potvrdilo, jak nesmírně zajímavé osobnosti to jsou :)

Inspirativní čtení. Díky skvělému výběru respondentek je to vyloženě průřez generacemi a pozicemi od válečných zpravodajek, dokumentaristek, sportovních novinářek, až k těm televizním. Bavilo mě to moc.

Mé hodnocení: 95 %

Filip Titlbach - Byli jsme tu vždycky

Třináct výjimečně důvěrných a otevřených rozhovorů o queer současnosti.

„Jednou jsem se zeptal mámy, co bude dělat, až budu dospělej a přivedu domů manžela s dětmi. Na to mi řekla, že doufá, že ona už nebude naživu,“ vzpomíná třiadvacetiletý Kryštof.

Skvělý výběr respondentů/respondentek, skvělé otázky. Tuhle knihu vnímám jako nesmírně důležitou a klidně bych ji zařadila mezi povinnou literaturu do škol. A to nejen pro studenty! Čtenářům se totiž dostane vícero úhlů pohledu na LGBT komunitu, můžou se s ní identifikovat, porozumět jí. Navíc je zpracovaná tak, aby byla srozumitelná úplně pro všechny:)

Za mě rozhodně jedna z nejlepších knih roku! Ta krásná obálka už je jen třešničkou na dortu:)

Mé hodnocení: 100 %

Lukáš Prchal - Abych nezapomněl

Když Rusko vpadlo na Ukrajinu, začal si Lukáš Prchal psát deník. O tom, co se dělo na frontě, v redakci, ale i v jeho nitru. Výsledkem je unikátní shrnutí prvních 75 dní války, která otřásla našimi jistotami.

Uf, ani nevím, kde začít. Ač jsem reporty z války na Ukrajině sledovala už od samého počátku víc než dost, tahle kniha mě pocitově vrátila zpátky do února a já si všechny ty emoce prožila znovu a paradoxně mě to rozložilo snad ještě víc..

Naše mysl opravdu velmi snadno a rychle zapomíná a vytěsňuje to nepříjemné. Některé události je ale třeba si neustále připomínat, jako třeba válku na Ukrajině.. Abychom nezapomněli!

Tentokrát mě můj šestý smysl nezklamal, už v knihkupectví jsem totiž tušila, že tahle kniha bude NĚCO. Neskutečně důležitá kniha. A asi ta nejlepší, kterou jsem letos četla!

Mé hodnocení: 100 %

Megan Hess - Coco Chanel

Ilustrovaný příběh života Coco Chanel.

Ty ilustrace, ty detaily - nádhera!

A ta stříbrná ořízka? To už je třešnička na dortu. Po grafické stránce opravdu klenot. Jsem nadšená, přesně takové knihy zbožňuju a chci je mít ve své knihovně, abych se jimi mohla kdykoli pokochat.

Mé hodnocení: 100 %

Megan Hess - Ikony: Mistři italské dílny

Giorgio Armani, Dolce&Gabbana, Fendi, Missoni, Prada, Miu Miu, Gucci, Versace, Emilio Pucci a Valentino.


Vizuální nádhera! 

Mé hodnocení: 100 %

Fredrik Backman - Babička pozdravuje a omlouvá se

Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je čiperná, i když tím myslí, že jim připadá bláznivá. Elsa je jiná, než ostatní. Nemá jiné kamarády, než babičku, ale jí to nevadí..

Klasický Backman. Vezme ne zrovna radostné téma, napasuje tam několik humorných scén a funguje to naprosto perfektně. Tak, že v jeden moment se smějete nahlas a na další stránce se snažíte zatlačit slzu. Já to miluju, díky tomu je Fredrick Backman jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů:)

Příběh je to plný dobrodružství, hořkosladkých momentů, fantazie, pohádek a přátelství. I když mohl mít klidně o pár desítek stránek méně, (některé scény bych klidně vypustila), i tak jsem si příběh Elsy a její babičky moc užila.

Mé hodnocení: 90 %

M.W.Craven - Kurátor

Je konec roku a sériový vrah nechává na různých místech po celé Cumbrii kusy těl. Na každém místě činu se objevuje podivný vzkaz: : #BSC6...

Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Jennifer McMahon - Tajemství pramenů

 Dvě dějové linie, které od sebe dělí 90 let a spojuje jedno jezírko opředené legendou, která praví, že jeho prameny mají léčivou moc. Ale pozor, jezero dává, ale jezero také bere...

Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.


Publikováno: 08. 08. 2022