Přečteno za ČERVEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

V červnu jsem přečetla celkem 9 knížek, z nichž nejvíc doporučuju Moje máma Jana Brejchová. Velkým zklamáním byl Zodiac.

Mini recenze:

TEREZA BRODSKÁ - MOJE MÁMA JANA BREJCHOVÁ 

Život velmi úspěšné české herečky zachycen na 400 stránkách knihy skrze rozhovory, které vedla se svou dcerou, rovněž herečkou, Terezou Brodskou... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

JENNIFER LEHR - RODIČOVŠTINA 

Tahle kniha mě fakt mile překvapila, rozebírá již tradiční fráze typu "ty jsi šikulka, řekni děkuji, už jsi velký kluk,...", které jsme někdy použili snad úplně všichni (a poukazuje, co je na nich špatně). Každý si v ní najde to svoje, já si "vyzobala" pár myšlenek, se kterými dost souzním a které chci rozhodně aplikovat při výchově prďolky :)

Mé hodnocení: 100 %

MAGDALÉNA SODOMKOVÁ - MATEMATIKA ZLOČINU

Dokumentární detektivka z prostředí české justice.

Skvělé čtení. Je až děsivé, jak to v chodí v oblasti justice, člověk může jen doufat, že se nikdy nedostane do situace, kdy by potřeboval znalecký posudek, protože si evidentně může každý psát, co chce. Tohle muselo dát neskutečně moc práce zpracovat. Palec hore za to. I za odvahu :)

Mé hodnocení: 80 %

GARY L. STEWART, SUSAN MUSTAFA - ZODIAC 

Gary Stewart v této knize pátrá po informacích o svém biologickém otci a zjišťuje, že jím byl s největší pravděpodobností právě muž, kterého přezdívali Zodiac. Muž, který v jednu dobu děsil celou Ameriku.

Tohle pro mě bylo dost zklamání, žádné nové informace jsem se nedozvěděla, četlo se to těžko.. Nezajímavý text jak po literární stránce, tak po obsahové.. Škoda, na tuhle knihu jsem se moc těšila.

Mé hodnocení: 40 %

CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE - ZÁPISKY O SMUTKU 

Na smrt blízkých se nikdy nepřipravíme. Má však smysl se o to pokoušet... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

ELLE COSIMANO - FINLAY NA ZABITÍ 

Bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

SIMON BARON-COHEN - VĚDA ZLA

Autor se v knize snaží přijít na kloub tomu, proč jsou někteří lidé schopni ublížit druhé lidské bytosti. A s tvrzením, že jsou "prostě zlí" se nespokojí. Podrobně rozebírá empatii a to, jak velký vliv má pro náš sociální život. 

Ze začátku jsem si říkala, že tohle rozhodně nebude pro slabší povahy, jelikož už první kapitola nabízela hrůzné příklady lidské krutosti. Tím to ovšem skončilo a autor se už věnoval "pouze" rozboru příčin lidské krutosti. Poukazoval, že společným znakem pro mnoho duševních poruch je chybějící empatie. Ovšem s tím rozdílem, že v kombinaci s některými duševními poruchami může být chybějící empatie nebezpečná, s některými naopak prospěšná..

Místy to bylo až moc odborné a nečetlo se to tak snadno, jak by mohlo, kdyby to autor účelově psal pro laickou veřejnost. Neříkám, že to nepochopí i laik, ale některé pasáže nebyly až tak zajímavé, protože jsem jim jednoduše nerozuměla, to klidně přiznám :D

Ovšem stěžejní myšlenka knihy je poměrně zajímavá a zase mi to dalo nový pohled na určité věci, to na naučné literatuře miluju :)

Mé hodnocení: 80 %

KOLEKTIV AUTORŮ - NEJKRÁSNĚJŠÍ 5MINUTOVÉ POHÁDKY

Tuhle knížku jsem četla průběžně Elince a musím říct, že se mi ty pohádky vůbec nelíbily.. Autoři vzali klasické pohádky a napasovali je na známé Disney postavičky a teda někdy to dopadlo fakt katastrofálně :D Tohle nedoporučuju. 

Mé hodnocení: 40 %

SANDRINE COLLETTE - POSLEDNÍ PŘÍLIV

Survival thriller, který mě mile překvapil svou originalitou, jen škoda, že v něm bylo tolik situací, které nedávaly moc smysl.. Četl se ale lehce, žádný těžký jazyk, takže na vypnutí hlavy ideální záležitost. A místy dost drsný!

Mé hodnocení: 60 %



Publikováno: 05. 07. 2022