Přečteno za BŘEZEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Březen se čtenářsky povedl a já přečetla 10 knížek. Nejlepší knihou byla Rez a záře hvězd a Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku

Největším zklamáním byla Noc a Djatlovova expedice: Nová odhalení.

Mini recenze:

Mons Kallentoft - Křik k nebesům

Dvanáctý případ inspektorky Malin Forsové, která řeší úmrtí malého chlapce, které se jeví jako nešťastná nehoda.. Za nedlouho je však nalezena zavražděná i matka onoho chlapce.. Celou recenzi si nemůžete přečíst ZDE.

Mons Kallentoft - Větrné duše

Sedmý případ inspektorky Malin Forsové.

Tak trochu jiné krimi. S přesahem, námětem k zamyšlení. Tentokrát jde o jednodušší případ, což mi docela vadilo, neměla jsem totiž tak úplně pocit, že čtu detektivku, ale spíš sociální drama. Chyběl tomu nějaký náboj, moment překvapení. Pro mě je tento díl docela zklamáním..

Mé hodnocení: 60 % 

Victoria Schwab - Neviditelný život Addie LaRue 

Francie, rok 1714. Ve chvíli nejvyššího zoufalství se mladá dívka rozhodne uzavřít faustovskou dohodu, díky níž bude žít navěky, ale s prokletím: nikdo z lidí, s nimiž se setká, si ji nebude pamatovat. Až do chvíle, kdy narazí na mladíka, který si ji zapamatuje...

Ač se jedná o fantasy příběh, nemůžu si pomoct, ale působil na mě neskutečně uvěřitelně! Autorčin styl psaní podle mě sedne každému, píše velmi čtivě, zároveň se nejedná o vyloženě jednoduchý a strohý text, ale místy až poetický s mnoha krásnými myšlenkami a hlavně - originálním námětem!

Byla jsem zvědavá, jaké nám autorka přichystá finále a za mě nemohu být spokojenější. Přeci jen jsem ale díky všudypřítomné chvále od knížky čekala malinko víc, že ve mně bude rezonovat ještě dlouho po dočtení, to se ale nestalo, z toho důvodu nedávám plný počet.

Mé hodnocení: 80 %

Martin Lavay - Djatlovova expedice: Nová odhalení

Nejnovější svědectví a informace v záhadném případu, který fascinuje celý svět.

Kniha KDO ZAVRAŽDIL ÚČASTNÍKY DJATLOVOVY EXPEDICE? mě natolik zaujala, že jsem ji pár let zpátky zařadila mezi nejlepší knihy roku, tudíž jsem se na toto volné pokračování nesmírně těšila! O to víc jsem vlastně zklamaná, protože kniha mi nenabídla žádné zásadně nové informace, spíše šlo o rekapitulaci známých dat, plus k tomu pár lehce bizarních nových teorií..

Jestli bych měla zájemcům o toto téma doporučit nějakou knihu, sáhněte raději jen po té první, ta je vážně skvělá:)

Mé hodnocení: 40 %

Martin Moravec - Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku

Knižní rozhovor novináře Martina Moravce s naším nejlepším českým neurochirurgem panem profesorem Vladimírem Benešem.

Tahle kniha je pro mě nesmírným překvapením, vůbec by mě totiž nenapadlo, že kniha rozhovorů ve mně vzbudí tolik emocí. Je neskutečně zajímavá, točí se nejen kolem neurochirurgie, ale také osobního života pana profesora, který je opravdu velmi pestrý.

Jeho střízlivé názory na nespočet témat se mi líbily, některé příběhy mě málem rozplakaly a mnoho pasáží mě rozesmálo:))

Pokud máte chuť sáhnout výjimečně po něčem jiném než beletrii, tak tuto knihu mohu jedině doporučit! Rozhodně jedna z nejlepších, kterou jsem letos přečetla!

Mé hodnocení: 100 %

Victoria Schwab - NeObyčejní

NeObyčejné jsem četla především z důvodu, že mám za cíl zredukovat nepřečtené knihy, co mi doma leží už pěkných pár let, na nulu. 

Jedná se o fantasy příběh o NeObyčejných, kteří mají nadpřirozené schopnosti..

Hned od začátku mě příběh neskutečně vtáhl a bavil. Čím dýl jsem ale dějem proplouvala, tím více se to začalo tak trochu táhnout. Námět super, ale to provedení za mě trochu pokulhávalo. Škoda těch nudnějších momentů a ani ty postavy mě vůbec nebavily. Jestli u nás někdy vyjde i další díl, možná si ho ale přečtu.

Mé hodnocení: 60 %

Bernard Minier - Noc

Čtvrté pokračování bestsellerové série s kriminalistou Martinem Servazem.

Ze série jsem četla pouze Mráz, který mě moc bavil, s Nocí už to bylo trochu horší. Zápletka a vlastně celý děj působily víc než nereálně. Některé scény byly dost přitažené za vlasy.. I když autor píše s ohromnou lehkostí, stránky ubíhaly ani nevim jak, tak ani ta forma nevykompenzovala nepovedený obsah..

Mé hodnocení: 40 %

Tammy Greenwood - Rez a záře hvězd

 Příběh o únosu mladé dívky, který se v roce 1948 skutečně stal a který inspiroval Nabokova k napsání jeho slavné Lolity..

Sama autorka dodává, že se nejedná o rekonstrukci kriminálního činu, nýbrž o její představu o letech, která dívka strávila se svým věznitelem. Sled událostí i prostředí přesně odpovídají tomu, co se skutečně stalo, vnitřní životy postav jsou však pouhou fikcí.

Když jsem včera brala do rukou tuto knihu, nečekala jsem, že ji přečtu téměř na jeden zátah a už vůbec ne, že bude letos první beletrií, která si ode mě vyslouží plný počet bodů.

Příběh unesené 11leté Sally. Srdcervoucí, šokující, ze kterého vám pukne srdce a který vám už nikdy nezmizí z paměti. Psán s neuvěřitelnou lehkostí, bylo cítit, že se autorka snaží podat všechny ty hrůzy citlivě, aby je čtenář zvládl vstřebat a rozdýchat... Nemám slov, tohle si rozhodně přečtěte!

Mé hodnocení: 100 %

Marie Lu - Wildcard: Divoká karta

Druhý díl duologie Warcross.

Já jsem tak ráda, že v této sérii jsou jen 2 díly, autorka se vykašlala na "vycpávkové" díly a sérii zbytečně nenatahovala. Strašně mě bavilo to prostředí virtuální reality, ty postavy a to, jak děj odsýpal. Je to takový Ready player one pro holky :D A mě celá série bavila! Doporučuji :)

Mé hodnocení: 70 %

Katarzyna Surmiak-Domańska - Ku-klux-klan: Tady bydlí láska

Co je to vlastně Ku-klux-klan a jak je vůbec možné, že myšlenky nepatřící do 21. století jsou stále živé a v rozkvětu? Děsivé obrazy hořících pochodní a bílých hábitů totiž nepocházejí ze středověku, jsou poselstvím dneška. Odpověď hledá polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska přímo na sjezdu Ku-klux-klanu ve státě Arkansas, kde tuhle extremistickou organizaci prozkoumala zblízka.

Tak takhle smíšené pocity po přečtení knížky jsem neměla ani nepamatuji! Jedno je ale jasné - Amerika je nemocná. Uběhla už taková doba a oni se absolutně nepoučili, jdou z extrému do extrému a jedna knížka bohužel na tuto problematiku stačit nebude.. Nicméně pro základní přehled o historii Ku-klux-klanu a současné situaci je tato kniha vcelku dostačující a přečtete ji během pár dnů:) Na to, že se jedná o reportážní literaturu, tak se četla velmi lehce.

Mé hodnocení: 80 %

Publikováno: 06. 05. 2022