Přečteno za KVĚTEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Vítám vás u nového shrnujícího článku o knihách, které se mi v květnu dostaly do rukou. Celkem jich bylo 13 a nejlepší kniha měsíce asi nikoho nepřekvapí - Listopád od Aleny Mornštajnové :) Vedle toho si vaši pozornost rozhodně zaslouží komiks Bez vlasů, young adult lgbt román Láska je na prd, odeonka Plavec ve tmě nebo Malorie, což je pokračování sci-fi románu Bird Box :)

Největším zklamáním je za mě jednoznačně nová Shari Lapena - Její konec.

Mini recenze:

Alena Mornštajnová - Listopád 

Jak by vypadal náš život, kdyby to v listopadu 1989 celé dopadlo jinak?... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Tereza Drahoňovská - Bez vlasů

Autorka v tomto komiksu popisuje svůj první rok, ve kterém se u ní projevilo autoimunitní onemocnění v jehož důsledku přišla o všechny vlasy.

Velmi silný komiks nejen o tom, jaké to je žít bez vlasů, ale také, jak důležité je dokázat se přijmout takoví, jací jsme. Moc doporučuji, já tyhle osvětové komiksy miluju!

Mé hodnocení: 100 %

Olga Tokarczuk - Ztracená duše

Nádherně graficky zpracovaná kniha, jen bych uvítala mnohem více textu. Dost individuální záležitost, hodně pocitová, kterou je mi zatěžko hodnotit, proto poprvé vynechám procentuální hodnocení. Zkuste sami a uvidíte. Já z ní mám velmi rozporuplné pocity. 

Tomasz Jedrowski - Plavec ve tmě 

Příběh, který je plný metafor, přátelství, lásky, ale také drásavých chvil, které odrážely těžkosti žití v Polsku (nejen) v 80. letech. Skvěle napsané, text působil neskutečně poeticky, hrozně moc jsem si tuhle knížku užívala! Krásný příběh dvou kluků, kteří se potkali na letní brigádě, trávili spolu letní dny i noci a zamilovali se do sebe. Pak ale nastal střet s realitou..

"Stojíme ve frontě na možnost, na něco, možná ale taky na nic". 

Mé hodnocení: 100 %

Sabine Lemire - Mira

Boží komiks pro mládež! Velmi moderní, dokonale reflektuje současnou dobu, je vtipný, milý a vizuálně přitažlivý :) Za mě dostává plný počet bodů, tohle je přesně komiks, který má potenciál zaujmout všechny mladé slečny :)

Mé hodnocení: 100 %

Josh Malerman - Malorie 

Pokračování úspěšného sci-fi románu Bird Box, které můžete znát i v jeho filmové podobě! celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Delphine de Vigan - Vděk

Má první kniha od této velmi populární francouzské spisovatelky.

Autorčin styl psaní mi moc vyhovoval - krásná citlivá práce se slovy, kterými zbytečně neplýtvala. Měl to být takový mix humoru a silného tématu - stáří a umírání.

Co se děje týče, bohužel to jsem asi v menšině, ale mě se, na rozdíl od většiny čtenářů, příběh nijak dramaticky nedotkl, žádné hluboké dojímání a mrazení se nekonalo. Teď když to píšu a vybavuji si, jaké recenze jsem už na tuhle knihu četla, připadám si trochu jako necita a že mám srdce z kamene, ale opak je pravdou! Já se kolikrát dojmu i u animáků, fakt! Ale v tomto případě to nebyla asi kniha úplně pro mě.

Abych ale nebyla pouze kritická - příběh je to moc milý, párkrát jsem se dokonce i od srdce zasmála :) Nevím no, třeba se ke knize za pár let vrátím a pocítím to, co mi prozatím zůstalo skryto. 

Mé hodnocení: 60 % 

Katherine Arden - Zrádné mlhy 

Od Katherine Arden můžete znát už její úspěšnou fantasy sérii Trilogie zimní noci. A i v případě její novinky Zrádné mlhy se držela žánru fantasy, jen tam navíc přidala špetku děsu v podobě ztracených dětí, záhadné farmy a strašáků v obilí. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Dav Pikey - Dogman: Pán blech

Pátý díl komiksové série.

Já Dogmana miluju. Asi se opakuju, ale je to fakt :D Skvělá komiksová série pro všechny věkové kategorie. Ten humor mi neskutečně sedí :)

Mé hodnocení: 90 %

Shari Lapena - Její konec

Od autorky jsem četla všechny její knihy a musím přiznat, že kromě titulu Jeden z nás (ten moc doporučuji!), se jedná o velmi průměrné thrillery, které neurazí, ani nenadchnou. A jiné to nebylo ani u Jejího konce...

Zde nám autorka předkládá příběh, u kterého jsem měla pocit, že podobné jsem četla už stokrát - manžel, manželka, lži, tajemství, odkrývání minulosti.. Kdybych v příběhu zaznamenala alespoň špetku nápadu a originality, neřeknu půl slova.. Ani jednoho jsem se ale nedočkala - škoda, u své minulé knihy mi autorka vyrazila dech, a tak jsem ve skrytu duše doufala, že tu laťku si udrží i nadále. 

Kdybych to měla shrnout, tak tohle je typický béčkový thriller pro chvíle, kdy jednoduše chcete číst něco, co se bude číst samo. A to je vše. Nic víc od příběhu, krom toho, že ho bez problému přečtete během jednoho odpoledne, asi nečekejte.

Tohle je jasný příklad toho, že ani skutečnost, že je kniha čtivá, ještě neznamená, že je dobrá. Sorry not sorry.

Mé hodnocení: 40 %

Ema Labudová - Lada u ledu

Skvělá sonda do mysli náctileté dívky, která bojuje s poruchou příjmu potravy (PPP).

Zhruba první polovina knihy, která byla věnovaná primárně PPP - pecka. Naprosto jsem si užívala vyprávění ve druhé osobě, je to docela netradiční forma a textu to dodalo zase jiný rozměr a atmosféru. Já osobně s touto problematikou žádné zkušenosti nemám, ale příběh mladé Lady působil natolik sugestivně, že jsem si díky tomu alespoň trochu dokázala představit, co se odehrává v hlavě člověka, který má velmi nezdravý vztah nejen k jídlu, ale především k sobě samému.

Druhá část knihy už pro mě nebyla příliš poutavá, musela jsem se do ní nutit a místy jsem měla pocit, že čtu dva různé příběhy. Škoda, kdyby autorka Ladin příběh ukončila o pár set stránek dřív, mé dojmy by z celé knihy byly mnohem silnější. 

Každopádně vůbec nechápu, že tak mladá (22 let) autorka dokázala vytvořit natolik zralý a kvalitní text. Jsem přesvědčena, že o ní ještě uslyšíme :)

Mé hodnocení: 70 %

Jessica Khoury - Zakázané přání

Retelling na Aladina, který si z původního příběhu vzal jen jméno hlavního hrdiny a kouzelnou lampu :)

"Ona je nejmocnější džinka ze všech. On je chlapec z ulice. Jejich láska otřese světem."

Pohádkový příběh o zradě, lásce a magii. Četl se neskutečně lehce a já si moc si užívala tu romantickou linku, která je pro příběh stěžejní. A to na romantické příběhy moc nejsem.. nechápu, asi nějaké kouzlo :)

Přiznávám, ten příběh není nic světoborného, vlastně je docela průhledný od začátku do konce :D Ale já si ho tak moc užila! Na vyčištění hlavy od veškerého hnusu je tohle ideální volba. A věřím, že všichni, kdo milujete pohádky, a hlavně Aladina, to budete mít stejně jako já. Zamilujete se. Snadno a rychle.

Mé hodnocení: 80 %

Wibke Brueggemann - Láska je na prd

Skvělý lgbt román, který nabízí neskutečně osvěžující příběh, který srší vtipem, pohladí po duši a zároveň si u něho doopravdy odpočinete. A pokud jste uprostřed čtecí krize, tak bych se klidně vsadila, že tahle kniha vás z ní dostane! Má sice téměř 500 stránek, ale díky tomu, že nám autorka vypráví příběh skrze krátké deníkové záznamy, tak to budete mít přečtený bez problému maximálně do dvou dnů :)

A ta obálka, ta je v topu!

Mé hodnocení: 100 % 

Publikováno: 02. 06. 2021