Přečteno za PROSINEC.

Vítám vás u prvního článku roku 2020!

Doufám, že váš vstup do nového roku byl klidný a že jste přes vánoční svátky nabrali sílu na všechny výzvy nového roku :)

U mě byl prosinec, co se týče knih, poněkud slabší. Už jsem tak nějak cítila, že jsem těch knih během roku přelouskala víc než dost, tak jsem si chtěla dopřát odpočinku v zase jiné podobě než té čtecí a objevila kouzlo Netflixu! Hned u několika seriálů jsem si dala maraton a můžu říct, že toho vůbec nelituju :D Rozhodně si musíte pustit  Sabrinina děsivá dobrodružstvíSanta Clarita Diet - obojí je naprosto geniální a návykové, že to prostě sjedete na jeden zátah :)

No, ale teď zpátky ke knihám :) Za prosinec jsem jich přečetla 9, z nichž bych vyzdvihla především To nejlepší v nás - Colleen Hoover opět nezklamala :) Mezi ty horší patří Chlapec a jeho pes na konci světa a iPohádka.

Mini recenze:

Colleen Hoover - To nejlepší v nás

Colleen Hoover jednoduše umí. Líbí se mi, že dokáže uchopit jakékoli závažné téma a podat ho citlivě, čtivě, poutavě a tak, že ve vás něco zanechá. Toužíte-li po příbězích, které jsou spíše pro ženy a které zároveň nejsou jen o krásných a romantických vztazích, ale naopak otevírá témata jako neplodnost, domácí násilí, psychické poruchy, smrt v rodině apod., tak je Colleen Hoover ten pravý autor pro vás :) Já už si u jejích knih ani nečtu anotace, jakmile vidím, že jí vyšla nová kniha, prostě vím, že si ji potřebuji přečíst :)

Mé hodnocení: 90 %

Sarah J. Maas - Dvůr mlhy a hněvu

Druhý díl série Dvůr trnů a růží - o dost tlustší, plný překvapivých zvratů, napínavých situací a nových vztahů. 

První díl se mi líbil o trochu víc a to především tím, že to byl první díl a svět, který Sarah J. Maas vytvořila, mě bavilo objevovat :) Druhý díl na mě působil zbytečně zdlouhavě (taky měl téměř 700 stránek), především pak první půlka byla až moc popisná a věnovaná pocitům hlavní hrdinky. Love story, která je pro příběh samo důležitá, na mě ale už působila trochu nudně, bylo to pořád to samé dokola. Nicméně jsem dost zvědavá, co naše knižní hrdiny čeká ve třetím, závěrečném díle, který je ještě tlustší než tento :O 

Mé hodnocení: 75 %

Karel Kovy Kovář - iPohádka

Kovyho mám moc ráda. Za mě je to jeden z mála (možná i jediný) český youtuber, který to má v hlavě srovnaný a jehož tvorba má smysl. Na jeho novou knihu jsem se fakt těšila, bohužel za mě je to spíše průměrná pohádka, která má skvělý nápad, ale to provedení mi příliš nesedlo. Už tak v polovině knihy mi začal ten děj unikat, přistihla jsem se, že to místy nechápu, místy jsem už ani nevěnovala plnou pozornost tomu, co čtu a ve finále na mě příběh působil tak nějak všedně. Což mě mrzí, protože Kovy má mé sympatie, ale bohužel jako spisovatel zatím ne :( Nicméně v brzké době se chystám na jeho prvotinu Ovšem, tak třeba ten názor změním :)

Mé hodnocení: 60 %

Hank Green - Naprosto pozoruhodná věc

HANK GREEN.

Nezní vám to příjmení povědomě? Že ano? No ještě aby ne! Hank je mladší brácha Johna Greena, od kterého můžete znát jeho světoznámý bestseller Hvězdy nám nepřáli či Hledání Aljašky. Johna Greena mám moc ráda, tak jsem se rozhodla dát jeho bráchovi šanci... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Joe Hill - NOS4A2

Tuhle knihu můžete znát také pod názvem Vánoční říše, ale nedávno dostala jak nový název, tak i obálku a ta je prostě boží :) Zajímavostí je, že autor knihy je synátor Stephena Kinga, jehož styl psaní zase až tak nemusím - bohužel :( Ukázalo se ale, že Joe Hill mě baví. Ačkoli je tohle slušná bichle, četla se fakt dobře, příběh mě moc bavil a od začátku do konce jsem si čtení vyloženě užívala :)

Jedná se o hororový příběh o Charlesovi Manxovi, který svým Rolls-Roycem unáší děti na místo, kde jsou každý den Vánoce a neomezené množství cukrovinek a kakaa.. Ač jde o horor, Joe Hill se vyhnul jakýmkoli nechutnostem a krvavým scénám a i přes to vám často naskakovala husí kůže. Já mohu knihu jedině doporučit :)

Mé hodnocení: 85 %

R.M.Romer - Loutkář z Krakova

Když se fantasy svět spojí s událostmi z druhé světové války, vznikne z toho něco pozoruhodného.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Chris Colfer - Země příběhů : Speciální průvodce

Miluju doplňkové knihy! Obzvlášť k sériím, které miluji :) Jste-li fanoušci Země příběhů, je tohle kniha, která by vás rozhodně neměla minout :) Je v ní krásně shrnuté vše podstatné, ať už jednotlivé postavy, místa či kouzelné předměty. Vedle toho zde naleznete nepublikované kapitoly, originální autorovy skici postav či návrhů obálek. Za mě spokojenost a ideální vánoční čtení.

Mé hodnocení: 80 %

C.A.Flethcer - Chlapec a jeho pes na konci světa

Hlavní hrdina Griz žije v době, kdy je civilizace v troskách - lidé ztratili schopnost mít děti a pár skupinek lidí už jen přežívá.. Griz společně se svou rodinou žije izolovaně na ostrově, kam jednoho dne přijíždí záhadný cizinec. Než se nadějí, odváží si jejich věci a mezi nimi i jednoho z jejich psů. A to Griz nehodlá nechat jen tak!

Příběh o záchraně pejska? Ten jsem potřebovala číst! Bohužel jsem dostala něco jiného, než jsem očekávala...

Griz je velmi plochá hlavní postava, bez zajímavého charakteru, bez energie. Celý příběh byl psán formou á la deník a zřejmě z toho důvodu autor zcela vynechal dialogy, což mi dost vadilo. Po velmi krátké době jsem byla z příběhu znuděná, působilo to celé monotónně, bez energie. Ačkoli chápu, o jakou atmosféru se autor zřejmě pokoušel, tak mu to bohužel nevyšlo. Alespoň u mě nezabodoval.. Bohužel.

Za knihu i tak děkuji Knihkupectví KOSMAS.

Mé hodnocení: 50 %

Lisa Aisato - Luna a ryba

Kniha pro děti s naprosto dechberoucími ilustracemi! Dostala jsem ji od Ježíška a ten se nemohl trefit lépe :) Lisa Aisato mě zaujala svými ilustracemi už ve Sněhové sestřičce a jsem ráda, že mi knihovnu zdobí její další skvost. Ač je tato kniha především o ilustracích, než o textu, věřím, že vás její příběh s magickou atmosférou zaujme.

Mé hodnocení: 85 %


Publikováno: 02. 01. 2020