To musíš vidět #2 - Nejlepší horory

Všichni hororoví nadšenci, zbystřete!

Vítám vás u druhého dílu série To musíš vidětHusí kůže, děs, strach, úzkost a až oněmění hrůzou - vyhledáváte-li toto všechno u filmů - pak jste tu správně. Tentokrát jsem pro vás vybrala 10 hororů/thrillerů, které podle mě nejsou zase až tak známé, nýbrž si rozhodně zaslouží vaši pozornost! :) 

Tak snad si mezi nimi vyberete ty pravé přímo pro vás :))

1. FROZEN (2010)

Jako první tu mám Frozen - ne, nebojte se, není to Ledové království, tohle je solidní nervák! Tři mladí lidé, holka a dva kluci, si jedou odpočinout na hory. V momentě, kdy se naši hrdinové jednoho večera rozhodnou vyrazit na noční vyjížďku, ještě netuší, že to pro některé z nich bude tou poslední jízdou v životě. Lanovka se s nimi totiž v půli cesty zničehonic zastaví. Proč? Lidé u provozu lanovky na ně jednoduše zapomněli.. Naše trojice tak zůstává uvězněná vysoko nad zemí, v šílených mrazech, odkázání jen sami na sebe.. 

Frozen je výborný horor, který vás svou mrazivou atmosférou a bezvýchodnou situací našich hrdinů naprosto pohltí. Sledujete trojici uvězněných mladých lidí a jejich snahu bojovat se svým osudem - umrznutím. Celou situaci moc nevylepšuje ani fakt, že jim dělají společnost vlci. Hladoví vlci.. Všechny postavy si oblíbíte, herci jsou vynikající a navíc velcí sympaťáci, o to víc jim budete fandit a přát, aby se co nejdřív dostali domů. Pokud jste otrlejší jedinci a nevadí vám surové scény, pak by se vám Frozen mohlo líbit :)

TADY si můžete přehrát trailer :) 

2. THE COLLECTOR (2009)

Hlavní hrdina příběhu se ocitá ve finanční tísni, a tak se rozhodne vykrást dům svého movitého zaměstnavatele - ten má se svou rodinou odjet na dovolenou. Náš hlavní hrdina tak chce využít chvíle, kdy bude dům zcela prázdný. Když se v noci dostává do domu, zjišťuje, že v něm není sám. Společnost mu dělá psychopat, který si libuje v násilí a mučení. Navíc se ukazuje, že majitel domu na žádnou dovolenou odjet nestihl a je se svou rodinou ve spárech  onoho psychopata, který je drží ve sklepě spoutané a domlácené.. Z našeho hlavního hrdiny, který se rozhodl jít krást, se rázem stává jejich jediná šance na přežití. Nebude to však mít jednoduché, protože náš psychopat je vychytralý a v celém domě má nastražené životu nebezpečné pasti.. 

The Collector je velmi napínavý film, který se z valné většiny odehrává ve tmě, což mu dodává tu správnou temnou atmosféru. Je plný drsných scén a po celou dobu filmu cítíte napětí, protože nikdy nevíte, kde na našeho hrdinu čeká nějaká ta past! Budete se bavit a film vám uteče, že ani nebudete vědět jak. Za mě pecka a slibuju, že se u Collectoru budete sakra bát!

TADY si můžete přehrát trailer :) 

3. FUNNY GAMES USA (2007) 

Ok. Jestli si nějaké filmy už nikdy nepustím, tak je to Jezero smrti a FUNNY GAMES.

Sympatická rodinka o třech členech si vyráží na prodloužený víkend. To ještě netuší, že k nim do domu vtrhne nečekaná návštěva - dva psychopati, Peter a Paul, kteří se na první pohled (ale vážně jenom na ten první) zdají jako milí hoši, kteří mají neustále úsměv od ucha k uchu. Příběh nabírá spád  v okamžiku, kdy se Paul vsadí, že celá rodina nepřežije do příštího rána..

Funny Games jsou dvěma slovy ČIRÉ ZLO. Bude vám z toho zle, psychicky i fyzicky. Je to brutální, surové. Nejhorší je na celém filmu skutečnost, že se naši dva násilníci na oko tváří jako strašní sympaťáci. Dokonce i během toho, kdy fyzicky napadají naši rodinku, se usmívají a vlastně k nim hovoří zcela v klidu, jako by se nic nedělo.. Celému psychickému teroru dodávala na atmosféře absence hudby. To ticho bylo mrazivé a fungovalo skvěle.

Co se týče herců - režisér nemohl hlavní role obsadit lépe - Naomi Watts a Tim Roth byli brilantní a každý úder jejich směrem mě bolel za ně. 

Funny Games jsou velmi depresivní a velmi, velmi brutální - doopravdy si pořádně rozmyslete, ještě než si je pustíte, zda na to máte žaludek.

TADY si můžete přehrát trailer :) 

4. UTOYA, 22. ČERVENCE (2018)

Chaos, panika a touha přežít. 

Snímek popisuje a do jisté míry i rekonstruuje masakr na letním táboře v Norsku v roce 2011, kdy se masový vrah Anders Behring Breivik rozhodl ukončit desítky mladých životů. Celý snímek je natočený bez hudby a střihu a divák v reálném čase sleduje mladou Kaju, která se během celého masakru snaží najít svou mladší sestru..

Film je natočen na základě reálných svědectví a rozhovorů s přeživšími. Za mě velice působivá a autenticky zachycená realita, při které se alespoň trochu vžijeme do role obětí. Autorům se podařilo přenést na diváka pocity bezmoci a především pak strachu. Celou událost totiž sledujeme z jejich perspektivy. Postavu útočníka nevidíme, jen párkrát zahlédneme jeho siluetu z dálky. Utoya, 22. července totiž není film, který by věnoval pozornost Breivikovi. Ne, celý film se zaměřuje na oběti a vzdává hold jejich odvaze, činům a tomu, že museli zažít něco, co by neměl prožít nikdo na světě. Velmi silný zážitek, který vřele doporučuji.

TADY si můžete přehrát trailer :) 

5. VŠECHNO NEJHORŠÍ (2017)

Představte si, že prožijete svůj narozeninový den, na jehož konci vás někdo zabije.. To ale ještě není to nejhorší. Druhý den se totiž probudíte a zjistíte, že prožíváte ten samý narozeninový den, který jste prožili už včera, na jehož konci opět zemřete. A takhle to prožíváte pořád a pořád dokola. Děsivý, že? A právě to zažívá hlavní postava filmu - Tree. Té brzy dojde, že nestačí ten den jen nějakým způsobem prožít a na jeho konci se nechat zabít. Protože v jejím případě to není konečná. A aby ze své noční můry unikla, musí zjistit, kdo se jí pokouší zabít..

Pokud hledáte horor, u kterého se budete bát, ale zároveň se i pobavíte (podobně jako u Zombielandu), tak je tenhle ten pravý! Já se bavila neskutečně. Ačkoli jsem na začátku filmu měla určité pochyby, zda to nebude nudná záležitost - ale nebyla! Tree je boží - její postava je velmi osobitá a věřím, že si ji oblíbí každý - především pak mužská část diváků, protože je to kočka :) Za mě je Všechno nejhorší obrovské filmové překvapení a věřím, že vás pobaví stejně tak jako mě. Navíc je i druhý díl, který se hravě vyrovnal tomu prvnímu.

TADY si můžete přehrát trailer :) 

6. WOULD YOU RATHER? (2012)

Hlavní hrdinka Iris žije jen se svým mladším bratrem, který je vážně nemocný. Na bedrech jí leží nejen starost o bratra a o domácnost, ale i finanční záležitosti. Jednoho dne ale přichází vyhlídka na vyřešení jejich ekonomické situace - jedna rodinná firma se jim rozhodne pomoct. Stačí jen aby Iris dorazila večer v daný čas na danou adresu a společně s dalšími 7 účastníky se zúčastnila hry, která spočívá na principu "vyber si z možností A nebo B". Iris nabídku přijímá, to však ještě netuší, mezi jakými možnostmi bude muset volit...

Tak toto byl velice brutální horor, samá krev a nervy na dranc. Po všech těch home invasion, kterých jsem za poslední dobu viděla požehnaně, bylo Would you rather skvělé osvěžení s neotřelým nápadem. Mělo to šťávu, bavilo mě to a já byla jak na trnu, jak to celé dopadne. No a ten konec? Mazec, to jsem nečekala:))) Za mě velké hororové doporučení pro všechny, kterým nevadí VELMI drastické scény :)

TADY si můžete přehrát trailer :) 

7. VADÍ NEVADÍ (2018)

Tento horor stojí na podobném základě jako Would you rather?  a i když je o něco slabší, tak i přes to ho doporučuji. 

Vadí nevadí je poměrně nevinná hra, při které hráči, když na ně přijde řada, volí, zda pravdivě odpoví na nějakou choulostivou otázku, nebo splní obtížný/nepříjemný/ponižující úkol. Spojení „poměrně nevinná“ přestává platit ve chvíli, kdy v případě lži nebo nesplněného úkolu zemřete.

Parta studentů vyráží na dovču do Nového Mexika. Osudné se jim stává setkání s mladým klukem, který je přizve ke hře zvané Vadí nevadí. Později se  - jim přizná, proč je ve skutečnosti oslovil a z tohoto zjištění nebudou zrovna nadšení - jak to tak vypadá, jejich životy jsou v ohrožení. Jestliže nebudou hrát podle pravidel, které si určuje sama hra, zemřou. Nezvládnou úkol - zemřou. Odmítnou hrát - zemřou. Zdá se, že z této hry není úniku..

Velmi napínavá záležitost! Cením nápad, i když provedení místy působilo béčkově. Musím však pochválit konec - brilantně vymyšlený až mi spadla brada:))) Líbily se mi i úkoly, které naši hrdinové museli plnit - neotřelé a bavily mě. Vadí nevadí byla fajn odpočinková záležitost, místy úsměvná a místy drsná, i když předvídatelná -  ovšem kromě konce, už jen kvůli němu vám Vadí nevadí doporučuji!! :D 

TADY si můžete přehrát trailer :) 

8. MĚLČINY (2016)

Serena van der Woodsen v hlavní roli v boji se žralokem? Dokonalá kombinace :D

Ne, vážně. Mělčiny jsou bomba! Naše hlavní hrdinka Nancy miluje surfování. Jednoho dne se sama vydá zrelaxovat na odlehlou pláž a samozřejmě s sebou nezapomene vzít prkno. Během dokonalých chvilek na hladině moře ji ale vyruší nečekaná věc - žralok. Nancy je napadena a následně uvězněna na ostrůvku nedaleko břehu, od kterého ji dělí zhruba 200 metrů! Čeká ji neuvěřitelně těžký souboj - žralok, zdá se, jí nechce dát pokoj..

Nejvíce mě překvapilo, jak se tvůrcům podařilo na tak malém prostoru vytvořit záživný a koukatelný děj. Samo sebou, že za to může především skvělá Blake Lively v hlavní roli, protože ona je prostě boží a nádherná - tudíž se vám na to i hezky kouká :) Za mě audiovizuální pecka s až poetickou atmosférou, takže pokud máte rádi horory s vodními živly a žraloky, věřím, že budete spokojeni.

TADY si můžete přehrát trailer :) 

9. LÉTO 84 (2018) 

"Každý sériový vrah je něčí soused."

Pokud jste fanoušci Stranger Things (a já myslím, že byste jimi být měli!) nebo jen holdujete filmům, ve kterých se vyšetřování chopí parta mladých kamarádů, bude se vám Léto 84 líbit! Navíc je zasazený do 80. let s dokonalou atmosférou té doby - ať už se to týká hudby, tak i celkového looku prostředí i našich hrdinů :)

Celý příběh odstartuje podezření patnáctiletého Daveyho, který je přesvědčený, že jeho soused je hledaným vrahem, který unáší a vraždí mladé chlapce. A jelikož on i jeho kamarádi před sebou mají pouhou vidinu nudného léta, rozhodnou se odhalit pravdu sami...

Řeknu vám, byla to jízda. Už od první minuty jsem trnula strachy. Nečekejte však klidnější horor jen proto, že hlavními hrdiny jsou mladí chlapci. Naopak! Budete hodně zírat, jak surové scény se v tomto filmu objeví. Především cítím potřebu zmínit se o závěru filmu - jsem stoprocentně přesvědčena, že to nečekal absolutně nikdo z diváků a že vás rozseká stejně jako mě :D I když ano, může to působit, že režisér pořádně nevěděl jaký je ten správný moment, ve kterém má film ukončit a tak to přepískl, ale i tak se mi závěr líbil :D Varování - pokud jste slabší povahy a máte radši thrillery než drsné horory, na Léto 84 se nekoukejte. 

Jsou ale dvě věci, které bych filmu vytkla - herecké obsazení naší party kluků, na které jsem si musela dlouho zvykat. Nebyli příliš sympatičtí, ani nijak zajímaví.. No a pak scény s pohlednou sousedkou, které mi přišly naprosto zbytečné, nijak se díky její přítomnosti děj neposunul vpřed, ani ho  zásadním způsobem neovlivnil. 

TADY si můžete přehrát trailer :) 

10. HUSÍ KŮŽE (2015)

A jako poslední tu mám něco na odlehčení - rodinný horor :)

Husí kůži můžete znát v knižní formě, kterou moc moc doporučuji!

V prvním díle Husí kůže z roku 2015 sledujeme příběh teenagera Zacha, který se přestěhuje do maloměsta, kam se mu sice vůbec nechtělo, nicméně když se setkává se svou novou sousedkou Hannou, zjišťuje, že to tady nebude zase až taková nuda :) Její otec je totiž známý spisovatel dětských hororů - R.L.Stine, jenž se proslavil svou knižní hororovou sérií Husí kůže.. A jednoho krásného dne začnou příšery z jeho příběhů ožívat. A to doslova! 

Skvělá hororová komedie, která vás zaručeně pobaví! Navíc režisér zvolil absolutně skvělé herecké obsazení, které vás bude bavit :) Já to miluju.

TADY si můžete přehrát trailer :) 

Publikováno: 21. 07. 2019