Přečteno za ÚNOR.

Zdravím všechny knihomoly :)

Za měsíc únor jsem přečetla 25 knih z nichž pouhých 5 bylo mých vlastních :D Zbylé knihy jsem měla z toho nejkouzelnějšího místa, které mi denně připomíná, kolik nádherných knih na světě existuje a jak málo času je každému z nás na této zemičce vyměřeno na to, abychom je všechny stihli přečíst - z KNIHOVNY. Vážně Vám doporučuji toto, pro některé dosud neobjevené, místo navštívit - a to hned ze dvou důvodů. Za prvé ušetříte strašně, strašně moc peněz. Za druhé objevíte spoustu knih, o kterých jste neměli páru, že existují. Za třetí..no ehm, ano těch důvodů by šlo vymyslet mnohem víc, ale tyhle dva by prozatím mohly postačit :)

No vidím, že mé myšlenky zabrouzdaly úplně jinam, než bylo původně v plánu - takže zpět k názvu článku :) Únor byl celkem plodný, i když občas to byla volba SPÁNEK nebo ČTENÍ. Výsledné skóre nevím, ale nicméně občas chtě nechtě musel vyhrát spánek- díky, dospěláckej živote. Nejlepší knihou měsíce byla Mortina a protivný bratranec. A tou nejhorší pro mě byl Korektor a Řeka a touha.

Minirecenze:

Muž za zdí - V knize sledujeme život tajemného muže, jenž si v domě, kde žije, vytvořil tajné chodby a má tak snadný přístup do všech bytů. Pozoruje nájemníky, chodí si k nim do bytu pro jídlo, spí pod jejich postelemi.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Píseň pro Issy Bradleyovou - příběh Písně pro Issy Bradleyovou popisuje osud jedné obyčejné mormonské rodiny, kterou otřásla tragédie. Je jich o jednoho méně. Náhle. Nečekaně... celou recenzi si můžet přečíst ZDE.

Mortina a protivný bratranec - Mortina se stala mou srdeční záležitostí a stejně jako Země příběhů mou nejmilejší dětskou knihou... Celá recenze již brzy :)

Den, kdy voskovky řekly dost - naprosto originální a vtipný příběh o tom, jak voskovky napsaly svému majiteli krátké dopisy :D Jako fakt u ničeho jsem se tak dlouho nepobavila jako právě u Voskovek! Přečteno během pauzy na oběd :D Moc doporučuji!

Mé hodnocení: 100 %

Komiksová filosofie - zásadní témata filosofie podaná zábavnou formou... Celá recenze již brzy :)

Anne Franková - další z povedených komiksových životopisů! Krásně zpracovaný příběh Anny Frankové, který zajisté (PEVNĚ DOUFÁM!) všichni znáte. Vřele doporučuji!

Mé hodnocení: 100 %

Chladnokrevně - mnohem lepší než předchozí díl! Originální příběh, surový a napínavý. Myslím, že žádný fanoušek Bryndzových knih nebude zklamaný. Ovšem náročnějšímu čtenáři by ta "jednoduchost" jak děje, tak stylu psaní nemusela vyhovovat. Nicméně jako kniha na oddych po náročném pracovním/studijním týdnu je to ideálka. 

Mé hodnocení: 85 %

Za zavřenými dveřmi - od aurotky B.A.Paris jsem četla knihu V pasti lží, kterou jsem zařadila mezi nejlepší knihy minulého roku. Je tedy jasné, že autorčina prvotina Za zavřenými dveřmi byla v těžké pozici. A ano, líbila se mi o dost méně. Místy mě neskutečným způsobem iritovala hlavní postava, ačkoli mi jí bylo líto, její chování jsem prostě nechápala. No a její manžel? Psychopat s nadpřirozenými schopnostmi? Nebo prostě jen hodně penězmi :D To skoro vyjde na stejno.. Čtivá záležitost, která ve mně vyvolala docela hnusné pocity, že jsem hned po ní rozečetla knihu Děti z Bullerbynu, abych si zlepšila náladu :D 

Mé hodnocení: 70 %

Korektor - komiks o chybách a o životě byl za mě celkem zklamáním. Přečtený za chvilku, ale ty fórky mi většinou moc nesedly. Zasmála jsem se tak dvakrát :) Ale tak zkuste sami a třeba Vám sedne víc jak mně.

Mé hodnocení: 40 %

Elita - druhý díl ze série Selekce. Na to, jak jsem první díl vychválila se tahle série bohužel začala ubírat sběrem, který jsem, vzhledem k žánru, tak trochu očekávala. Příběh autorka hoodně natahuje, přibývá spousta zbytečných scén, hlavní hrdinka se pomalu stává nesnesitelnou, hysterickou a neuvěřitelně mě rozčiluje jak si stále nedokáže ujasnit, co vlastně chce! Děj je předvídavý a milostný trojúhelník jen potvrzuje klasické klišé, které se prostě vždy v YA knihách musí za každou cenu objevit :D ! Mé prvotní pozitivní dojmy z této série jsou ty tam a teď už mě děj následujících dílů může snad jedině překvapit :D

Mé hodnocení: 65 %

První - máme tu třetí díl ze série Selekce. No, co k tomu říct. Tato kniha je na tom dost podobně jako druhý díl. Dle mého názoru by se děj odehrávající ve druhém a třetím díle dal proškrtat a vměstnat jen do jedné knihy. Možná by to pak na čtenáře působilo mnohem lépe. Ale když se něco prodává, tak proč to nenatáhnout a nenahrabat si na tom co nejvíc peněz, že :D Pocity mám stejné jako u druhého dílu. Navíc situace kolem Aspena a hlavně konce tohoto dílu mi přijde tak HLOUPÁ a nepravděpodobná, že za to musím pár procent z hodnocení ubrat.

Mé hodnocení: 55 %

Tady jsme doma - naprosto boží dětská kniha s krásnými ilustracemi, nápadem a provedením :) Přečete ho během chvilky a vyloženě se pokocháte. Navíc ten závěr knihy? Tak ten Vám vžene slzy do očí. Nádhera!

Mé hodnocení: 100 %

Medvěd, který nebyl - jedna z nejkrásnějších pohádek, jaká se mi v poslední době dostala do rukou. Dojemný příběh, s hlubokou a krásnou myšlenkou. Ideální pro děti, ale i pro dospělé. Budete ho mít přečtený během pár minut, ale věřím, že ve Vás hodně zanechá.

Mé hodnocení: 100 %

365 tučňáků - příběh, který mi připomíná můj oblíbený film s Jimem Carreym Pan Popper a jeho tučňáci. Jelikož miluju tučňáky, musela jsem si tuhle dětskou knihu půjčit. A doporučuji, je fakt krásná :) 

Mé hodnocení: 90 %

Zátopek - velmi povedený komiks, který nás seznamuje se životem českého atleta a olympijského vítěze - Emilem Zátopkem. Krásné ilustrace, příběh. Prostě všechno :)

Mé hodnocení: 100 %

Zloděj luridia - kniha popisuje dobrodružný život malého Williama. Není to jen tak nějaký obyčejný kluk - je nadaný, luští šifry a jak se ukazuje, jeho rodina používá krycí jméno. Proč? To se dozvíte v této bombastické knize plné akce, napínavých scén, ale i krásného příběhu. 

Mé hodnocení: 75 %

Kryptoportál - druhý díl o nadaném chlapci, který se dostává do ještě většího nebezpečí, než kdy byl. Místy to zacházelo až do extrémů, ale co. Je to kniha pro děti a v těch je možné vše:)

Mé hodnocení: 75 %

Vincent - znázornit život Vincenta van Gogha pomocí komiksu byl skvělý nápad. Strašně krásný, milý, chvílemi i dramatický. Miluju naučné komiksy, je to něco jiného. Nový způsob získávání informací. Po tomto skvostu razím heslo: Komiksy do škol! :)

Mé hodnocení: 100 %

Cinder - první díl ze série Měsíčních kronik. Za mě velmi podařený první díl retellingu (převyprávění) známé pohádky. Tentokrát Popelky :) Ta dostává v tomto případě podobu kyborga a ať si o tom zprvu myslíte, že je to blbost - tak bacha, je to naprosto skvělý! Originální nápad i provedení! Sci-fi pro mladší ročníky, možná spíše pro dívky. Přečteno jedním dechem.

Mé hodnocení: 90 %

V pasti - knižní předloha filmu Bird Box

Jelikož jsem viděla nejdřív film a pak až četla knížku, líbil se mi více film. Nemůžu si pomoct, možná, kdybych příběh znala nejdřív v knižní podobě a až poté viděla film, měla bych to jinak. Připadalo mi, že příběh by ve filmu lépe uchopený a více děsivý. Navíc skvěle herecky obsazený - mohu jedině doporučit! Ale knížku si klidně přečtěte taky :D

A o čem že tento knižní horor je? Na světě zničehonic roste počet vražd a sebevražd - původcem toho je "něco", co neznáme, nemá to žádnou konkrétní podobu. Víme jen, že je to nebezpečné a nutí nás to chovat se šíleně.. Jediná rada zní: Neotvírejte oči a možná přežijete!

Mé hodnocení: 70 %

Duch z opuštěného domu - jeden z těch lepších dílů Husí kůže :) I když se jedná o dětskou hororovou sérii, bude Vás přece jen malilinkato mrazit. Za mě je tento díl super!

Mé hodnocení: 80 %

Brumla a Remcík - tak tuhle útlou knížečku doporučuji všem milovníkům dětských knížek! Brumla a Remcík je knižní jednohubka, kterou přečtete cobydup a u které už jen ten název napovídá, že tohle bude jedna velká roztomilost. Dobrosrdečný méďa a uremcaný králík - dvojice k popukání a zároveň k sežrání. Pobavíte se a bude Vám krásně na duši.

Mé hodnocení: 90 %

Dvojitý kříž - tak už jsem konečně i já začala číst Chrise Cartera! Koupíte ho za pár peněz v paperbacku v Levných knihách a bude Vás bavit :) Velmi sympatický hlavní hrdina i jeho parťák, napínavý děj, krásně čtivé, místy surové, ale pořád do jisté míry snesitelné :) Na Larse Keplera to zatím nemá, no, uvidíme, jak se mi budou líbit další díly!

Mé hodnocení: 85 %

Doupě nestvůry - sérii Husí kůže jsem si hodně oblíbila, ale Doupě nestvůry je za mě hodně slabší kousek. Možná je zatím tím nejslabším. 

Mé hodnocení: 55 %

Řeka a touha - poezie, která není pro mě. Za mě nuda. Nepředalo mi to vůbec nic.

Mé hodnocení: 30 %


Publikováno: 03. 03. 2019