Přečteno za BŘEZEN

Zdravím všechno knihomoly :)

dnes se opět podíváme na ty knihy, na které jsem si v březnu udělala čas a stihla je přečíst. Jsem ráda, že alespoň stíhám číst, když už o knihách nestíhám psát. Během dubna se ale pokusím polepšit a vydávat více recenzí a nových článků.

Co se týče března, tak jsem zvládla přečíst 20 knížek, z nichž si rozhodně musíte přečíst komiks Ségry, Úsměv a Dogmana. Z beletrie mohu vřele doporučit knihu Losos v kalužiO osudovém vlivu Davida Bowieho na holky a Ostrov. V březnu jsem také přečetla naprosto super detektivku Někdo blízký a zároveň i jednu z nejhorších detektivek, jaké jsem kdy četla - Hádej kdo.

minirecenze:

Losos v kaluži - na knížce mě nejvíc bavila ta pestrost jazyka, kterou Markéta Lukášková disponuje. Kdo jí sleduje na sociálních sítích, tak to pro něho nebude žádné překvapení. Markéta se prostě vyjadřovat a psát umí a v Lososu to jenom potvrdila. Co se děje týče - líbila se mi představa nebe a posmrtného života. Bylo by krásné věřit, že to přesně takhle je a bude. Kromě nahlédnutí do posmrtného života Vám Losos  zaručí notnou dávku humoru, ale také krásné myšlenky, nad kterými se mnohokrát pozastavíte. Navíc hlavní postava nahlíží na život s lehkou ironií a nadhledem, což mi bylo blízké a tak jsem neměla problém si hlavní hrdinku Báru oblíbit. Pokud si chcete přečíst knihu, u které se pobavíte, která Vám pomůže utéct od černých myšlenek, tak je Losos jasnou volbou :)

Mé hodnocení: 85 %

How to Survive  in a Stranger Things World - kniha pro fanoušky seriálu, kterou oceníte především po grafické stránce :) 

Mé hodnocení: 70 %

Houbařka - očekávala jsem podobný příběh na styl knihy Do tmy od Anny Bolavé. To byl zřejmě kámen úrazu, protože Houbařka se nepřiblížila tak poutavé atmosféře, kterou Anna Bolavá dokázala ve svých knihách vytvořit. Nicméně i tak Houbařku řadím k těm lepším knihám, které jsem letos přečetla. Příběh se odehrává především v okolí lesa, ale ocitneme se i ve městě plném každodenních problémů. Autorka se zde věnuje problematice zneužívání, mezilidským vztahům a především poukazuje na naše vnitřní démony, které, ač se tváříme, že už zmizely, tak jsou stále s námi, jdou v našich patách, jsou naším stínem a čekají na naši slabou chvilku, aby nás zničily.. 

Mé hodnocení: 75 %

Ostrov Na islandském ostrově nastává nečekaný obrat. Přichází totiž znenadání o jakékoli spojení s okolním světem. Není tak zajištěn dovoz léků, potravin, nefunguje internet.. Na ostrově jsou tak všichni lidé uvězněni.... Celá recenze ZDE.

Nyxia - Děj se odehrává v blízké budoucnosti na vesmírné lodi, na které cestuje posádka Genesis 11. Zde náš hlavní hrdina - Emmett, chlapec z chudých poměrů, soutěží s dalšími 9ti lidmi. Byl totiž vybrán, aby se zúčastnil tréninku pro vesmírnou misi... Celou recenzi najdete ZDE.

Exorcismus mé nejlepší kamarádky - kniha, u které mě zaujaly primárně dvě věci - obálka a fakt, že autor napsal skvělý Horrorstör! Bohužel tato kniha je určena spíše mladším ročníkům, a proto mě zase až tak neoslovila. Exorcismus mé nejlepší kamarádky je napínavý příběh, u kterého však pokulhávala důvěryhodnost postav a také přemíra klišoidních situací. Nicméně věřím, že má potenciál svou cílovou skupinu dostatečně zaujmout a věřím, že jim dokáže i něco předat. Ukazuje totiž, co je v životě doopravdy důležité.

Mé hodnocení: 70 %

Krev příšery - další díl z pera skvělého R. L. Stina! Letos jsem se stala jeho velkou fanynkou a sérii dětských hororů Husí kůže můžu jedině doporučit. Krev příšery je dalším z originálních a nápaditých příběhů, při kterém i dospělák pocítí strach!

Mé hodnocení: 100 %

Čarodějčin syn - kniha pro děti, která vyšla k Velkému knižnímu čtvrtku jara 2019. Bohužel za mě nejedná o příliš čtivou knihu. Být dítětem, tak zřejmě neudrží mou pozornost. I já měla nutkání knihu odložit a číst něco jiného.. Příliš zamotané a nesrozumitelné. Dala mi zabrat a četla jsem ji déle než jsem čekala. Další díly, pokud nějaké budou, nejspíš vynechám.

Mé hodnocení: 40 %

O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky - Tohle je přesně ten typ knihy, kterému nechybí dynamičnost, čtivost ani sugestivnost! Velmi atmosférická záležitost, skvěle napsaná s lehkostí a stylem a la deník... Celou recenzi najdete ZDE.

Ségry - skvělý komiks od mé oblíbené autorky! Pohladí po duši, rozesměje a stejně jako autorčini Duchové, má přesah. Opět skvěle propracované, do detailů (viz. to, že situace z minulosti byly vyobrazeny na zažloutlých stránkách, apod.). Prostě pecka, velké doporučuji. Ale spíše dívkám :)

Mé hodnocení: 100 %

Probuzení Simona Spiera - další z velmi propagovaných a zároveň velmi přeceňovaných děl. Za mě se jedná o průměrnou YA knihu, která se zabývá LGBT tématikou, což je vhledem cílovce knihy skvělá věc - nebát se o tomto tématu mluvit a možná tento příběh může i pomoci mladým lidem s coming outem :) Pro dospívající to může být fajn oddechovka, do jisté míry inspirativní. Bohužel ji ale neocením tolik, jako mladší ročníky  :) 

Mé hodnocení: 65 %

Strach - zajímavý a velmi čtivý thriller. První polovina příběhu byla o mnoho lepší než druhá. Závěr knihy je kapitola sama o sobě - zajímalo by mě, co na něj řeknete Vy. Protože já jsem takové vyústění teda ani v nejmenším nečekala!

Porovnáme-li však Strach s Trhlinou a Tmou, tak zjistíme, že to není zase až takové terno. Je však zřetelné, že se autor vyvíjí a posouvá pomyslnou laťku stále výš a výš, což je vlastně skvělé :)

Mé hodnocení: 70 %

Hádej kdo - Pět lidí zavřených v místnosti, jejichž úkolem je zjistit, kdo z nich je vrah. A čas běží... Kniha s velkým a bohužel zároveň nevyužitým potenciálem. Zpracování se v tomto případě bohužel příliš nepovedlo. Za mě je tato kniha ztrátou času, když vezmeme v pozat, kolik skvělých detektivních příběhů čeká na to, až si je přečtete :) Za mě zklamání a nedoporučuji.

Mé hodnocení: 20 %

Pozor na to, co si přeješ... - Jak už jsem zmiňovala, Husí kůži miluji a i když se mi tento díl líbil o něco méně než ostatní, tak ho i tak doporučuji :) Ostatně jako všechny knihy ze série - především pokud máte čtecí krizi nebo jste nečtenář a chcete si něčím jednoduchým zpříjemnit večer. Ale pozor, jsou těžko k sehnání - takže knihovna to jistí :) 

Mé hodnocení: 80 %

Scarlet - druhý díl ze série Měsíčních kronik, tentokrát inspirovaný příběhem Červené Karkulky, která se v tomto příběhu vydává na záchrannou misi. Její babička je totiž nezvěstná a ona pevně věří, že ji někdo unesl. Na dobordružné cestě potkává Vlka, který vypadá, že by jí mohl být nápomocný. Navíc je to fešák.. Scarlet i Vlk jsou velmi sympatické hlavní postavy a tak se kniha čte o to lépe.

Marissa Meyerová píše velmi čtivě a poutavě, takže i když je Scarlet hodně obsáhlá, budete ji mít přečtenou během pár dnů. Dočkáte se romantické linky (a né jen jedné) a spoustu akčních scén. Už se těším, až se vrhnu na třetí díl, který se věnuje převyprávění příběhu Lociky :)

(Důležité je poznamenat, že druhý díl hodně navazuje na ten první, tudíž je důležité si nejprve přečíst Cinder, abyste byli v obraze)

Mé hodnocení: 85 %

Totální nasazení - komiks, který čtenáře seznamuje s příběhy tří žen, které poskytují svědectví o pracovních lágrech. Originálně graficky zpracované příběhy, které Vás i na těch pár stránkách zasáhnou. Doporučuji.

Mé hodnocení: 100 %

Já už budu hodná - velmi zajímavý psychologický thriller, který nabízí čtenářům skvělý čtenářský zážitek! Především pak těm, kteří se vyžívají ve strašidelných příbězích, kde se dá napětí krájet a také těm, kteří ocení, když děj není zcela průhledný... Celá recenze ZDE.

Někdo blízký - jedna z nejlepších detektivek, které jsem letos četla. Recenze bude snad brzy:)

Dogman - velice vtipný komiks, plný skvělých hlášek, který zaručeně pobaví i dospělé! Recenze již brzy :)

Úsměv - jeden z nejlepších komiksů, jaký jsem kdy četla! Recenze brzy!


Publikováno: 07. 04. 2019