Přečteno v SRPNU.

Zdravím všechny knihomoly!

Na úvod si sem odložím drobnou poznámku - už jste si asi mohli povšimnout, že v poslední době je aktivita jak tady na blogu, tak i na mém Instagramu značně nižší oproti dřívějšku. Důvod je prostý - stěhování. Řeknu vám, je to hardcore, ale na druhou stranu se už moc těším, až vám ukážu svou novou knihovnu! Možná vám dám i krátký report sem na blog s fotkami a informací, jak jsem se tentokrát rozhodla svou knihovnu zorganizovat :) Ale teď už k věci:

Vítám vás u nového měsíčního shrnutí. Srpen bych označila za méně plodný čtecí měsíc, především vezmu-li v potaz čísla z měsíců předcházejících. V srpnu jsem přečetla 13 knih + 1 audioknihu. Nejlepší knihou měsíce je rozhodně Červený drak, poslední díl Země příběhů a Na obtíž - ty si jednoduše musíte přečíst :) Naopak velkým zklamáním pro mě byla kniha Zrcadlo, zrcadlo, od které jsem měla zřejmě nadměrná očekávání..


Minirecenze:

Zrcadlo, zrcadlo - kniha, která zažívá obrovský hype a u které se s většinou čtenářů názorově rozcházím. Caru Delevingne mám moc ráda a na její knihu jsem se doopravdy těšila! Bohužel po dočtení jsem pociťovala pouhou pachuť zklamání.. A to i přes slibný začátek, kdy jsem si říkala "Jo, tohle se mi bude líbit". Ale ne, nelíbilo.. Nudné, až iritující postavy, nezajímavý děj a ta "krimi" zápletka.. No, za mě vážně ne.

Mé hodnocení: 40 %

Alea, dívka moře: Barevné vody - druhý díl série o Alee, dívce vody, který mě sice nebavil tolik jako první díl, i přes to ale v sérii hodlám pokračovat, protože se mi celý námět  moc líbí a myslím, že mladší čtenáři musí být příběhem naprosto nadšeni :) Mám ale pocit, že příběhově byl druhý díl daleko plošší, autorka pro čtenáře přichystala poklidnější děj a postavy mě některými svými činy lehce iritovaly. Nicméně velice oceňuji autorku za důležitou myšlenku, která je pro celou sérii zásadní - problematika znečištění moří a to, jak my lidé dokážeme přírodě škodit.. Jste-li čtenáři, kteří mají rádi fantasy příběhy - vřele vám tuto sérii doporučuji, především pak dívkám :)

Mé hodnocení: 75 %

Alea, dívka moře: Tajemství oceánů - třetí díl série, který prozatím hodnotím jako ten nejlepší! :) Autorka přidala více akčních scén a informace z předchozích dílů si pomalu, ale jistě, začnete dávat do kontextu a spoustu toho pochopíte daleko lépe :) Ačkoli má tento díl přes 400 stránek, budete ho mít přečtený raz dva. Více vám o něm nebudu raději prozrazovat, abych se vyhnula spoilerům :)

Mé hodnocení: 90 %

Zpráva o 11. září - komiksové zpracování tragické události, která se odehrála 11. září 2001. Kniha se zaměřuje na události, které se odehrávaly před útoky - ty byly podrobně popsané, pro mě až zbytečně moc, dokonce bych je místy označila za nezajímavé (alespoň pro mě). Spíše by mě zajímaly okolnosti onoho osudného dne, které v knize byly samozřejmě také zahrnuty, nicméně v menší míře, než jsem očekávala. Ovšem grafické zpracování - na jedničku!

Mé hodnocení: 50 %

Řekni vlkům, že jsem doma - moc krásný a silný příběh o vztahu čtrnáctileté June a jejího strýce, který umírá na AIDS a June se musí chtě nechtě s touto skutečností vyrovnat.. Příběh je primárně zaměřen na úskalí dospívání, období hledání sama sebe, vyrovnávání se s těžkými situacemi, upevňování vztahů a je také o lásce - jiné, té zakázané. Působilo to na mě velmi reálně, křehce a laskavě. V příběhu čtenář najde mnoho inspirativních vztahů a situací, které vás chytí za srdce. Doporučuji.

Mé hodnocení: 80 %

Červený drak - Hannibal Lecter? Toho zná přece každý! Ať už z knih či filmů. Geniální psychiatr a kanibal, který má na svědomí několik obětí. Argo mi udělalo obrovskou radost, že se rozhodlo tuto sérii vydat v novém kabátě - protože vypadá daleko líp než původní verze... Celou recenzi si budete moct přečíst brzy na blogu :)

Vermontské psycho - po Zimních lidech, kteří byli naprosto strhující a šla jsem kvůli nim spát až pozdě v noci, jsem se na Vermontské psycho moc těšila! Bohužel se Vermontské psycho Zimním lidem ani zdaleka nevyrovnalo - jak kvalitou textu, tak příběhovou linií, které působila jako dětská verze hororu, u které by se snad ani to dítě nebálo.. Knihu bych zařadila do kategorie horor pro mládež s prvky fantasy. Vůbec nevím, jak si s hodnocením této knihy poradit - mám po dočtení tak rozporuplné pocity, že vážně nevím. Za mě průměrná kniha..

Mé hodnocení: 50 %

Země příběhů - A je to tady.. Smutný okamžik dobře známý všem knihomolům - loučení se s milovanou sérií skrze závěrečný díl. A řeknu vám... Celou recenzi si budete moct přečíst brzy na blogu :)

Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77 - Píše se rok 1976 a před pražským soudem probíhá proces se skupinou The Plastic People of the Universe, který poutá mimořádný zájem veřejnosti. V normalizačním bezčasí se cosi začíná měnit.. Za mě zatím nejlepší díl série, to grafické zpracování! Úpně jiné než u předešlých dílů - jsem naprosto nadšená! Perfektní, doporučuji všem, kteří si chtějí zopakovat historické události a u toho se pokochat :)

Mé hodnocení: 95 %

Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci - Únor 1948, velká chvíle premiéra Klementa Gottwalda. Dvanáct demokratických ministrů jeho vlády podává demisi s vidinou, že Gottwald padne a prezident Beneš jmenuje prozatímní úřednickou vládu, která zemi dovede k předčasným volbám, v nichž už by komunisté rozhodně nevyhráli. Během několika rozhodujících dnů se ale tento taktický manévr ukazuje jako politická hloupost a hrubé podcenění protivníka.. Další ze skvostů série, krásná kresba, skvělé zpracování.

Mé hodnocení: 80 %

audiokniha Táta za všechny prachy  - Díky knihkupectví Kosmas jsem si zase po dlouhé době zkusila poslechnout audioknihu a musím říct, že si na tento formát pomalu, ale jistě zvykám, ačkoli si myslím, že knižní podoba je stále nepřekonatelná a u mě number one. Táta za všechny prachy je akční a velmi zábavný příběh, jehož ústředním tématem je silný vztah mezi otcem a synem, který jsem si zamilovala :) I když jsou cílovou skupinou především děti a mládež, věřím, že pobaví i jejich rodiče - stejně jako mě. Obrovským plusem této audioknihy je fakt, že hlas postavám propůjčil Jiří Lábus, který je co se týče práce s hlasem jednoduše nepřekonatelný! Dalším plusem je její délka - měla cca 5 hodin, takže za mě ideální, protože poslední dobou nemám zase až tolik času na to, abych poslouchala 20 hodinovou audioknihu :)

Mé hodnocení: 85 %

Nekonečná pláž - Hlavní hrdinka Flora se vrací z uspěchaného Londýna zpět ke kořenům, ke své Kavárničce, farmě a rodině. Čeká ji milostný románek a oddechově strávený čas na ostrůvku Mure.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Na obtíž - Má další kniha od Colleen Hoover a i tentokrát velký skvělý! Colleen se snaží do svých knih zakomponovat témata, která jsou často vnímána jako tabu a za tuto osvětu ji moc cením :) Naše hrdinka a vlastně i celá její rodina je totálně crazy, takže tu naléhavost tématu hezky vyvažuje - nemusíte se tedy bát, že se po dočtení budete utápět v depresi. Ona ta kniha vlastně vůbec nevyzní tak depresivně, jak jsem čekala. Naopak, dost jsem se u ní pobavila :) A pozor! Pokud se na knihu chystáte, správně si to naplánujte, páč jakmile začnete číst - nedokážete přestat :) Já ji přečetla na jeden zátah a to má 300 stránek. Návyková a místy až absurdní věc, kterou ale budete milovat. 

Mé hodnocení: 90 %

Češi: 1938 Jak Beneš ustoupil Hitlerovi - Hitler žádá po Evropě prst, aby mohl utrhnout celou ruku. V Mnichově se scházejí zástupci západních velmocí a jednají o nás bez nás. Československo volí mezi sebevraždou ze cti a obětováním se pro větší zájmy. Ve sporu o republiku se střetávají dva muži protikladných názorů i povah - prezident Edvard Beneš a voják Emanuel Moravec.. Opět se budu opakovat, ale skvělé zpracování! Ačkoli jsou události  dost "osekané", aby komiks neměl 400 stran, i tak ho moc doporučuji!

Mé hodnocení: 70 %

Publikováno: 15. 09. 2019