Přečteno v ČERVNU

Zdravím všechny knihomoly! ♥

Pojďme se společně podívat, jakým knihám jsem v červnu věnovala pozornost - máme jich tu celkem 23, ano zase jsem to přehnala, ale nebojte se, budu se snažit být stručná! :D

A která z nich byla nejlepší? Bylo jich docela dost, ale zmínila bych především thriller V kleci, dětskou knihu Pady a Jak pohlídat dědečka? a z naučné literatury Proč číst fantasy. K těm méně povedeným bych zařadila Léto, kdy jsem zkrásněla a Už teď jsi mrtvá. Ale jsou to jen mé subjektivní pocity - to, že se nelíbily mně, neznamená, že se nebudou líbit i vám :)

Dneska už to nebudu příliš okecávat, tak si pojďme shrnout, jaké knihy jsem v červnu přečetla a jak se mi líbily:

ZÁLESKAUTKY 3

Nejnovější díl komiksové série Záleskautky je zároveň i tím prozatím nejlepším. Kouzelná atmosféra, dobrodružství, krušné chvilky a také přátelství pevnější než kdy dřív - to vše doplněné o skvělé ilustrace. Nutnost a ideálka na prázdniny pro každou holku :)

Mé hodnocení: 90 %

KRVAVÉ PRACHY

Příběh čtenáře seznamuje s osudem indiánského kmene Osedžů, kteří byli jisté doby těmi nejbohatšími lidmi na světě. Po čase se ale kolem nich začali motat zkorumpovaní politici a lidé, kteří by se na nich rádi přiživili. Následovaly dokonce i série vražd,... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

NEROZLUČNÍ PŘÁTELÉ

Může se přátelit sovička s králíčkem? Jasně, že ano! I přes to, že když sovička spí, tak králíček lítá po lese a když se sovička probouzí, králíček usíná, jsme v Nerozlučných přátelích svědkem velmi výjimečného přátelství. Nerozlučné přátele pasuji na jednu z nejroztomilejších dětských knih vůbec!

Mé hodnocení: 100 %

OSTROV STRACHU

Příběh o tom, jak se banda děcek vydává na narozeninovou oslavu do honosného letního sídla. To ještě nikdo z nich netuší, že budou samy na ostrově, kde je někdo bude chtít zabít!

Můj milovaný R. L. Stine se tentokrát od dětských hororů přesunul k hororům pro mládež - tomu je přizpůsobený jak text, tak i děj. Je třeba mít tento fakt na paměti a hodnotit knihu v rámci toho, zda splňuje parametry cílové skupiny. Proč to píšu - Ostrov strachu byl vlastně dobrý, ačkoli mi vadila naivita hlavní hrdinky (místy jsem měla doopravdy chuť k ní promluvit, aby se konečně vzpamatovala :D), předvídavost děje a celkově vystavení příběhu mi nepřišlo úplně logický - NICMÉNĚ beru v potaz, že nejsem  cílovka, ačkoli velmi ráda a často se vracím ke knihám pro děti a mládež. Pokud se na knihu chystáte a nespadáte do kategorie 10 - 17 let, možná vás ale nebude bavit. Na druhou stranu je ideální na letní pohodovou četbu, u které nemusíte příliš zapojovat mozek :D

Mé hodnocení: 65 %

NEBUĎ DLOUHO VZHŮRU 

A helemese, zase ten Stine a jeho další horor pro mládež! Jedná se o druhý díl ze série Návrat do Ulice strachu, který ovšem vůbec nenavazuje na ten první :) Tentokrát se mi děj líbil o dost víc než u Ostrova strachu. Hororová atmoška je tu znát o dost víc, navíc se v příběhu objevuje záhadná příšera a kamarádům hlavní hrdinky jde o život. Chvílemi jsem se fakticky bála :D

Mé hodnocení: 75 %

GÉNIUS PABLO PICASSO

Další skvost ze série naučných knih pro děti, které je seznamují se životy umělců, vědců - jednoduše velikánů své doby. Za mě mají všechny tyto knihy palec nahoru, protože není nic inspirativnějšího než si připomínat, že i tito velikáni to mnohdy neměli v životě jednoduché. Věřím, že tyto příběhy mohou být pro mladé čtenáře nejen naučné, ale i motivující, aby i oni vytrvali v tom, co je baví a v čem vidí smysl. A nemusí to být nutně jen malba nebo věda :)

Mé hodnocení: 100 %

GÉNIUS LEONARDO DA VINCI

I život Leonarda da Vinciho může být pro děti inspirativní! Navíc toho textu tam není mnoho, jen to zásadní a atmosféru tomu všemu dodávají nádherné ilustrace.

Mé hodnocení: 100 %

STOPAŘŮV PRŮVODCE GALAXIÍ

Oficiálně miluji Douglase Adamse! Klasika, kterou zná snad každý a teď už konečně i já! :D První díl jsem měla půjčený z knihovny, abych se s autorovým stylem vyprávění nejprve seznámila a rozhodla se, zda je to pro mě, nebo ne. No a jak se mi líbila? Velmi! Teď už můžu směle naběhnout do knihkupectví a vykoupit všechny díly, co existují! Tohle je prostě must have všech cool lidí, kteří milují sci-fi! :D A zbylých 10 % si šetřím na další díly :D

Mé hodnocení: 90 %

BRUMLA A REMCÍK 2 

Druhý díl autor zasadil do jara, kdy se celá příroda probouzí.. A Brumla s Remcíkem se seznamují s novým, otravným sousedem.

První díl se mi líbil o něco víc, hlavně proto, že se odehrával v zimě:) Nicméně, příběh byl opět roztomilý, vtipný, ačkoli vám náš věčně uremcaný Remcík může lézt lehce na nervy :D Ale věřím, že pro malé děti je to ideální čtení a to nejen formátově (nejedná se o žádnou obří bichli, tudíž na léto a cestování ideální), ale kniha má navíc i roztomilé ilustrace, které děti rozhodně zaujmou :)

Mé hodnocení: 70 %

MARCY A HÁDANKA OD SFINGY

Příběh vypráví o tom, jak se malá Marcy odhodlala překonat svůj strach - vydává se na dobrodružství po stopách egyptských božstev a tajemstvích této země. Milý příběh o odvaze, vhodnější spíše pro malé slečny :) 

Mé hodnocení: 75 %

NENECHÁM TĚ ODEJÍT

Lindsey společně se svou dcerou Sophií prchá před bývalým násilnickým manželem Andrewem, který se ji před 11 lety pokusil zabít. Nyní, když ho propustili z vězení, se Lindsey začínají dít podivné věci... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

DESET MRTVÝCH KOMIKŮ

Devět komiků dostane pozvání k producentovi zábavních pořadů Dustinu Walkerovi na jeho ostrov, aby zde strávili poklidný víkend. Ti pozvání přijímají a společně se lodí dopraví na ostrov. Tam rázem zjišťují, že je zcela opuštěný, nefunguje internetové připojení ani telefony a co hůř... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

PROJEKT PES

Ideální knížka pro všechny malé milovníky pejsků. V příběhu se setkáváme s malým Jendou, který konečně vlastní vytouženého pejska. Stará se však nejen o něj, ale i o svého spolužáka, kterého ostatní šikanují a také o svoji babičku. Tudíž máme zde hrdinu, který může být pro mnoho chlapců tím správným vzorem a i někým, s kým se dokáží ztotožnit. Škoda ale stylu vyprávění - myslím, že text mohl být o něco lépe vystaven, takhle jsem se v ději často ztrácela i já.

Mé hodnocení: 70 %

NEJHORŠÍ DĚTI NA SVĚTĚ 3 

Kniha vypráví ty nejhorší příběhy o těch nejhorších dětech na světě a to doslova! Celou recenzi najdete již brzy na blogu :)

NEPOLEPŠITELNÉ DĚTI ZE SÍDLA ASHTON

První díl trilogie o dětech, které vychovali vlci! Jejich nová vychovatelka dělá vše pro to, aby je naučila dobrým mravům a především - odnaučila zvířecím návykům! Dobrodružné, vtipné, tajemné - už se těším, až se vrhnu na zbylé díly, které mimochodem koupíte v Levných knihách za pár peněz :)

Mé hodnocení: 75 %

V KLECI 

V kleci je po dlouhé době kniha, která má silný námět a je to jedna z těch, které řadím do kategorie "inteligentní thriller". Celou recenzi si můžete brzy přečíst na blogu :)

UŽ TEĎ JSI MRTVÁ 

Představte si, že jste jediný, kdo přežije havárii balónu a do toho po vás jde nějaký blázen s puškou! Už teď jsi mrtvá byl slibný survival thriller, ze kterého se nakonec vyklubalo něco malinko jiného. Vás, kteří máte rádi komplikované a vrstevnaté příběhy, by to mohlo bavit. Pro mě to už ale bylo příliš. Byla jsem naladěna vyloženě na "honičku na život a na smrt", která se bude odehrávat po lesích, se strhující, temnou a klaustrofobickou atmosférou :D Ve finále měl celý příběh trochu jinou myšlenku, než jsem očekávala. Bohužel, tohle mi příliš nesedlo.

Mé hodnocení: 50 %

PROČ ČÍST FANTASY

Celým názvem: Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků?

Velmi, velmi překvapivá kniha s myšlenkami, se kterými se jednoznačně ztotožňuji! Deset esejů nejen o tom, jak důležitá je fantasy literatura pro život, ale také o roli zvířat v knihách a její proměně, o dětských knihách apod. Za mě skoro až nutnost pro všechny milovníky fantastické literatury :)

Mé hodnocení: 90 %

PADY

Knihu jsem si půjčila v knihovně, ale po dočtení jsem si ji musela koupit i do své knihovničky, protože:

Ten příběh!

Ty ilustrace!

Naprostá nádhera, zamilovala jsem se a doporučuji moc! Nejnádhernější dětská kniha tohoto roku!

Mé hodnocení: 100 %

JAK POHLÍDAT DĚDEČKA

Jedna z nejroztomilejších a nejkrásnějších knih, jaké jsem letos přečetla (já vím, že to píšu už u několikáté knihy, ale když některé ty dětské knížky jsou tak nádherné!). Líbil se mi originální námět - vnuk si se svým dědečlem vymění role! Kniha vám dá návod, jak pohlídat dědečka, jak ho zabavit, co mu připravit ke svačině apod. Pokud hledáte veselou dětskou knihu, je tahle ta pravá :)

Mé hodnocení: 100 %

ALEA, DÍVKA MOŘE

První díl z fantasy série pro mladé čtenáře - námětově se velmi povedla a také zpracování bylo na jedničku!

Mladá Alea je vychovávaná svou pěstounkou s vědomím, že má silnou alergii na vodu a nesmí s ní za žádnou cenu přijít do styku! Čtenář tak jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že i přes tuto skutečnost se vydává se svými novými kamarády na plavbu po moři. Kouzelná, milá, zábavná a laskavá kniha. Ideální na letní prázdniny. Už se těším na druhý díl :)

Mé hodnocení: 85 %

LÉTO, KDY JSEM ZKRÁSNĚLA

Kdo by nechtěl strávit letní prázdniny v domku přímo u moře. Navíc s lidmi, které zná už od dětství. Jenže naše hlavní hrdinka ani její dva kamarádi už dávno nejsou dětmi..

Příběh o dospívání, první lásce a hromadě pocitů, ve kterých se sama hlavní hrdinka nedokáže zorientovat. Autorku můžete znát díky její sérii Všem klukům, které jsem milovala a musím uznat, že ta se mi líbila o mnoho víc. Léto, kdy jsem zkrásněla je průměrná kniha, s ne příliš sympatickými postavami, vcelku předvídavým dějem a podle mě, co se žánru a cílové skupiny týče, málo milá a sladká! Ovšem četla se velmi snadno a rychle, takže na léto k vodě může být pro náctileté slečny, které nechtějí číst vyloženě přeslazené románky, celkem ideální volbou.

Mé hodnocení: 60 %

VOMBAT JIRKA JE STATEČNÝ

Druhý díl Vombata Jirky - docela drsný příběh o Vombatovi, který řeší problém - lišku, která chce sníst celou jeho rodinu!

Vtipný příběh se super ilustracemi, ale opět si nejsem úplně jistá, zda bych to četla svému dítěti :D Možná, až by trochu povyrostlo :)

Mé hodnocení: 70 %


Publikováno: 02. 07. 2019