Přečteno v ZÁŘÍ.

Zdravím všechny knihomoly :)

a vítám vás u měsíčního shrnutí. A jaké bylo září?

Označila bych ho jako měsíc několika změn. Jednou z nejvýraznějších je ta, že poprvé za zhruba 19 let mě nečekala příprava do školy, ale nástup do práce. A čeho jsem se bála nejvíc? Že nebudu mít čas na čtení! :D No dobře, bála jsem se mnohem více věcí, ale toho, že nezbude čas na knihy, taky. Jak už ale můžete z úvodní fotky vidět - člověk si na to, co miluje, čas prostě vždycky najde. 

Září jsem strávila s 15ti knihami - jednou poezií, dvěma dramaty, detektivkou, několika romány a thrillery. A bohužel spousta z nich bylo obrovské sáhnutí vedle. Nejlepší knihou měsíce byla jednoznačně Černooká, o té se brzy dozvíte více v recenzi. No a která je tou nejhorší? Zde mám těch adeptů více, ale největším zklamáním pro mě byla Smrtka.

Tento měsíc jsem si půjčila sedm knížek z knihovny, z nichž jsem jen u jedné zalitovala, že jsem si ji nekoupila a to je, myslím, slušné skóre. Ušetřila jsem si tak peníze a nervy z toho, že jsem koupila něco, co už nechci nikdy číst :D

Teď už se vrhněme k samotným minirecenzím:

Rakovina - jedna ze starších básnických sbírek Jana Těsnohlídka ml. Upřímně, tahle sbírka se mi prozatím lbila nejmíň. Musím ale říct, že díky ní o to víc vnímám autorův vývoj - jeho novější věci jsou mnohem silnější a zanechají ve vás neuvěřitelné emoce.

V Rakovině autor prezentuje svůj pohled na současný svět a rozhodně má čtenáře čím zaujmout. Já bych vám ale doporučila spíše Ještě je co ztratit nebo Hlavně zachraň sebe.

Mé hodnocení: 50 %

Černooká – Černooká je sonda do duše dospívající dívky, ale také rodiny, kde to nefunguje tak, jak by mělo. Celá recenze již brzy.

Pes - příběh popisuje cestu malého opuštěného štěňátka, které bojuje o přežití.

Po této knize jsem koukala v knihkupectví už strašně dlouhou dobu. Pokaždé jsem ji brala do ruky a aspoň chvíli si v ní listovala. Pořád jsem si ale nebyla jistá - koupit či nekoupit? A tak jsem čekala na okamžik, kdy vejdu do knihkupectví, uvidím ji a budu stoprocentně vědět, že si ji koupit mám. Ale jelikož se pocit přesvědčení nedostal, tak jsem si ji půjčila v knihovně. A udělala jsem dobře.

Nečetla se mi snadno, vůbec mě nevtáhla do děje, a to je špatně. Žádná přímá řeč, jen mnoho popisů pejskových pocitů a myšlenek. Pes je novela, která se zaměřuje především na vnitřní život opuštěného pejska a na to, jak vnímá svět kolem něj. Ano, je to skvělý námět, ale způsob zpracování mi bohužel nesedl. 

Mé hodnocení: 50 %

R.U.R - klasika a jedna z mých nejoblíbenějších knih od K. Čapka. Utopistické drama, kde se poprvé objevuje pojem ROBOT. A právě před nimi nás v této kratičké knize autor varuje. Opět se potvrzuje, že Čapek psal nadčasová díla, která mají co nabídnout i dnešním čtenářům. R.U.R. je jedna z knih k maturitní četbě, kterou rozhodně doporučuji. 

Mimochodem - Čapkova dramata jsou vydané v krásné nové edici. Seženete je v Levných knihách :)

Mé hodnocení: 90 %

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda - shrnutí této knihy se mi ale nepíše snadno. Jedná se o krátký příběh, ale i přes to jsem se u něho celkem zapotila. Nevím, možná jsem zvolila špatné vydání knihy, ale prostě se mi nedařilo do příběhu začíst a místy jsem se dokonce přistihla při tom, že se nudím! A to je u hororu dost nežádoucí. Vlastně je to nežádoucí u každé knížky.)

Příběh se zabývá tématem rozdvojené osobnosti a temnotou lidské duše. Klasický horor, u kterého mě napadala myšlenka, že by se mi možná ve filmovém zpracování líbil víc.

Mé hodnocení: 60 %

Paní Dallowayová - kniha, která není pro každého. Náročná, plná dlouhých souvětí, přeskakování od jedné postavy ke druhé, třetí, čtvrté. Na první pohled to může působit jako totální blázinec, ale ne. To se jen málokdo dokáže v tomto díle přizpůsobit tempu autorčiných myšlenek. I na mě to bylo  prostě moc. Ačkoli kniha neměla ani 200 stránek, neměla jsem ji přečtenou za jedno odpoledne, jak jsem očekávala. Nejde přečíst na jeden zátah. Alespoň já jsem to nedokázala.

V knize je popsán jeden červnový den, ale vy budete mít pocit, že Clarissu Dallowayovou, hlavní postavu, znáte několik let. Příběh je plný spletitých vztahů a kritiky společnosti. 

Miluju knihu Hodiny, který je inspirován právě V. Woolfovou a touto knihou a Paní Dallowayová se mi bohužel líbila o dost méně. Jsem ale moc ráda, že jsem si ji přečetla a tímto s knihami V. Woolfové rozhodně nekončím, ba naopak :)

Mé hodnocení: 70 %

Lovci ohně – Kallentoft opět otevírá téma velmi aktuální a realistické, které se může odehrávat kdekoliv na světě. ..Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Zadrž hvězdy - jsou dva a jsou ve vesmíru. Vzduch jim zbývá na 90 minut a potom je zřejmě čeká smrt. Nebo ne? 

Neuvěřitelně mě v příběhu rušily kapitoly věnované tomu, jak se naši dva hrdinové seznámili a všemu ostatnímu, co předcházelo jejich situaci ve vesmíru. Já tak moc chtěla vědět, jak stráví poslední hodinu a půl svého života - snahou najít řešení, jak přežít, vzpomínkami, přemítáním o životě a jejich minulost mě vůbec nezajímala, alespoň ne ta z úplných začátků vztahu. Kdyby alespoň to, že známe minulost obou hrdinů mělo svůj význam, nějakou pointu.. Čtenář bude maximálně kroutit hlavou nad tím, jakým způsobem se kuchař dostal do vesmíru.. (wtf).

Sice se mi při čtení pokaždé vybavil film Gravitace, ale čert to vem, každý se někdy inspiruje. Co musím ocenit je ale konec, protože jsem se bála, že to bude jedno velké klišé.

Sečteno podtrženo - přečteno, zapomenuto. Toto není nic, co by ve mně zanechalo jakékoli hlubší emoce. I v tomto případě knihovna velmi posloužila a já neutratila peníze za něco, co mi nepředalo nic hlubšího.

Mé hodnocení: 40 %

Smrtka - Tak a máme tu největší knižní zklamání roku. Ne opravdu toto není nejlepší kniha roku.

Nabízí se, že nejsem cílová skupina, ale na druhou stranu ráda si přečtu fantasy, občas snesu i YA, když chci něco nenáročného a naprosto miluju Zemi příběhů, která je pro čtenáře od 9ti let. Takže ne, nevim kde se stala chyba a už vůbec nevím, proč všichni SAKRA Smrtku tolik opěvují. 

Postrádala jsem jakoukoli akci, chování hlavního hrdiny bylo jak na houpačce, spousta nelogických situací a reakcí a vlastně žádná pořádná zápletka. Nuda, nuda, nuda. Nikomu nevadí, že Smrtky mohou zabít kohokoli, kdykoli? Proč oživovali sebevrahy? Když se stejně zase pokusí zabít? A že se naši hlavní hrdinové zamilují, bylo víc než jasné, ale jak k tomu došlo? Celou dobu spolu mluví prakticky vůbec nebo minimálně a najednou BUM, jeden druhému vyznávají lásku? A nečekaně budou nuceni svádět boj na život a na smrt - ehm, žeby Hunger Games? Ok, opět se někdo inspiroval kvalitní fantasy, ale tohle byla zápletka vyloženě vynucená, aby se v knize NĚCO dělo. Ne, prostě ne. Jednoduchý příběh, který rozhodně nevyčnívá nad ostatními knihami.

Za mě velmi skvělý námět, který se ale autorovi nepovedlo zpracovat.

Mé hodnocení: snad ani nestojí za řeč.

No dobře, 10 %

Se psem mě baví svět - kniha plná historek od známých osobností o jejich čtyřnohých miláčcích. Ideální na dovolenou nebo na sobotní poobědové chvilky. Čtivá kniha s pěknými ilustracemi i obsahem, ale nejsou to příběhy, ke kterým bych se v budoucnu chtěla vrátit. Spousta historek na mě působila spíše jako terapie pro samotné autory - mohli zavzpomínat na své pejsky, kteří je už opustili a oni mohli tímto způsobem vyznat svou lásku a poděkovat jim za jejich věrnost. Jo, podle mě tato kniha dala mnohem víc samotným autorům, než čtenářům. Největším plusem knihy je skutečnost, že její koupí čtenář přispěje na záchranu pejsků.)

Mé hodnocení: 65 %

Skrytá těla - druhý díl psycho thrilleru TY.

Joe je v tomto případě snad ještě víc úchylnější než v první knize. Štvala mě jeho "nepolapitelnost" a vlastně mi to už celé přišlo prostě moc. Podle mě autorka mohla skončit prvním dílem a udělala by lépe. Skrytá těla na mě působila skoro jako kopie prvního dílu. 

Musím však uznat, že kniha byla čtivá, takže jsem ji měla přečtenou během dvou dnů. Vadila mi ale předvídatelnost děje a to, že se z Joa stal podpantoflák a to mi k němu  vůůbec nesedělo!

Mé hodnocení: 50 %

Hra na lháře – příběh o přátelství, o lžích a o tom, kam až člověka může taková lež a dlouholeté tajemství dostat.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Zářivá světla velkoměsta – Redaktor známého newyorského časopisu, typický úspěšný mladý muž 80. let minulého století se nelehce vzpamatovává ze dvou životních šoků – smrti matky a odchodu krásné manželky – a během jediného týdne stráveného výhradně na mejdanech a v nočních klubech ledaccos pochopí... Recenze bude BRZY.

Strašidýlko Stráša – příběh o Strašidýlku, které se bojí snad úplně všeho.

Milý příběh s detektivní zápletkou, který pohladí po duši a který je neuvěřitelně citlivě napsaný. Je ideální pro malé děti, které mají z něčeho strach - Stráša jim může dát "návod" jak s takovým strachem bojovat :) Navíc knížka zaujme i dospělé, takže se rodiče nemusí bát, že by se při společném čtení nudili. 

Jediné, co mě rušilo, bylo to, že text nebyl zarovnán do bloku. Pak by byla kniha dokonalá :) Navíc je doplněna o nádherné ilustrace. Opravdu vřele doporučuji. 

Mé hodnocení: 85 %

Bílá nemoc - další klasika z pera geniálního K. Čapka. 

Svět postihla epidemie. Bílá nemoc, která zabíjí. Na jedné straně příběhu stojí doktor Galén, jediný, kdo umí vyléčit bílou nemoc. Ovšem nevyléčí jen tak někoho. Za to, aby poskytl svůj lék všem nemocným chce, aby skončila válka a nastal mír. Na straně druhé máme maršála, který Galéna považuje za blázna.. Ne však na dlouho.

Naprosto strhující děj, z kterého čtenáře mrazí. Bílá nemoc je kniha, kterou by si měl přečíst každý. K. Čapek je prostě Pan spisovatel, který, doufám, NIKDY neupadne v zapomnění!

Miluji a doporučuji také filmové zpracování - Zdeněk Štěpánek i Hugo Haas jsou v něm geniální.

Mé hodnocení: 95 %


Publikováno: 08. 10. 2018