Přečteno v ŘÍJNU.

ZDRAVÍM VŠECHNY KNIHOMOLY!

Říjen byl senzační. Babí léto, narozeniny, promoce a k tomu 13 přečtených knih, z nichž se mi nelíbily jenom dvě! Tentokrát ale nemohu vybrat jen jednu nebo dvě nejlepší. Většina se mi moc líbila a už se těším, až vám ke všem řeknu víc :) Ale teď ještě k těm slabším - Mluv a Město mezi zelenými kopci. Knížky, u kterých jsem očekávala, že budou přesně pro mě. Ale opak se stal pravdou..

Teď už se vrhněme k samotným minirecenzím:

Illumiane - sci-fi příběh vyprávěný skrze dokumenty, emaily a vojenské zprávy. V tomto případě grafické zpracování a nadmíru originální způsob vyprávění příběhu předčil obsahovou stránku knihy. Ačkoli má Illuminae přes 600 stran, měla jsem ji přečtenou během dvou dnů. První polovinu příběhu považuji za slabší - docela mi trvalo zorientovat se v ději. Ovšem druhá polovina byla o moc lepší, přibylo akce a knihu šlo jen stěží odložit :) Když pominu "hlavní" dějovou linku, která se točí kolem dvou zamilovaných protagonistů (opět mnoho klišoidních zápletek, které mě už ve sci-fi příbězích, které poslední dobou čtu, začínají štvát a přiznám se, občas jsem tyto pasáže přeskakovala :D), tak mě velmi bavily ty části, které vyprávěla umělá inteligence! Přeci jen si ale ještě promyslím, zda se pustím do dalších dvou dílů. Knihu doporučuji spíše mladším ročníkům :)

Mé hodnocení: 75 %

Slaďák - Slaďák je vyloženě jednohubka, kterou zhltnete na posezení. Neuvěřitelně roztomilý příběh jedné lásky, kterou skrze obrázky sledujeme od samého počátku až po první společné bydlení. Situace, které jsou v knize vyobrazeny, rozhodně osloví každého a podle mě se nenajde nikdo, kdo by se v nich nenašel :) Velmi realistické zobrazení lásky. Tento komiks jednoznačně doporučuji.

Mé hodnocení: 100 %

Medvěd nechce jít spát – Tahle kniha je naprostá rozkošnost a nutnost pro ty nejmenší z nás, ale také pro ty, kteří jsou na tom stejně jako já a zbožňují dětské knihy.. Celou recenzi naleznete ZDE.

Robinson - další z dětských knih, která vypráví příběh malého chlapce, který dá čtenáři objevit hodnotu přátelství, ale také samoty. Kniha plná modré barvy, která představuje vodu, vzduch a zároveň ve čtenáři vzbuzuje pocit klidu :) Nádherné, do detailu propracované ilustrace. Robinson je kniha, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. 

Mé hodnocení: 100 %

My proti vám - Po dramatických událostech, kterým musel Medvědín čelit v prvním díle, nastává čas ukázat, zač jeho obyvatelé stojí.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Velká kniha králíčkových sebevražd - tak tento komiks mě vážně bavil. Obrázky jsou lehce bizarní, ale nápadité (stejně tak jako ty sebevraždy) :D Takže pokud se chcete pobavit a nevadí vám černý humor - směle do toho! Velká kniha králíčkových sebevražd vám rozhodně spraví zkaženou náladu. 

Mé hodnocení: 100 %

Zimní lidé – Velmi znepokojující příběh, který vám dá nahlédnout do světa neživých a stanete se svědky rodinné tragédie...Celá recenze již brzy.

Kmeny 90 – po úspěšných knihách KMENY a KMENY 0 přichází Vladimir 518 v roli editora s poslední částí této výpravné trilogie. Publikace KMENY 90 mapuje unikátní období devadesátých let pomocí vhledu do prostředí městských subkultur a okrajových kulturních společenství... Recenze na KMENY 90 již brzy.

Do vnitrozemí - kniha povídek, z nichž některé vás zasáhnou, některé na vás uvrhnou opar melancholie, některé pozitivna. Všechny mají ale jedno společné - lidskost. Povídky jsou krátké, čtivé, úderné a minimalistické. Vladimíra Valová může být na svůj debut pyšná. Od teď si ji dávám do hledáčku a už se těším na její další literární počin. 

Mé hodnocení: 90 %

Město mezi zelenými kopci - antologie povídek, kterou řadím mezi ty méně výrazné a méně vydařené.

Velká očekávání mohou dopadnout velmi špatně. Tak to bylo i v případě této knihy s nádhernou obálkou a jmény, od kterých každý knihomol bude očekávat velké věci. Bohužel, tyto povídky nebyly mým šálkem čaje, snad ani jedna mi neutkvěla v paměti..

Mé hodnocení: 40 %

Mluv - Young adult kniha zabývající se tématem, o kterém je důležité mluvit. Bohužel ale nedokážu najt jeden jediný moment, kdy by mě kniha zasáhla, vyvolala ve mně emoce. Ona mě ani nedonutila přemýšlet nad zápletkou..

Téměř po celou dobu si kladete otázky - co se hlavní hrdince stalo? Proč se chová tak divně? Čtenář nemá příležitost ji chápat a vcítit se do ní, protože z její minulosti neví skoro nic. Když už se autorka dostala k jádru celého příběhu, vůbec to nijak nerozvinula. Celá zápletka působila dokonce až nevěrohodně. Nemastné, neslané..Jediným plusem je zajímavá obálka.

Mé hodnocení: 20 %

Naposledy se ohlédni - kniha, která si rozhodně zaslouží pozornost čtenářů a o které už teď vím, že ji zařadím na seznam Nejlepších knih roku 2018.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Svatá Barbora – Svatá Barbrora je komiksový román, který vychází z tzv. kuřimské kauzy.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.


Publikováno: 11. 11. 2018