Knihy na léto.

Zdravím všechny knihomoly :)

Máme tu první letní den a to si vyloženě říká o letní článek :) 

Spousta z vás pomalu ale jistě plánuje dovolenou nebo už dokonce balí kufry. A na takovou dovču by měl správný knihomol zabalit minimálně jednu knihu! I já už dumám nad tím, kterou si vzít k moři a pořád jsem nenašla tu pravou :( Tak mě napadlo, že určitě spoustu z vás trápí stejný "problém" a tudíž jsem se rozhodla napsat tento článek - tedy pár tipů, jaké knihy vzít na dovolenou nebo s jakými strávit pohodové léto. Při výběru byla základním kritériem NENÁROČNOST a čtivost :) Vybrala jsem jich 14 a doufám, že v nich každý z vás objeví tu pravou :) Pokud jste ale milovníci detektivek, v tomto článku bohužel žádnou nenajdete, ALE nezoufejte - již brzy zjistíte proč :)

Hunger games - moje nejoblíbenější fantasy série. Pokud máte rádi fantasy, Hunger games je sázka na jistotu.

V zemi Panem vládne krutý režim. Nachází se zde dvanáct krajů a každý rok je z každého náhodně vylosován jeden chlapec a jedna dívka, kteří jsou povinni účastnit se tzv. Hladových her. Ty jsou vysílány jako televizní show a obyvatelé Panem se baví jejich každoročním sledováním. Vše by se mohlo zdáti v pořádku, pokud by však soutěžící nebyli nuceni zabít všechny své protivníky. Tyto hry mohou mít totiž pouze jednoho vítěze.


Bábovky - ačkoli se jedná o velice známý titul, i tak je možné, že se najde někdo, kdo tuto knihu nečetl :) A myslím, že je to škoda, jelikož Třeštíková opravdu psát umí. Bábovky vás snadno a rychle vtáhnou do děje, ve kterém dvanáct žen vypráví dvanáct příběhů, které navzájem tvoří jeden kompaktní celek. Kniha je členěna do sympaticky krátkých kapitol a každá z nich je vyprávěna někým jiným. Příběhy na mě působily velmi autenticky, takže nečekejte žádnou „Ordinaci v růžové zahradě“ :)


Všem klukům, které jsem milovala - nejmilejší série, jakou jsem kdy četla. Takže pokud toužíte po zamilované sérii - doporučuji tuto :)

Lara Jean je dospívající dívka jako každá jiná. Má za sebou už pár tajných lásek a každému z kluků, kteří ji kdy pobláznili hlavu, napsala dopis, ve kterém se "vypisuje" ze svých citů. Všechny tyto dopisy si schovává ve svém pokoji.. Její klidný život naruší nečekaná událost – někdo ony dopisy pošle všem klukům, kterým byly adresovány. Překvapivě tyto dopisy nenechají žádného z nich chladným a Lara Jean se tak dostává do nepříjemných situací. Jak se ale ukáže – všechno zlé je k něčemu dobré. 


Můj pes Doggo - ideální kniha především pro ty, kteří mají doma (stejně jako já) čtyřnohé miláčky. Pojednává o lásce, rozchodu a poutu, které se může vytvořit mezi člověkem a pejskem. Zaujme vás nejen krásnou obálkou, ale také příjemným obsahem.

Daniela opustí po čtyřech letech přítelkyně a jediný co mu po ní zůstane je dopis na rozloučenou a její ošklivý, avšak velmi inteligentní pes jménem Doggo. Daniel si neví rady co s ním, a proto se rozhodne vrátit Dogga tam, odkud přišel – do útulku. Až tam se ukáže, že vlastně nemá to srdce nechat ho v útulku a tak odcházejí zpátky domů opět společně. I když název knihy předznamenává jako hlavní postavu psa, není tomu tak. Doggo je v tomto příběhu spíše přihlížející, ale důležitou postavou.

(Když jsme u knížek pro pejskaře, doporučuji také Psí poslání)


Nela - oddechové čtení pro všechny, kteří touží po knize plné lásky, léta a troše toho sportu. Čte se velmi snadno a rychle, takže je to ideální dívčí čtení na dovču :smile: 

Hlavní hrdinka je sympatická, normální holka, se kterou jsem neměla problém se jakkoli ztotožnit a fandit ji. Nela vyráží se školním zájezdem k moři, kde má konečně zažít tu pravou letní lásku. Ovšem neobejde se to bez nějakých těch překážek.. Jedná se o reálný příběh, při kterém si každá z vás vybaví své letní lásky a dýchne na vás tu správnou atmosféru léta - k moři ideální volba :)


Jedna želva za druhou - Greenovka, která nezklamala. Velmi odpočinková, nenáročná, čtivá, s milým příběhem a důležitým poselstvím. Poukazuje na mentální onemocnění, které může člověku pěkně zkomplikovat život. Co zvedá na autentičnosti příběhu, je skutečnost, že autor čerpal ze svých vlastních zkušeností s tímto onemocněním. Působila na mě trochu jinak, než jeho předešlé knihy - ale rozhodně v pozitivním slova smyslu. Obsahuje spoustu krásných myšlenek. 


Analfabetka - příběh černošské dívky Nombeko Mayeki. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska.

Skvělý humor, který mi sedl, absurdní zápletky a svižné tempo. Nemám ve své knihovničce příliš humorných knih, ale tahle stojí vážně za to a rozhodně vám ji doporučuji. Je sice dost možné, že styl humoru nesedne každému - pokud vás ale bavil Stoletý stařík, věřím, že vás pobaví i Analfabetka.


Uvnitř mé hlavy - Čtivá, ale ne tuctová YA kniha. Příběh o přátelství, první lásce a důsledcích zákeřné choroby. Hodně zajímavá záležitost.

Hlavní hrdinkou je červenovlasá Alex - má ráda humry, historii, svou sestru Charlie a má schizofrenii. Stále u sebe nosí fotoaparát – vše si fotí, aby věděla co je skutečné a co halucinace. Když byla malá, potkala v obchodním domě kluka, jehož jméno neznala. A tak ho začala nazývat Modroočko. Od té doby ho nespatřila. Nebo je tomu nyní snad jinak?


Dreamologie - Kniha popisuje magický snový svět, ve kterém se odehrává romantický příběh. Dodá vám porci energie a dobré nálady. Co se týče cílové skupiny - rozhodně holčičí záležitost :) 

Všichni to dozajista známe – občas se nám o někom zdá a my na něj/ni pak celý den myslíme a doufáme, že ho/ji třeba někde potkáme. I Alice má takové sny. Už od dětství se jí zdá o dokonalém Maxovi, se kterým zažívá neuvěřitelně dobrodružné věci. Společně ve snech navštěvují exotická místa a prakticky nic v nich není nemožné. Jenže jí ani ve snu nenapadlo, že by se sny mohly stát skutečností! 


Cesta do středu Země - Verne je mistr fantazie -  nejvíc se mi na celé knize líbilo to, jak dokázal naprosto dokonale popsat něco, co nikdy nikdo neviděl!

Profesoru Lidenbrockovi se na začátku příběhu stane osudnou stará kniha od Arne Saknussemma, v níž objeví záhadnou šifru, která mu několik dní nedá spát. Později zjistí, že šifra skrývá POPIS CESTY, KTERÁ VEDE AŽ DO SAMOTNÉHO STŘEDU ZEMĚ! Profesor na nic nečeká a ihned začne balit kufry a na další den plánovat odjezd směr střed Země! Čeká ho cesta, na které sice bude muset několikrát bojovat o holý život, ale zároveň se stane svědkem nepopsatelných krás - například obřích hub či stáda mastodontů.

(Rozhodně doporučuji i ostatní Verneovky!)


Malý pražský erotikon - Ze všech knih Patrika Hartla mám Malý pražský erotikon nejraději. Popisuje velmi reálné situace, které se mohou stát komukoli z nás (právě reálnost je velkým plusem všech jeho knih).

Malý pražský erotikon nám představuje propletené osudy dvou rodin. Znáte dokumentární sérii Heleny Třeštíkové Manželské etudy? Tak tato knížka je přesně něco takového. Je to jakási kronika dvou rodin napříč generacemi. Po celých 440 stránek čtenář přihlíží tomu, jak se tyto dvě rodiny rok od roku vyvíjí, jaké nástrahy jim politická situace v zemi přichystá, s čím vším se budou vyrovnávat, jaká tajemství budou skrývat před svými nejbližšími a jak jim láska zasáhne do života. 


P. S. - Kniha plná hořko-sladkých fejetonů od Ani Geislerové. Fejetonů plných smutku, jídla, pravdy a lásky. Ač Aňu příliš nemusím, díky této knize si mě získala. Navíc je naprosto DOKONALE ilustrovaná! Takže je to pastva nejen pro duši, ale i pro oči. Člověk se zasmál, posmutněl a vyhladověl. Jednotlivé kapitoly mají výstižné a krátké názvy, které mluví za vše. Po přečtení budete milovat život! A jídlo! 


Muž jménem Ove - připravte se na to, že jednu kapitolu probrečíte a u další se budete za břicho popadat. To je umění Fredrika Backmana! Dokáže propojit humorné dialogy a melancholické monology tak, že je to v naprosté rovnováze. Příběh se čte jedním dechem. Obsahuje krátké kapitoly s výstižnými názvy. 

Hlavní postavou je Ove. Žije sám ve svém domku, je tak trochu bručoun, má rád pevný řád, své auto a plánuje sebevraždu. I když je zatvrzelý samotář, stále mu někdo vstupuje do života. 


Co mě naučil tučňák - jedna z mých nejmilejších knih, po jejímž dočtení jsem zatoužila vlastnit tučňáka (btw toto přání stále přetrvává). 

Co mě naučil tučňák je skutečný příběh, který se odehrává před 40 - ti lety. Mladý učitel Tom Michell odjíždí učit do Argentiny. Rozhodne se, že ještě před začátkem školního roku si užije trochu toho volna a bude cestovat po Jižní Americe. Při jedné procházce po uruguayské pláži narazil na desítky tučňáků, kteří vlivem ropy zahynuli. Ovšem až na jednoho. Tom vyvoleného přeživšího zachránil, byť to zpočátku vypadalo, že proti tučňákově vůli. Od osudového setkání na pláži se mezi nimi vytvořilo pouto, které neměla šanci zpřetrhat ani sama smrt. Tučňák dostal jméno Juan Salvador a nenašel se jediný člověk, který by si tohoto pána v černém fraku nezamiloval. 


Publikováno: 21. 06. 2018