Knihy, které si přečtěte, pokud se rádi bojíte - 2. část

Zdravím všechny knihomoly :)

máme tu druhý díl série, ve které vám chci předat pár tipů na detektivky, thrillery a taky horory. V minulém díle jsem se věnovala detektivkám, v tom dnešním se zaměříme spíše na horory a thrillery :) I když mám občas docela problém s oním rozlišením horor/thriller. Například Pamatuji si vás všechny, je podle databáze knih DETEKTIVKA, což rozhodně není. Za mě se jedná o regulérní horor s detektivními prvky. Stejně tak Vězněná nebo Spolubydlící - to jsou horory jak vyšité.

Mám radost, že i v dnešním výčtu knih se objeví jedna od českého autora - ano, i tady u nás se dají nalézt kvalitní horory/thrillery/detektivky :) Tentokrát jsem pro vás vybrala 7 knih, u kterých můžete strávit pár bojácných chvil. Tak si je pojďme představit:

Pavel Renčín - Vězněná 

Knihu Vězněná napsal Pavel Renčín na motivy skutečných událostí. Jedná se o případ Huberta Pilčíka, několikanásobného vraha. Doporučuji vám, pokud případ neznáte, přečíst si o něm pár informací až PO DOČTENÍ knihy. Oceňuji, že autor tento, přinejmenším znepokojující, příběh zasadil do českého prostředí. Přece jen, takovýchto knih je u nás (bohužel) málo. Jediným nedostatkem pro mě byl závěr knihy, který mi přišel až moc fantasy. Myslím, že kdyby autor příběh ukončil o pár desítek stránek dřív, zanechal by ve mně ještě silnější dojem. Vězněná i přes to patří ke knížkám, na které jen tak nezapomenu. 

btw. Určitě NEDOPORUČUJI slabším povahám!! I já jsem občas měla chuť knihu odložit, vzhledem k tomu, k jakým zrůdnostem v ní docházelo. 

Pokud si chcete přečíst recenzi - klikejte SEM.

Yrsa Sigurðardóttir - Pamatuji si vás všechny

Příběh má dvě dějové linie - v té první se trojice mladých lidí rozhodne zrekonstruovat dům v liduprázdné vesničce Hesteyri na severozápadu Islandu. Čtenář sleduje jejich cestu do domu, ke kterému je možné se dostat pouze lodí. V domě se brzy zabydlí a vše se zdá být skvělé – jsou zde sami, okolo jen opuštěné domy, pláž a ticho, které narušuje pouze zvuk narážejících vln o pobřeží. Klid však neměl mít dlouhého trvání. Brzy se totiž začnou dít fakt divné věci. Ve druhé linii sledujeme psychiatra Freye, který se snaží už několik let vypořádat se zmizením svého syna. Zároveň se podílí na vyšetřování několika podezřelých úmrtí.

Kniha plna strachu a tajuplné atmosféry, při které budete tajit dech. Čtivá kniha s překvapivým koncem a (bohužel) nesympatickými postavami.

Pokud si chcete přečíst recenzi, klikejte SEM.

Ira Levin - Rosemary má děťátko

Hlavní postavou příběhu je Rosemary a Guy, kteří jsou čerství novomanželé. Do plánování jejich budoucnosti patří i nové společné bydlení. Uchvátil je byt v Bramfordu, jenž je nejen velmi krásný, ale je i za slušnou činži. Ovšem jejich společný přítel Hutch je od této koupi odrazuje – skrz temnou minulost a vlastně i současnost domu v Bramfordu. Oni však na jeho varování nedají a byt koupí. Vše se zpočátku vyvíjí idylicky – Guyovi se daří konečně získávat role ve filmu a Rosemary zjistí, že je těhotná. Následně se však začnou dít podivné události a na jejich zdánlivě dokonalých sousedech se začne Rosemary zdát něco v nepořádku..

Rosemary má děťátko byl můj první knižní horor – a já jsem ho přečetla téměř na jeden nádech! Začala jsem číst v 10 večer a o půlnoci jsem litovala, že jsem se nerozhodla dočíst ho až ráno za světla, nejlépe mezi davem lidí. Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí začít éru četby hororů něčím snesitelnějším – budete se bát, ale nebudete z toho mít noční můry :smile:

Pokud si chcete přečíst recenzi, klikejte SEM.


Sarah Pinborough - Ví o tobě

Příběh se točí kolem tří postav – Louise, Adele a Davida. Louise opustil manžel a ona teď žije jen se svým synem. Její život se změnil v okamžiku, kdy potkala okouzlujícího Davida. David je mladý charismatický muž, který není zrovna věrný své ženě Adele. Adele se v očích většiny mužů jeví jako dokonalá žena. Je to Davidova manželka a její novou kamarádkou je právě Louisa.

Vypadá to trochu zamotaně, že? I já si říkala jak proboha tento zvláštní "milostný" trojúhelník dopadne? Je David tím, za koho ho Louise považuje? A co Adele – je vážně tak dokonalá, jak se na první pohled zdá? Komu věřit a komu ne?

Ví o tobě je napínavý příběh, jehož konec je VELMI překvapivý. Celkově na mě kniha působí propracovaně a musím pochválit autora, že nakonec do sebe všechno perfektně zapadalo! Určitě doporučuji, do poslední chvíle nebudete absolutně tušit, jak to všechno dopadne. A co hlavně- budete se bát :)

Caroline Kepnes – Ty

Vše začíná v knihkupectví, ve kterém náš hlavní hrdina, Joe, pracuje. Osudným dnem se stane ten, kdy se ve dveřích onoho knihkupectví zjeví Beck. Beck, která ztělesňuje sexualitu a dokonalost, kterou u žádné jiné dosud nespatřil. Zprvu se vám na příběhu nemusí zdát nic zvláštního, ale postupně vám začne docházet, že Joe to nemá v hlavě úplně v pořádku. Joe si vyhledá Beck na Twitteru, Facebooku, nabourá jí email a najednou sleduje její život a ví o něm takřka vše. A čtenář od této chvíle jen trne a čeká, kam až jeho perverzní posedlost zajde.

Velkým plusem této knihy je styl psaní. Autorka zvolila netradiční du-formu vyprávění. Právě to má ohromný vliv na čtenáře. Budete mít pocit, že Joe vlastně promlouvá k vám. Že právě vy jste Beck a že to vám hrozí nebezpečí. Příběh vás natolik pohltí, že knihu jen stěží odložíte. Nečekejte ale rychlý spád. Děj se odehrává celkem pomalu, nenuceně. O to je to děsivější, protože čtenář pociťuje napětí a strach. Nebezpečí je téměř hmatatelné a přece skryté. Chvíli si budete říkat, jaký je Joe magor, pak se ale přistihnete, jak v duchu nadáváte Beck za to, že nereagovala tak, jak od ní Joe očekával..

Pokud si chcete přečíst recenzi - klikejte SEM.

Marc Elsberg – Blackout

Představte si, že se ráno probudíte a zjistíte, že pro vás doposud zcela samozřejmé věci najednou neexistují. Nezatopíte si, nevyperete, neuvaříte, nezkontrolujete maily, nenabijete mobil, nenatankujete, nevyberete peníze z banky.. Nemocnice nefungují a potraviny v obchodech docházejí. Celý dosavadní systém, který se budoval po staletí, se pomalu sype jako domeček z karet.. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá - BLACKOUT.

Nastává Blackout a celá Evropa se ocitá ve tmě. Francie, Itálie, Německo, Švédsko, Česká republika… jeden stát po druhém. A nikdo neví proč. Je to pouhá nehoda nebo je za tím něco víc? Kniha reálně popisuje totální kolaps elektrické energie a jeho dopad na život lidí po celém světě. Díky tomu si čtenář dokáže představit, jak v takových situacích fungují evropské instituce.

Pokud si chcete přečíst recenzi - klikejte SEM.

John Lutz – Spolubydlící 

Příběh začíná, na první pohled, ideálním vztahem mezi hlavní postavou Allie a jejím přítelem Samem. Ovšem pouze do doby, než vyjde na povrch jeho nevěra a Sam je vyhozen z jejího bytu. Po pár dnech se ukazuje, že na něm byla Allie závislá nejen emocionálně, ale také finančně. A proto se rozhodne, že si najde novou spolubydlící Hedru..

Spolubydlící byla mou první a rozhodně ne poslední knihou od Johna Lutze! Jeho styl mě prostě baví. Během čtení jsem zažívala napětí, strach a zvědavost, o co vlastně té Hedře jde a jak to všechno dopadne. Spolubydlící je krátká a ideální kniha pro čtení na jedno odpoledne – věřte, budete ji mít přečtenou hned. 

Pokud si chcete přečíst recenzi - klikejte SEM.



Publikováno: 26. 10. 2018