11 knih, které si přečtěte, pokud si chcete pobrečet

Zdravím všechny knihomoly :)

tento článek vznikl pro všechny, kteří občas prahnou po srdcervoucím příběhu, u kterého zatouží po tom, aby nikdy neskončil, který se jim zaryje hluboko do srdce a bude těžké se od něho odpoutat :heart: 

Nedávno jsem zavzpomínala na knihy, které nejen že mě rozbrečely, ale příběhy, jež v sobě ukrývaly, mě přiměly nad nimi přemýšlet několik dnů a některé z nich ve mně zůstaly dodnes. Vlastně všechny, které vám chci v tomto článku představit, jsou těmi, které mě nějak ovlivnily, donutily mě uvědomit si, že každodenní problémy, které řeší většina z nás, jsou nic oproti tomu, co by nás mohlo potkat.. Některé z nich dokonce změnily můj pohled na svět a na to, o čem to žití vlastně je.

Takže vy, kteří máte občas tu sebedestruktivní potřebu si zlomit srdce smutným příběhem nebo jen prostě toužíte po knize, která v sobě ukrývá něco hlubšího a nebude to žádná oddechovka, tady máte můj seznam. Vybrala jsem 11 titulů, které vám vřele doporučuji, tak doufám, že vás nějaká zaujme a vyberete si tu pravou, se kterou strávíte krásné čtecí chvíle :)

Zlodějka knih - Malá Liesel miluje knihy a slova. Nachází v nich v těžkých časech únik za světlem. Je to to jediné, co ji činí šťastnou v období, ve kterém přišla o matku, malého brášku a byla nucena zvyknout si na život v nové rodině v německé vesnici Himmelstraße. Liesel se ve své nové rodině zpočátku necítí příliš dobře, ale postupem času si přeci jen zvykne. Naváže přátelství se sousedovic klukem Rudym, začnou spolu trávit čím dál víc času a nakonec se z nich stanou dobří kamarádi. Válka je však krutá a nevyhne se ani jejich krásné ulici..

Do knihy jsem se zamilovala už od první stránky. Styl, kterým je napsaná je naprosto originální, poutavý a než se nadějete je konec příběhu. A vy si budete přát, aby nikdy neskončil. Zlodějka knih je knihou mého srdce, i přes to, že mi z ní bylo nesmírně smutno. 

Psí poslání - Kniha nabízí příběh, popisující život jednoho pejska, který se rodí znovu a znovu a pokaždé jako jiné štěňátko. Jeho život začíná jako pes Toby – nalezené štěňátko ve volné přírodě, které se poprvé setkává s tvorem dvounohým neopeřeným - člověkem. Nejdelší kapitola je věnována životu, který pejsek prožil jako Bailey.

Bože, jak já Baileyho milovala! V tomto příběhu hraje důležitou roli osmiletý hoch Ethan, který ke svým narozeninám dostane ten nejlepší dárek, jaký si každé dítě může přát - malé štěňátko. A od té kouzelné chvíle vzniklo mezi Ethanem a Baileym přátelství na celý život. Jenomže bohužel nic netrvá věčně.. A pokaždé, když se náš Bailey podívá na svět znovu, je jeho největším přáním, setkat se zase s jeho nejmilovanějším páníčkem Ethanem. Psí poslání je neskutečně silný a krásný příběh. Při čtení si připomenete, proč je pes nejlepší přítel člověka.

Psí cesta - Kniha Psí cesta je neméně úspěšným pokračováním knihy Psí poslání. Jak říká klasik: „Svět je malý a o náhody v něm není nouze“ – hlavní postavu Ethana zde nahrazuje Clarity - Ethanova vnučka. Bailey se stává opět někým novým a to opět několikrát. Celé jeho srdce si pro tentokrát získala malá Clarity, která se stává jeho novým posláním. Vypravěčem knihy nám je po dobu čtení opět Bailey. Clarity to nemá v životě lehké a skutečnost, že se Bailey stal součástí jejího života, ji zachránilo.

Psí cesta je čtivým, rozkošným příběhem a ukazuje nám, co je v životě to nejdůležitější. Láska. A nemyslí tím pouze lásku člověka k člověku, ale především lásku ke zvířeti. Která, jak kniha demonstruje, je mnohdy upřímnější než ta lidská. Pro každého pejskaře je nutnost, aby se mu tyto dva díly dostaly do rukou.

Máš mě vůbec rád - Dříve prosperující právník žije pouze se svým psem Ullysem. Trpí depresemi, a proto navštěvuje psychologa. Jeho situace se však stane být tak neúnosná, že požádá o pomoc všechny, na kterých mu záleží. Nikdo z nich si na něho ale neudělá čas nebo mu věnuje pouze polední pauzu na oběd. Jeho problémy zlehčují a radí mu, ať se přemůže a nelituje se. Diego dospěje k jedinému možnému řešení jeho stavu – spáchat sebevraždu.

Příběh čtenáře donutí přemýšlet nad tím, co je v životě důležité, jak vzácné je mít přátele a milující rodinu a jak snadno lze o všechno přijít. 

Hledání Aljašky - Kniha Hledání Aljašky je rozdělena na dvě části – PŘED a PO. Na počátku knihy se Miles rozhodne udělat důležitý krok ve svém dosavadním životě – odstěhuje se z Floridy, kde bydlí s rodiči a kde nemá žádné kamarády. Jeho novým domovem se stává internátní škola Culver Creek. Zde začíná jeho život nabírat zcela jiný směr. Poprvé v životě se cítí jako důležitý člen party, poprvé se zamiluje. Konečně poznává svůj smysl života (o jehož hledání vlastně celá kniha je). Společně se se svými novými přáteli poflakují, zažívají dobrodružství a nakonec se budou muset vyrovnat se skutečností, že už nic nebude jako dřív.

John Green má v této knize opravdu spoustu zajímavých myšlenek (po dočtení jsem litovala, že jsem si je všechny nepsala někam na papír), a i přes to, že je to už delší dobu, co jsem hledala Aljašku, dodnes mám na paměti, jak moc mě tato kniha zasáhla a dojala. 

Muž jménem Ove - Hlavní postavou je Ove. Žije sám ve svém domku. Je tak trochu bručoun, má rád pevný řád, své auto a plánuje sebevraždu. I když je zatvrzelý samotář, ale stále mu (i přes jeho snahu od sebe všechny odehnat) někdo vstupuje do života. Vše dostane jiný spád, když se na jeho ulici přistěhují noví sousedé.

Muž jménem Ove je smutný příběh, který vás chytne za srdce takovým nenuceným způsobem. Střídají se zde události z minulosti a současnosti – to čtenáři postupně napomůže k pochopení Ova a jeho osobnosti. A toho starého bručouna si nakonec prostě zamilujete!

Než jsem tě poznala – Než jsem tě poznala je příběh dvou lidí, kteří žijí v naprosto odlišných světech. Louisa Clarková je dívka, která žije obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru a svého dlouholetého přítele. Svět Willa Traynora je naprosto odlišný. Will miluje adrenalin, svou přítelkyni a práci. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už nebude moci žít jako předtím.

Kniha popisuje setkání dvou lidí, kteří nemají absolutně nic společného a čtenář se stává svědkem toho, kdy se zrodí ta nejsilnější láska, která však nemá v osudu předurčen happy end. Nebo snad ano?

Já si příliš nehodluju v romantických příbězích, ale Než jsem tě poznala je výjimkou. Příběh mě zasáhl a já na něj dodnes vzpomínám.

Zůstaň se mnou - Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když najednou do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona vidí a slyší vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat. 

Tento příběh mě velmi mile překvapil a dokonale vtáhl do děje, společně s Miou jsem zažívala dilema.. Zda to vzdát nebo zůstat a bojovat za své sny, i když věděla, že by to bylo nesmírně těžké. 

Bílá jako sníh, rudá jako krev – Hlavní postavou je Leo – kluk jako každý jiný svého věku. Škola ho nebere, nejradši by svůj čas trávil s kamarády nebo ještě líp – s Beatrice. Beatrice neboli „Rudá“, jak ji sám přezdívá je holka od nich ze školy, do které je beznadějně zamilovaný. Ona ale o jeho lásce nemá ani zdání.. Leo svůj volný čas tráví vymýšlením, jak ji onu lásku vyznat.. ale než na to přijde, zjistí, že jeho velká láska onemocněla. Leukémií. A pak přichází období, kdy se musí vyrovnat s tím, že jeho vyvolená zřejmě zemře.

Bílá jako sníh, rudá jako krev je jednou z těch knih, ke kterým se v budoucnu rozhodně vrátím. Ukrývá v sobě tolik krásných myšlenek. Není ani tak o rakovině, jako o lásce, filosofii, smyslu života a snech. 

Hana – Hana není pouze kniha o holocaustu a poválečné době. Vypráví o osudu tří žen. O tom, kolik utrpení člověk dokáže unést. O pocitu viny. Pocitu, se kterým je sakra těžké žít. O rozhodnutí, zda upřednostnit vidinu svého vlastního štěstí na úkor rodiny. O dobrých i špatných rozhodnutí. O tom, že nesmíme soudit ostatní na pohled, když nevíme vůbec nic.. A vy, čtenáři, budete jen nevěřícně otáčet list za listem a všechno prožívat společně s Mirou, Hanou a Rosou. A budete s jistotou vědět, že se kdysi podobný příběh mohl stát. Autorka se totiž při tvorbě knihy opírala o skutečné události.

Tato kniha je jednou ze tří nejlepších a nejsilnějších příběhů, jaké jsem za rok 2017 přečetla. Připravte se, že Hana vás rozseká na milion malých kousíčků a budete se z příběhu Miry a především Hany dostávat několik pár dní.

Volání netvora - Malý Conor se na první pohled může jevit jako normální třináctiletý kluk. Ale.. zažívá něco, co by nemělo zažívat žádné dítě. Nejen, že ho ve škole šikanují a každou noc pronásledují noční můry, co je vůbec nejhorší – jeho maminka má rakovinu. Otec je před několika lety opustil a teď žije s novou rodinou v Americe. Conor je tedy na každodenní přihlížení tomu, co se děje s jeho milovanou maminkou, sám. Jednoho dne ho začne navštěvovat netvor - v 0:07. Chce, aby při jejich setkáních zazněly čtyři příběhy. On bude vyprávět první tři a čtvrtý příběh mu bude na oplátku vyprávět sám Conor. Netvor od něho chce slyšet jediné - pravdu. Pravdu o jeho nočních můrách..

Co chci vyzdvihnout především je skutečnost, že Patrick Ness dokázal na tak málo stránkách vytvořit příběh, s tak velkým přesahem, který se vám zaryje hluboko do srdce. Pocítíte, že Patrick nechtěl pouze vyprávět Conorův příběh, který by čtenáře rozplakal (což se mu samozřejmě povedlo). Chtěl předat poselství a poukázat na to, jak těžké může být podívat se pravdě do očí, přiznat si vlastní strach a jak osvobozující pro člověka je, říct pravdu. A říct ji nahlas.

Pokud máte v záloze nějaké podobné knihy, šup s nimi do komentářů - patřím totiž k té skupině lidí, kteří si rádi u knih popláčou :)

Publikováno: 19. 03. 2018