Přečteno za DUBEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Doufám, že se máte dobře a Covid-19 se vám vyhýbá obloukem! A taky doufám, že jste neupadli do takové čtecí krize jako já. Začátek dubna, co se týče chuti číst, ještě šel, ale ke konci už to zachraňovaly jenom komiksy :(

Celkem jsem přečetla 10 kousků, z nichž rozhodně doporučuji autobiografii Tomáše Třeštíka Po povrchu, horor Kill Creek a komiksovou adaptaci známého díla G. Orwella 1984.

Naopak největším zklamáním byla předloha ke stejnojmennému filmu Enola Holmes: Případ pohřešovaného markýze.

Mini recenze:

Jennifer Donnelly - Otrávená 

Jestli jsem se nějaké knížky nemohla dočkat, byla to právě Otrávená. Od autorky jsem loni četla Nevlastní sestru a z té jsem byla úplně na větvi!

Otrávená je retellingem (převyprávěním) Sněhurky. A musím přiznat, že ač jsem si ji moc užila, Nevlastní sestra se mi líbila krapet víc. 

I tak ji ale budu všude z celého srdce doporučovat, obzvlášť všem milovníkům retellingů :) Četla se neuvěřitelně lehce, překypovala originalitou, milovala jsem naše hlavní hrdiny - hlavně Willa :) Celé to bylo jednoduše tak krásné a pohádkové! Očekávejte kupu dobrodružství, napětí, drsné chvilky, ale v kontrastu s tím i mnoho laskavosti, lásku a přátelství. 

Mé hodnocení: 80 %

Tomáš Třeštík - Po povrchu 

Tomáš Třeštík je neskutečně zajímavá osobnost, a i když na někoho může z textu působit jako namyšlený floutek (což místy působilo jako jeho záměr), mě Tomáš nesmírně baví. Má charisma, skvělé fotky a boží byt! Navíc jsem mu v tolika ohledech podobná! Ještě tak mít ten jeho talent! :(

Celá biografie je pojata dost originálně, každou novou kapitolu startuje krátkým "úvodníčkem" a následně se skrz zajímavé lidi z jeho života a okolí dozvídáme více o Tomášovi samotném.

Po povrchu je kniha především o fotografování (!), mládí, jeho sestře, rodičích, o jeho sběratelské vášni, bytě a umění. Mě to bavilo. Moc!

Mé hodnocení: 100 %

Nancy Springer - Enola Holmes: Případ pohřešovaného markýze

"Enola Holmes, mladší sestra Sherlocka Holmese, se vydává po stopě své ztracené matky."

Tenhle příběh znám už z jeho filmového zpracování na Netflixu a ten se povedl po všech směrech! Ale kniha za mě byla velkým zklamáním..

Nečekala jsem, že se film a kniha budou ve svém obsahu natolik rozcházet. Film byl paradoxně mnohem víc propracovanější a to nejen, co se děje týče, ale taky jednotlivých postav a hloubkou jejich vztahů. Tohle je snad poprvé, kdy doporučuji pustit si film a vykašlat se na knížku :O

Mé hodnocení: 40 %

Viktorie Hanišová - Dlouhá trať 

Soubor povídek, jež mají jednoho stejného jmenovatele - sebevraždu.

Musím říct, že jsem lehce zklamaná. Vzhledem k tématu jsem očekávala emoční lavinu, ale ta se bohužel nedostavila. Nemohu říct, že by žádná povídka nestála za nic, teď z fleku si vzpomenu asi na 3, které mě zasáhly, zbytek nebyl špatný, ale bohužel se mě absolutně žádným způsobem nedotkl. Takže pokud máte od knihy stejná očekávání jako já a jste naladěni na jednu velkou depku, u které si pobrečíte, tak raději sáhněte po jiném titulu.

Od Viktorie Hanišové mám moc ráda její Houbařku Rekonstrukci, obě knihy doporučuji vám všem, kteří si chcete přečíst příběh, který vámi bude rezonovat ještě dlouhou dobu po přečtení.

Mé hodnocení: 60 %

Scott Thomas - Kill Creek 

Čtyři slavní hororoví spisovatelé stráví noc v proslulém strašidelném domě. Ale brzy zjistí, že to byla velká, fakt velká chyba... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Matyáš Namai - 1984 

Já nemám slov. Tohle komiksové zpracování klasiky nemá absolutně žádnou chybu... Celou recenzi i s foto ukázkou si můžete přečíst ZDE.

Amanda Li - Dobrodružství v muminím údolí

Rozkošná dětská kniha plná příběhů, které jsou svou délkou a tím, že na sebe nenavazují, ideální pro malé čtenáře. Navíc má krásné ilustrace :) 

Mé hodnocení: 100 %

Dav Pilkey - Dogman: Peťulka čili Život kotěte

Třetí díl komiksové série.

Dogmana miluju. Zatím si každý díl s naším "psocajtem" užívám. Těch hlášek a vtipných scének! Zaručuji vám, že se u toho pobavíte! :D 

Mé hodnocení: 100 %

Dav Pilkey  - Dogman: Dogman a Superkotě

Čtvrtý díl komiksové série.

Dogmana miluju. Zatím si každý díl s naším "psocajtem" užívám. Těch hlášek a vtipných scének, no zaručuji vám, že se u toho pobavíte! :D

Mé hodnocení: 100 %

Kazu Kibuishi - Amulet: Elfí princ

Pátý díl komiksové série.

Amulet je má velmi oblíbená fantasy série, která si mě získala především svou neskutečně atmosférickou kresbou, nad kterou se pokaždé taaak rozplývám a vždycky mě popadá touha některé stránky vyrvat a nechat si je zarámovat :D

Mé hodnocení: 100 %

Publikováno: 05. 05. 2021